







MAROKKAANSE STOOFPOT
Ingrediënten voor 4 personen
3 kipfilets
150 gr wortelen
1 rode paprika
1/2 courgette
2 uien
2 tenen knoflook
100 gr gedroogde abrikozen
1 blik tomatenblokjes op sap
1 tl gerookte paprika
2 tl ras el hanout
Zeezout
Bereidingswijze
Snij de uien in ringen en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook aan in wat olijfolie.
Snij de kipfilet in stukken en bak deze rondom bruin.
Voeg alle droge specerijen toe en bak dit kort mee!
Snij de paprika, de wortel, de courgette in stukken en voeg deze bij de kip.
Bak de groenten aan en voeg vervolgens de tomatenblokjes toe.
Halveer de abrikozen en voeg deze bij de stoofpot.
Laat de stoofpot ongeveer 35 minuten op een zacht vuur garen.
Breng de stooft op smaak met wat zeezout.
Serveer met couscous.

SPAGHETTI POMPOEN BOLOGNESE
Ingrediënten voor 4 personen
2 spaghetti pompoenen
1 teentje knoflook
1 tl oregano
Peper en zout
4 el olijfolie
Bolognesesaus
300 gr rundergehakt
2 bollen mozzarella
1 ui
1 teentje knoflook
1 wortel
1 stengel bleekselderij
500 ml gezeefde tomatensaus
1 tl tijm
1 tl oregano
1 tl rozemarijn
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak een kruidenolie van de olijfolie, een gehakt teentje knoflook, de oregano en wat peper en zout. Halveer de spaghetti pompoen en verwijder de zaadlijsten. Bestrijk ze royaal met de kruidenolie. Giet de rest van de olie in een ovenschaal. Leg de pompoen met het snijvlak naar beneden in de schaal. Bak de pompoenen in 40 – 50 minuten gaar.
In de tussentijd ga je de bolognesesaus maken. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak mee. Snijd de wortel in blokjes en de bleekselderij in ringen. Bak dit kort mee.
Voeg de oregano, de tijm en de rozemarijn toe en verhit kort. Voeg de tomatensaus toe en laat het geheel op een zacht vuur stoven. Net zolang totdat de spaghetti pompoen gaar is. Breng de saus op smaak met peper en zout.Haal de pompoenen uit de oven en trek het vruchtvlees los met 2 vorken. Wees voorzichtig want het is erg heet. Meng dit met de bolognesesaus.
Schep de vulling terug in de pompoen. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de pompoen. Zet de pompoen nog even terug in de oven, zodat de mozzarella kan smelten.

STEAK MET BEARNAISESAUS
Ingrediënten voor 4 personen
4 steaks (entrecote, biefstuk of bavette)
Klontje roomboter
Olijfolie
Peper en zout
Voor de bearnaisesaus
25 gr sjalotten gesnipperd
50 ml dragonazijn
50 ml witte wijn
3 eidooiers
200 gr ghee (= geklaarde boter)
Kneepje citroensap
1 el gehakte dragon
1 laurierblad
3 gekneusde peperkorrels
Zout
Zo maak je het
We beginnen met het maken van de saus. We gaan eerst een castric maken. Doe de sjalotten, de dragonazijn, de witte wijn, de laurier en de peperkorrels in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat de castric tot de helft inkoken op een niet te hoog vuur.Haal de castric door een fijne zeef en laat hem helemaal afkoelen.
In de tussentijd bak je de steaks. Ik heb een entrecote genomen, maar je kunt ook biefstuk of bavette gebruiken. Zorg ervoor dat de steaks op kamertemperatuur zijn. Haal ze een half uur van tevoren uit de koelkast.
Dep ze een beetje droog met een keukenpapiertje.
Breng de steaks op smaak met peper en zout.
Verhit wat olijfolie en boter in een koekenpan. Laat de pan goed heet worden. Olijfolie kan deze hitte prima aan en boter zorgt voor een lekkere smaak en mooie kleur.
Schroei het vlees op een hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin.
Zet het vuur lager en bak de entrecotes nog een minuut of 3 – 4 voor een medium garing.
Haal de entrecotes uit de pan en leg ze op een schone snijplank. Dek ze af met wat aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten.
In de tussentijd kan je dan de bearnaisesaus afmaken.
Klop de eidooiers met de castric au bain marie (dat is in een kom boven heet water) luchtig en romig. Blijf voortdurend kloppen anders gaan je eieren stollen. Let erop dat de kom het water niet raakt.
Laat de ghee smelten. Kan je geen ghee vinden dan kan je zelf ook roomboter klaren. Dit doe je door roomboter te laten smelten in een pan. Het eiwit zakt naar de bodem van de pan. Bovenin vind je een heldere geklaarde boter. Giet de boter af en zorg dat het eiwit niet meekomt.
Haal de pan van het vuur en voeg druppelsgewijs de gesmolten ghee bij de eidooiers. Blijf voortdurend kloppen. Klop net zolang totdat je een lobbige saus hebt.
Breng de bearnaise verder op smaak met wat gehakte dragon, een kneepje citroensap en wat zout.
Snijd je steaks in plakjes en serveer ze met de bearnaisesaus.
Lekker met zoete aardappelfrieten erbij.





















