



ZOETE AARDAPPELSOEP
Ingrediënten voor 4 personen
2 grote zoete aardappelen (500 gr)
1 grote ui
2 teentjes knoflook
0,5 rode peper
1 ltr kippenbouillon
60 gr zachte geitenkaas
1 tl karwijzaad
Peper en zout
Argan* of Walnoten olie
Olijfolie
Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de chilipeper. (verwijder eerst de zaadjes als je niet van pittig houdt). Fruit dit aan in wat olijfolie.
Voeg het karwijzaad toe en bak dit mee.
Was en schil de zoete aardappelen en snij ze in gelijke stukken.
Doe de zoete aardappelen in de pan en voeg een liter kippenbouillon toe.
Laat de soep in ongeveer 15 minuten gaar koken.
Pureer de soep glad met een staafmixer. Breng de soep verder op smaak met peper en zout.
Schenk de zoete aardappelsoep in een kom en verkruimel de geitenkaas er over heen. Maak het af met een drizzle argan of walnotenolie.

THAISE KIPPENSOEP
Ingrediënten voor 4 personen
750 ml kippenbouillon
400 ml kokosmelk
4 st. kippendijen
1 teen knoflook
3 lente uitjes
1 rode peper
2 blaadjes kaffir
1 stengel citroengras
1 tl vissaus
Sap van een halve limoen
Olijfolie
Zo maak je het
Hak de knoflook en de helft van de rode peper (zonder zaadjes) fijn.
Fruit dit aan in een scheutje olijfolie.
Plet de citroengras met de platte kant van je mes en stop dit in de pan.
Voeg de bouillon, de kokosmelk en de kaffir toe en breng het aan de kook.
Snij de kippendijen in grove stukken en voeg ze bij de soep. Laat de kippendijen in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar koken. Trek de kip iets uit elkaar met een vork en stop het terug in de pan.
Breng de Thaise kippensoep op smaak met het sap van een halve limoen en de vissaus. Verwijder het limoenblad.
Voeg naar wens nog wat extra peper en zout toe.
Snij de resterende halve rode peper en de lente ui in ringetjes.
Garneer de Tom Kha Khai met de peper en lente ui

















Noedelsoep met Peking eend
Wat heb je nodig? (4 personen)
400 gram Peking eend
1 liter groentebouillon
1 pakje Udon noedels (ik gebruik de noedels van Hakubaku, te koop bij Albert Heijn)
2 eetlepels zoute sojasaus
1 eetlepel vissaus
2 teentjes knoflook
1 sjalot
1 rode peper
1 struik paksoi
200 gram shiitake
sesamolie
2 bosuitjes
1. Bereid de Peking eend volgens de aanwijzingen op de verpakking of bak een eendenborstfilet in de koekenpan. Hoe je dat doet heb ik uitgelegd in dit recept. Snijd de eend vervolgens in plakken.
2. Breng de bouillon aan de kook en voeg hier de sojasaus en vissaus aan toe. Kook de noedels in de bouillon gaar.
3. Hak de knoflook, sjalot en rode peper fijn en fruit dit aan in een eetlepel sesamolie.
4. Snijd de paksoi in reepjes en was deze onder de koude kraan. Snijd de shiitake in plakjes en doe deze bij de knoflook, sjalot en peper in de pan. Schep even goed om en bak mee tot de shiitake bruin kleur. Voeg dan de paksoi toe en bak dit een paar minuten mee.
5. Schep de noedels onderin diepe kommen en schep hier de groenten bovenop. Schenk de bouillon over de rest van de ingrediënten en leg de eend bovenop de noedelsoep.
6. Garneer de soep met in ringetjes gesneden bosui.