ZOETE AARDAPPEL CURRY
Ingrediënten voor 4 – 6 personen
600 gr zoete aardappelen
200 gr spinazie
200 gr kikkererwten (uit blik)
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
400 ml kokosmelk
0,5 rode peper (of een hele als je van pittig houdt)
1 ui
1 teentje knoflook
1 cm verse gember
2 tl garam massala
1 tl komijn
Handje amandelen
Handje koriander
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm.
Pel en snipper de ui en hak de knoflook, de rode peper (zonder zaadjes) en de gember fijn. Fruit dit aan in een grote stoofpan in wat olijfolie.
Voeg de garam massala en de komijn toe en bak dit kort mee.
Voeg de zoete aardappel, de tomatenblokjes en de kokosmelk toe. Laat de zoete aardappelcurry op een zacht vuur ongeveer 15 minuten stoven.
Voeg nu beetje bij beetje de spinazie toe en de kikkererwten. Meng nog even kort.
Breng de Indiase curry op smaak met peper en zout.
Garneer de zoete aardappel curry met wat verse koriander en gehakte amandelen.
Serveer met quinoa, rijst of naan.









ZEEBAARS MET HOLLANDAISESAUS
Ingrediënten voor 4 personen
4 zeebaarsfilets met huid
200 gr zeekraal
Sap van een halve citroen + een beetje
25 gr sjalotten
0,5 dl azijn
0,5 dl water
1 laurierblad
3 gekneusde peperkorrels
3 eidooiers
200 gr geklaarde boter
Zout
Bereidingswijze
Voor de saus maak je eerst een castric: kook de sjalotten, azijn, water, laurier en de peperkorrels tot de helft in. Zeef de castric en laat hem afkoelen.
Bak de zeebaars op de huid gaar, als de vis wit is, maar nog wel een beetje glazig is hij klaar.
De zeekraal wok je kort in wat olijfolie met de citroensap. Geen zout toevoegen!
Laat de boter smelten en lepel het vet er van af. Dit is het witte wat boven komt drijven, nu heb je geklaarde boter.
Klop de eidooiers met de castric au bain marie tot ze roomachtig en gebonden zijn. Haal de kom van het vuur en voeg beetje bij beetje de geklaarde boter toe. Niet te veel ineens, anders gaat de saus schiften.
Breng de saus op smaak met een klein beetje citroensap en een snufje zout.
Serveer de zeebaars, zeekraal en Hollandaisesaus met aardappelpuree.