Wortelsoep met chorizo kruim
500 gr wortel (geschrapt en in plakjes)
Ingredienten
1 ui (gesnipperd)
1 teen knoflook (fijngehakt)
½ theelepel karwij zaden (of een snuf komijn)
1 bouillonblokje
paar druppels citroensap
150 ml kook of slagroom
1 theelepel paprikapoeder
1 liter water
150 gr chorizo (in plakjes gesneden)
olie om te bakken
peterselie om te garneren
materialen
Staafmixer en keukenmachine
Bereiding
Verhit een pan zonder olie of vet en bak de chorizo in een paar minuten iets knapperig. Laat daarna uitlekken op een keukenpapiertje en afkoelen. Fruit de ui en knoflook aan met de karwij in een pan met een beetje olie. Voeg de wortel toe en bak 2 minuten mee. Voeg dan het water en bouillonblokje toe en kook de wortel ca 12 minuten zacht.
Pureer de soep met de staafmixer glad. Voeg de room, paprikapoeder en citroensap toe. Proef of de soep nog een snufje peper of zout nodig heeft. Maal de chorizo fijn in de keukenmachine tot er kruimels ontstaan. Serveer de soep met de chorizo kruimels en peterselie en eventueel wat brood.





Quinoa soep met kipballetjes




Makreelsoep met bonen
Wat je nodig hebt voor circa 800ml soep
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- olijfolie
- 1 groentebouillonblokje
- 1 blik linzen (310 gram), afgespoeld en uitgelekt
- 1 blik rode kidneybonen (310 gram), afgespoeld en uitgelekt
- 1 hele gerookte makreel
- handje selderij, grof gehakt
- zwarte peper
- sap van 1/2 citroen
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 20 minuten
Snijd de ui, bleekselderij, teentjes knoflook en rode peper (zonder zaadlijst) fijn of gebruik hier een hakmolentje voor. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit hierin de fijngesneden ingrediënten. Schenk hier 600ml water bij en verkruimel het groentebouillonblokje over. Roer alles goed door.
Pureer in de tussentijd de linzen en roer dit door de soep. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen. Fileer de makreel, in dit artikel lees je hoe, en ‘verkruimel’ de filets. Roer op het laatst de rode kidneybonen, gerookte makreel en selderij door de soep. Breng op smaak met wat zwarte peper en citroensap.
Wij hopen dat alle bonen van 2016 blij worden van dit recept als eerbetuiging en wellicht ben jij wel geïnspireerd geraakt om meer met bonen te gaan experimenteren. Het zou natuurlijk ook kunnen dat je dit allang doet, dan zijn we natuurlijk heel benieuwd naar jouw ervaringen smile-emoticon. Laat daarvoor een reactie achter onderaan dit recept en wie weet wat we er nog mee gaan doen!





Lente-ui soep
Bereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten voor4 kommen soep:
2 bosjes lente-ui
1 (gewone gele) ui
teen knoflook
6 plakjes spek
1 liter groentebouillon
1 aardappel
100 ml room (ongeklopte slagroom)
Bereiding
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bak dit in de pan even aan in een beetje olie. Snijd de lente ui in ringetjes en bak 7/8 van de ringetjes even mee met de ui. Snijd de aardappelen in blokjes en voeg dit toe samen met de bouillon en breng dit aan de kook. Laat het 10 minuutjes koken. Pureer de soep hierna glad.
Voeg extra ringetjes lente-ui toe en de room. Kook dit even kort mee.
Bak de plakjes spek krokant in een droge koekenpan (zonder boter of olie) en snijd het fijn.
Garneer de soep voor het serveren met krokant gebakken spekjes en ringetjes verse lente-ui.






Bloemkoolsoep
Wat heb je nodig voor 3-4 kommen soep?
1 ui, gesneden
3 teentjes knoflook, gesneden
3 aardappels (250 gram), in stukken gesneden
1 middelgrote bloemkool, in middel grote roosjes
500 ml plantaardige melk zoals amandel of haver
500 ml groenten bouillon
paar flinke snuffen zout
paar flinken snuffen peper
currypoeder, topping
(gerookt) paprikapoeder, topping
verse tijm, topping
zonnebloempitten, topping
olijfolie, topping
Wat ga je doen?
1. Verhit 1 eetlepel olie in een soeppan en bak de uien voor 5 minuten.
2. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuutje mee. Doe de aardappelen en bloemkool erbij en bak nog een minuutje.
3. Schenk de plantaardige melk en bouillon erbij en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat 10-15 minuten koken totdat de bloemkool zacht is. (Vind je de soep nog te dun? Zet hem dan weer even op het vuur en laat iets indikken.)
4. Gebruik een staafmixer om de soep romig te maken.
5. Voeg flink wat peper en zout toe. Verdeel de soep over 3-4 kommen.
6. Garneer met de currypoeder, paprikapoeder, tijm, zonnebloempitten en olijfolie.