GADO GADO
Ingrediënten voor 4 personen
3 eieren
1 paksoi
8 wortelen
Halve bloemkool
200 gr sperziebonen
75 gr taugé
Halve komkommer
2 lente ui
Handje gebakken uitjes (van die gedroogde uit de supermarkt)
Kroepoek
Pindasaus
125 gr pindakaas
250 ml water of melk
1 ui
1 teentje knoflook
Scheutje ketjap manis
1 tl sambal
Zout
Olijfolie
Zo maak je het
Kook de eieren in 6 – 8 minuten gaar. Pel ze en leg apart.
Snijd de paksoi in stukken, de wortelen in vieren en de bloemkool in roosjes.
Punt de sperziebonen en was alle groentes goed.
Snijd de lente ui in ringen en de komkommer in halve plakjes, leg dit apart.
Blancheer de groentes (behalve de komkommer en de lente ui) om en om gaar in water met zout. Begin met de bloemkool, dan de wortel en dan de sperziebonen.
De paksoi en de taugé kun je het beste stomen of even kort wokken. Als je dit gaat blancheren wordt het te nat.
Ik deed alles tegelijk in de stoomkoker. Omdat de taugé en de paksoi veel minder tijd nodig hadden dan de bloemkool haalde ik die er als eerste uit. Leg de groentes apart.
Maak in de tussentijd de pindadressing. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie in een steelpannetje. Voeg de pindakaas en het water toe en breng het al roerend aan de kook. Breng de pindasaus op smaak met de sambal, de ketjap en wat zout. Is het te dik, voeg dan wat extra water toe.
Verdeel de geblancheerde groentes over een schaal. Verdeel de komkommer en de lente ui ertussen. Snijd de eitjes doormidden en leg deze bij de groente.
Garneer de gado gado met de gebakken uitjes.
Serveer de gado gado met de pindasaus en wat kroepoek.

MAROKKAANSE KIP TAJINE
Ingrediënten voor 4 – 6 personen
4 kipfilets
2 uien
2 tenen knoflook
2 paprika’s
100 gr gedroogde abrikozen
100 gr gedroogde pruimen
500 ml kippenbouillon
100 ml sinaasappelsap
Handjevol geroosterde amandelen
2 tl ras el hanout
1 kaneelstokje
1 tl chili flakes
1 tl paprikapoeder
Zo maak je het
Zet de tajine op een zacht vuur met wat olijfolie.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn en fruit dit aan in de tajine.
Snij de kipfilet in blokjes van ongeveer 3 – 4 cm en bak deze mee.
Snij de paprika in stukjes en bak deze ook mee.
Voeg de gedroogde specerijen toe en bak deze aan. Door verhitting komen alle smaken vrij.
Voeg vervolgens de bouillon en het sinaasappelsap toe en het kaneelstokje. Halveer de vruchten en voeg deze bij de kip.
Laat de kip in ongeveer 40 minuten zachtjes gaar stoven in de tajine.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan.
Strooi vlak voor het serveren de geroosterde amandelen over de stoofpot en serveer met een lekkere couscous.


VENKELPASTA MET GEROOKTE ZALM
Ingrediënten voor 4 personen
300 gr speltpasta
1 grote ui
2 venkelknollen
2 tenen knoflook
150 ml kookroom
Sap van een 1/2 citroen
Zeste van een 1/2 citroen
200 gr gerookte zalm
Peper en zout
Zo maak je het
Kook de pasta beetgaar in water met zout.
Verwijder het groen van de venkelknol en verwijder het hart. Dit zit op dezelfde plek als bij witlof. Snij het driehoekje er aan de onderkant uit. Snij de venkel vervolgens in plakjes.
Hak de knoflook fijn en snij de ui in halve ringen.
Fruit dit aan in wat olijfolie.
Voeg vervolgens de venkel toe en bak dit mee.
Blus het af met de room en voeg het citroensap en de rasp van de citroen toe.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Voeg de gekookte pasta door de saus en meng het geheel door elkaar.
Schep het op het bord en drapeer de plakjes gerookte zalm er op.
Geniet er van.



PASTA MET AVOCADOSAUS
Ingrediënten voor 4 personen
300 gr (spelt)pasta
1 ui
2 tenen knoflook
2 avocado’s
Sap van een 1/2 citroen
200 gr cherry tomaatjes
75 gr rucola
Parmezaan
Peper en zout
Zo maak je het
Kook de pasta gaar in ruim water met zout.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.
Maak een gladde saus in een keukenmachine van de avocado’s en het citroensap. Breng de avocadosaus op smaak met peper en zout.
Voeg de pasta bij de uien en voeg de avocadosaus toe. Meng het geheel goed door elkaar.
Halveer de kerstomaatjes en meng deze door de pasta. Laat ze iets warm worden.
Schep op het laatst de rucola door de pasta en garneer de pasta met Parmezaan.




BABI PANGANG
Ingrediënten voor 4 personen
Vlees
500 gr varkenshaas
2 el ketjap
1 tl verse gember geraspt
1 teen knoflook
3 el olijfolie
Peper en zout
Pangang saus
1 rode paprika
1 ui
2 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree
1 tl verse gember geraspt
1 tl sambal
2 el azijn
1 el ketjap
1 el bruine suiker
250 ml kippenbouillon
1 tl maïzena + 1 el water
Peper en zout
Zo maak je het
Maak eerst de marinade van de olie, de ketjap, de verse gember, een teentje gehakte knoflook en wat peper en zout.
Snij het vlees in repen en laat het minimaal een uurtje (het liefst langer) marineren in de koelkast. Je kunt dit de avond van te voren klaar zetten.Laat een grillpan goed heet worden. Grill het vlees aan weerszijden goudbruin en gaar en leg het vervolgens apart.
Nu ga je beginnen met de saus. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.
Snijd de paprika in blokjes en bak deze mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak dit mee. Door verhitting zal de tomatenpuree ontzuren.
Voeg de gember, de bouillon, de ketjap, de sambal, de azijn en de bruine suiker toe en roer er een gladde saus van. Laat dit ongeveer 10 minuten trekken.
Maak een papje van de maïzena en een el water en voeg dit bij de saus. Laat de saus al roerende op een middelhoog vuur indikken. Breng de saus verder op smaak met peper en zout.
Voeg het varkensvlees bij de saus en serveer de babi pangang met rijst of noodles.


GNOCCHI PUTTANESCA
Ingrediënten voor 4 personen
600 gr gnocchi
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
1 teentje knoflook
1 ui
0,5 rode peper
4 ansjovisfilets
1 el kappertjes
80 gr zwarte olijven
Handje Parmezaan
Handje peterselie
1 tl oregano
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadjes) fijn. Gebruik gerust een hele peper als je van pittig houdt.
Fruit dit aan in wat olijfolie.
Hak de ansjovis grof en bak dit mee. Voeg nu ook de kappertjes toe.
Voeg de tomatenblokjes bij de uien en breng de saus op smaak met de oregano en eventueel wat extra peper en zout.
Snijd de olijven in grove ringen en voeg deze bij de tomatensaus. Laat de saus zachtjes pruttelen.
Kook de gnocchi in een paar minuten gaar in ruim water met zout. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven.
Voeg de uitgelekte gnocchi bij de tomatensaus. Meng even door elkaar.
Verdeel de gnocchi Puttanesca over de borden en garneer het met wat vers gehakte peterselie en wat Parmezaanse kaas.







Kalkoenrolletjes met abrikozen
Ingrediënten
4 gr kalkoenfilets of kalkoenschnitzels a 200
200 gr spek (16 plakken)
300 gr roomkaas
16 gedroogde abrikozen
2 eetlepels pecannoten
3 gedroogde vijgen
Snuf peper
Materialen
Huishoudfolie
Prikkertjes
Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Leg de kalkoenfilet op een plank en leg een stuk folie er op. Sla met een pan of deegroller iets platter en verwijder de folie. Snijd de abrikozen, pecannoten en vijgen in kleine stukjes en meng door de roomkaas met een snuf peper. Besmeer de bovenzijde van de kalkoenfilets hiermee.
kalkoenrolletjes_01.jpgkalkoenrolletjes_02.jpgkalkoenrolletjes_03.jpgkalkoenrolletjes_04.jpg
Rol dan voorzichtig op en wikkel er om elke filet ca 4 plakken spek. Steek de zijkanten eventueel dicht met een prikker. Bak ze in een pan mooi bruin rondom in ca. 5 minuten. Leg ze dan in een ovenschaal en bak nog ongeveer in 20 gaar (afhankelijk van de dikte). Lekker met wat aardappeltjes en een salade.
1 kalkoenrolletje is voldoende voor ca. 1,5 persoon of 1 grote eter ☺. De kalkoen kan ook vervangen worden door kip.
