Geroosterde paprikasoep
Ingrediënten voor 4-6 personen
2 tomaten
3 rode paprika’s
1 ui
2 tenen knoflook
1 rode chilipeper
1 el tomatenpuree
0.75 liter kippenbouillon
Handje verse peterselie
4-6 el creme fraiche
Olijfolie
Peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
Snijd de paprika’s in vieren en verwijder de zaadlijsten. Vet een braadslede in met wat olijfolie. Leg de paprika met de schil naar boven in de braadslede.
Laat de paprika’s 20/25 minuten roosteren in de oven totdat de schillen zwart geblakerd zijn. Doe de geroosterde paprika’s in een afgesloten plastic zakje. Op deze manier laat de schil gemakkelijk los. Haal de paprika’s na een minuut of 5 uit het zakje en je kunt de schil heel gemakkelijk verwijderen.
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak deze fijn.
Fruit dit aan in wat olijfolie.
Voeg de tomatenpuree toe en verhit kort.
Was de tomaten en snijd deze in stukken. Ontvel de paprika’s en snijd deze ook in stukken. Voeg dit bij de uien.
Voeg de bouillon toe en laat het mengsel ongeveer 15-20 minuten zacht koken.
Pureer de soep glad met een staafmixer.
Breng de geroosterde paprikasoep verder op smaak met wat peper en zout. Garneer de soep met de verse peterselie en een eetlepel crème fraiche.








Zoete aardappelsoep met toppings
Wat heb je nodig voor 4-5 grote kommen?
1 ui, in stukken gesneden
2 eetlepels gember, geraspt
1 theelepel kurkuma poeder
2 theelepel currypoeder
1 kg zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
700 ml groentebouillon
125 ml sinaasappelsap
1 eetlepel sriracha (of sambal)
250 ml kokosmelk light
1 sjalot, dun gesneden
1 teentje knoflook, geperst
225 gram gekookte linzen
avocado
geroosterde cashewnoten, gehakt
verse koriander, gehakt
Wat ga je doen?
1. Verhit 1 eetlepel (kokos)olie in een soeppan. Bak de ui voor 3-4 minuten.
2. Voeg de gember, kurkuma en currypoeder toe en bak 1 minuut mee.
3. Doe de zoete aardappel en de bouillon erbij. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat 10-15 minuten koken. De aardappels moeten nu zacht zijn.
4. Doe de sinaasappelsap, sambal en kokosmelk erbij, haal de pan van het vuur en pureer alles met een staafmixer. Laat de soep op een heel laag vuurtje staan.
5. Verhit 1 eetlepel (kokos)olie in een koekenpan. Bak de gesneden sjalot voor 2 minuten. Doe de knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Voeg als laatst de linzen toe en bak 5 minuten.
6. Schep de soep in soepkommen en top met de linzen, blokjes avocado, cashewnoten en koriander.








Mosterdsoep met zalm crostini's
Ingredienten
1 ui
2 teentjes knoflook
150 gr prei, in ringetjes
200 gr aardappels
1 liter water
2 groentebouillon tabletten
2 theelepels grove pittige mosterd (naar smaak)
olie of boter
100 ml room
alfalfa om te garneren
1 stokbrood (12 sneetjes)
12 schijfjes komkommer
100 gr gerookte zalm
1 klein bakje kruidenroomkaas
Materialen
6 glaasjes (ca 150 ml)
staafmixer
Bereiding
Snipper de ui en de knoflook en fruit even aan in wat olie of boter. Voeg de prei toe en bak kort mee. Giet het water er bij en voeg de groentebouillon tabletten en aardappels in stukjes toe. Voeg ook de mosterd toe, dit kan naar smaak. Kook de soep ca 15 minuten.
Rooster ondertussen de sneetjes stokbrood krokant in pan of oven. Besmeer met wat kruiden roomkaas. Beleg met een plakje komkommer. Neem een stukje zalm en rol dit op tot een soort bloem. Leg op het broodje. Pureer daarna met een staafmixer fijn en roer de room er door. Verdeel de soep over 6 glaasjes en doe wat alfalfa er in en serveer met de zalm crostini's.