Ravioli met prei ovenschotel
Ingrediënten
250 gr ravioli pasta
1 in kleine courgette (blokjes)
200 gr prei (fijngesneden)
1 teen knoflook
200 ml creme fraiche
8 plakken ontbijtspek (uitgebakken)
Snuf peper
Paar blaadjes verse basilicum
Handje geraspte kaas
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Kook de pasta gaar en laat uitlekken. Snipper de knoflook en fruit aan in een pan met een beetje olie. Voeg de prei toe en bak 2 minuutjes mee. Voeg dan ook de courgette te en bak 5 minuutjes. Voeg de spek in stukjes toe en schep om.Breng op smaak met een snuf peper en roer de basilicum er door. Roer de creme fraiche er door en op het laatst de ravioli. Doe alles in een ovenschaal en bestrooi met kaas en gratineer 10 minuutjes in de oven, zet eventueel de grill even aan voor een extra krokant korstje.


















Gevulde Halloween paprika
Ingrediënten
4 paprika's
300 gr gehakt
4 eetlepels kaas
125 gr champignons
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel italiaanse kruiden
1 uitje
1 klein blikje mais
125 gr ontbijtspek
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd het kapje van de paprika’s en verwijder de pitjes. Snijd met een scherp mes ogen, een neus en mond uit de paprika. Zet de paprika’s in een ovenschaal of op een bakplaat.
Bak de ontbijtspek in een pan. Verwijder eventueel een beetje van het vet en voeg dan de gesnipperde ui toe. Voeg dan ook het gehakt toe en rul dit bruin. Bak ook de champignons mee en voeg dan de tomatenpuree en kruiden toe. Schep als laatste de mais er door en laat nog een paar minuutjes zachtjes bakken. Vul de paprika’s met het gehaktmengsel en bestrooi de bovenzijde met wat kaas. Leg eventueel de dekseltjes naast de paprika’s en zet ze ongeveer 25 minuten in de oven.



















Zoete aardappel raita
Ingrediënten
1 rode ui
2 eetlepels olie
750 gr zoete aardappels
4 theelepels kerrie
1,5 eetlepel garam masala poeder
4 theelepel kerrie
500 gr sperziebonen
250 gr Griekse yoghurt
1 klein bosje koriander
2 eetlepels geschaafde amandelen (geroosterd)
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes. Snijd de ui in ringetjes en voeg toe aan de aardappelblokjes in een grote ovenschaal. Voeg de garam masala en de kerrie toe en een scheutje olie en schep door. Zet de ovenschaal ca 25 min in de oven en schep halverwege een keer om.Kook ondertussen de sperziebonen gaar (ca 12 min). Voeg de inhoud van de ovenschaal samen met de sperziebonen. Schep de yoghurt er door en breng op smaak met een snuf peper en zout. Bestrooi met de verse koriander en amandelen.









Panzanella met kip
Panzanella met kip (4 personen)
– 4 kippendijen zonder bot
– oud stokbrood of afbakstokbrood
– zak sla
– avocado
– paprika
– 250 gr tomaten
– 2 el Italiaanse kruiden
– balsamicostroop
– olijfolie
– peper & zout
– Parmezaanse kaas (optioneel)
Verwarm de oven voor op 200 gr. Snijd de kippendijen in blokjes. Was en snijd de paprika en de tomaten eveneens in blokjes. Snijd het brood in stukjes. Meng het brood met de kippendijen, paprika en de tomaten. Schenk er een flinke scheut olijfolie bij en strooi de Italiaanse kruiden eroverheen. Breng op smaak met peper & zout en husselen maar. Schuif de ovenschaal voor ongeveer 30 min de oven in, roer halverwege het geheel goed om.
Als de kip klaar is laat je deze even afkoelen buiten de oven. Verdeel ondertussen de sla over de borden en snijd de avocado in reepjes. Leg de avocado samen met de kip uit de oven op de sla. Strooi de Parmezaanse kaas eroverheen en maak af met de balsamicostroop.






Gegratineerde schnitzel
Ingrediënten
2 schnitzels
125 gr champignons
6 cherrytomaatjes
2 eetlepels creme fraiche
1 bosui
Handje geraspte kaas
1 rood uitje
Snufje peper
Bereiding
Snipper het uitje en fruit deze aan in een pan met een beetje olie of boter. Voeg de champignons toe en bak tot deze iets geslonken zijn. Bak de schnitzels in een andere koekenpan met een beetje olie of boter gaar en krokant. Leg de schnitzels in een ovenschaal en schep het champignonmengsel er over.
Schep er een flinke lepel creme fraiche op. Snijd de tomaatjes in vieren en verdeel samen met de bosui over de schnitzels. Bestrooi met een beetje peper en wat kaas. Zet ze 3 tot 5 min onder de grill (of oven) tot de kaas gesmolten is. Lekker met wat gebakken aardappeltjes





gevulde courgettes met pittig gehakt
Ingrediënten
2 (bol)courgettes (middelgroot)
250 gr mager rundergehakt
125 gr champignons
1 ui
1 knoflook
100 ml tomatensaus
Snuf paprikapoeder
Snuf chilipoeder
4 eetlepels geraspte kaas (30+)
1 eetlepel olie
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Snipper de ui en knoflook en fruit deze aan in een pan met een klein beetje olie. voeg het gehakt toe en rul dit bruin. Voeg op het laatst de champignons toe en roerbak een paar min mee. Doe tomatensaus bij het gehaktmengsel en breng op smaak met een flinke snuf peper en zout. Voeg dan paprikapoeder en chilipoeder toe (naar smaak). Laat nog een paar min zachtjes pruttelen.
Snijd ondertussen de bovenzijde van de courgette en hol hem uit. Gebruik je een ‘gewone’ langwerpige courgette dan snijd je hem doormidden over de lengte en schraap je er wat vruchtvlees uit. Bestrooi de binnenzijde met wat peper en zout. Vul de courgettes met het pittig gehakt mengsel en zet in een ovenschaal. Bestrooi met de kaas. Zet de courgettes ca. 30 min in de oven.


Vispakketje met spinazie
Ingrediënten
8 plakken bladerdeeg
260 gr kabeljauw of witvis (2 filets)
150 gr spinazie (vers of ontdooid uit de vriezer)
75 gr kruiden roomkaas
1 ei
Materialen
Bakplaat met bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Doe de spinazie in een pan en bak deze in een klein beetje olijfolie en met een snufje peper en zout tot deze geslonken is. Laat daarna uitlekken in een zeef of vergiet en druk het meeste vocht er uit. Leg 4 ontdooide plakken bladerdeeg op de bakplaat met bakpapier. Prik wat gaatjes in het deeg met een vork. Besmeer de plakken op de bakplaat met een laagje roomkaas en houd ongeveer 1 cm van de rand vrij. Snijd de vis in 4 gelijke stukken en leg deze op de roomkaas.
Verdeel de spinazie over de vis. Snijd in de andere plakken bladerdeeg 3 inkepingen in het midden en leg ze op de andere gevulde vellen bladerdeeg. Druk ze goed aan bij de randen met een vork. Klop hei ei los en bestrijk de bovenzijde van bladerdeeg pakketjes hiermee. bak ze in ca 25 min gaar in de oven.
Eet je er nog een salade of aardappeltjes bij dan kun je ca 1 pakketje per persoon aanhouden. Zo niet dan ca 2 stuks per persoon.