Tomatensoep en croute met een korstje
Ingrediënten
800 ml gevulde tomatensoep
6 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
1 ei (M)
4 ovenvaste soepkommen
1 koekuitsteker (bijv. ster of kerstboom)
1 bakplaat met bakpapier
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Schep de soep in de ovenvaste soepkommen. Snijd voor elke kom de hoekjes van een plakje deeg zodat er deegrondjes ontstaan.
Bestrijk de deegrondjes dun met ei. Leg op elke soepkom een deegrondje met de bestreken kant naar beneden. Druk het deeg stevig aan. Bestrijk ook de bovenkant dun met ei. Zet de soepkommen tot gebruik in de koelkast (kan 1 dag van tevoren). Steek uit de laatste deegplakje(s) diverse vormpjes. Bestrijk ze eveneens met ei en bewaar afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de deegvormpjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Zet er de soep bij. Zet de soep 15 min. in de voorverwarmde oven, tot de soep warm is en het deeg goudbruin en krokant.
Zet de soepkommen op borden en leg er de koekjes bij.





Milde vissoep op z'n Indiaas
Ingrediënten
2 el olie
400 g champignon roerbakgroenten
1 el milde Indiase currypasta
500 g gezeefde tomaten
750 ml visbouillon (van tablet)
300 g kabeljauwfilet
100 g cocktailgarnalen
2 naanbroden garlic & koriander
2 el koriander
1 snufje zout
1 snufje peper
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Verhit olie in een wok. Roerbak de groenten zo'n 3 min. al omscheppend en bak de currypasta 1 min. mee.
Doe voor de soep de gezeefde tomaten en visbouillon in een pan en breng het aan de kook.
Draai het vuur laag en voeg de kabeljauwfilet en garnalen toe. Laat de vis 5 min. zachtjes garen.
Snijd intussen de naan in brede repen en rooster het brood.
Breng de soep op smaak met de koriander, zout en peper. Schep de soep in de kommen en serveer met de repen naanbrood.

Witlofsoep met geitenkaas, dille en geschaafde amandelen
Ingrediënten
2 el olijfolie
1 ui
400 g stronkjes witlof
2 tl knoflook
7,5 dl heet water
2 groentebouillontabletten
2 el geschaafde amandelen
100 g geitenkaas
2 el dille
1 staafmixer
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Verhit de olie in een diepe pan en bak de ui 3 min. op een laag vuur. Houd 8 el witlof apart voor de garnering. Voeg de rest van de witlof en de knoflook aan de ui toe en bak ze 2 min. mee.
Voeg 7½ dl heet water en de bouillontabletten toe, breng het al roerend aan de kook en kook het ca. 10 min. Rooster de amandelen in een droge koekenpan al omscheppend lichtbruin. Laat ze op een bord afkoelen.
Snijd de korst van de geitenkaas. Prak de kaas op een bord fijn en meng het met de apart gehouden witlof, de dille en de amandelen. Pureer de soep na 10 min. koken met de staafmixer. Roer 2 el geitenkaasmengsel door de soep.
Schep de rest van het geitenkaasmengsel in bergjes midden op de soepborden of in de kommen. Schep de soep er omheen. Serveer direct.


























Koud erwtensoepje met lente-ui
Ingrediënten
1 sjalot
1 teen knoflook
1 el olijfolie
300 g doperwten
100 ml prosecco
500 ml groentebouillon
1 bosje bosui
1 snufje zout
1 snufje peper
1 staafmixer
Bereidingswijze
Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een (saus)pan. Fruit de sjalot met de knoflook 1 min.
Bak de doperwten 1 min. mee. Schep wat erwten uit de pan en bewaar voor de garnering.
Schenk de prosecco en de bouillon erbij en kook de soep 8 min. zachtjes.
Knip intussen voor de garnering de helft van de bosui in ringetjes. Pureer de soep met de staafmixer.
Voeg zout en peper naar smaak toe en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Laat de soep ten minste 1 uur in de koelkast goed koud worden.
Neem de soep uit de koelkast. Schenk het erwtensoepje in de (wijn)glazen en maak af met de apart gehouden knapperige erwtjes en wat ringetjes bosui. Voeg naar wens, voor een extra bruisend accent, een klein scheutje prosecco toe.




Maak jouw eigen website met JouwWeb