Mexicaanse tostada’s
Ingrediënten voor 8 st.
8 st. flatbread (of wraps)
3o0 gr gehakt
1 rode paprika
2 avocado’s
200 gr maïs (uit blik)
200 gr kidneybonen (uit blik)
1 ui
2 teentjes knoflook
0,5 rode peper
1 jalapeño peper
200 gr tomatenblokjes
1 el tomatenpuree
100 gr geraspte cheddar
125 ml zure room
1 tl komijn
1 tl paprikapoeder
Handje peterselie
Zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadjes fijn).
Bak het gehakt rondom aan in een koekenpan. Voeg de ui, knoflook, rode peper en tomatenpuree toe en bak dit kort mee.
Snijd de paprika in hele kleine blokjes en bak deze mee.
Voeg de tomatenblokjes, de uitgelekte maïs en kidneybonen toe. Voeg de komijn, het paprikapoeder en een snuf zout toe en laat het geheel nog even kort sudderen (langer mag natuurlijk ook, des te lekkerder het wordt).
Verdeel een flinke lepel van de vulling over de flatbreads. Garneer ze met de geraspte cheddar en leg ze ongeveer 5 tot 10 minuten in de oven. Het is de bedoeling dat de kaas smelt en de tostada’s een klein beetje knapperig worden.
Snijd de jalapeño in ringetjes, de avocado’s in plakjes en hak de peterselie fijn.
Garneer de Mexicaanse tostada’s met jalapeño peper, wat plakjes avocado, de peterselie en wat zure room.
Serveer er 1 of 2 per persoon.



Vis stoofpotje met groenten
Ingrediënten vis stoofpotje
voor 2 personen
1 courgette
1 rode ui
1 grote rode paprika
4 flinke handen spinazie
300-400 gram koolvisfilet (kabeljauw filet kan ook)
2 tomaten
2 el Italiaanse kruiden
1 tl chili peper (optioneel)
1 el olijfolie of kokosolie
Bereiding vis stoofpotje
Omdat de koolvis uit de vriezer komt, heb ik de filets eerst 5 minuten gestoomd in een stoompan of -mandje totdat ze bijna gaar zijn. Haal ze eruit, en trek met een vork een grove stukken uit elkaar.
Snijd de groenten in kleine stukken.
Verwarm in een wok de olie. Fruit hierin eerst de gesnipperde rode uit 2 minuten. Voeg vervolgens de courgette en paprika toe. Laat 5 minuten bakken.
Maak ondertussen zelf je tomatensaus van 2 tomaten met de kruiden in je blender/Nutri Bullit/staafmixer. Pureer tot een mengsel met nog wat stukje tomaat.
Voeg nu de spinazie, de vis en de tomatensaus toe aan de groenten in de wok en laat nog eens 5 minuten stoven.
De tomaat geeft veel vocht af. Daarom eet ik het liever uit een schaaltje dan vanaf een bord.
Super easy & super smaakvol!

MIJN ULTIEME HAMBURGER
Ingrediënten
Voor de uiencompote
1,5 el olijfolie
3-4 rode uien, in ringen
4 el balsamicoazijn
zout en peper
Verder nodig
hamburgerbroodjes
goede hamburgers
rucola
truffelmayonaise
Bereiding: Mijn perfecte hamburger
Begin met de uiencompote. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de rode uienringen, op laag vuur, zo’n 10 tot 15 minuten. Voeg de balsamicoazijn toe en laat het op laag vuur nog ongeveer 15 minuten smoren. Haal de pan daarna van het vuur en breng de uien op smaak met peper en zout.
Verwarm een grill(pan) en snijd de hamburgerbroodjes doormidden. Leg de broodjes met de snijkant op de grill en rooster deze goudbruin. Grill vervolgens de hamburgers, maar let op dat je ze niet te lang bakt. Ze mogen nog best een klein beetje rood zijn van binnen. Bouw de hamburgers als volgt op: broodje, beetje truffelmayonaise, rucola, hamburger, uiencompote, truffelmayonaise, broodje!












- 3 rode aziatische sjalotjes, grof gehakt
- 1 citroengras (sereh) stengel, witte deel alleen, gehakt of geraspt
- 500 gr gehakt half om half
- 1/2 tsp zout
- 2 tl suiker
- 1 tl chili poeder
- 60 ml vissaus
- 6 lente uitjes, gehakt
- 1 handje dille
- Sticky rijst
- 400 gr kleefrijst (ketanrijst, glutinous rice)
- Laat de kleefrijst de nacht ervoor in koud water weken. Zodra je het wilt gaan bereiden, spoel de rijst goed (drie keer) in koud water. Giet water in de bodem van je stoompan en bekleed het stoomgedeelte met kaasdoek of met een stuk bakpapier (randen moeten omhoog lopen) Doe de gewassen rijst op je papier/kaasdoek, dek af en stoom voor 15 minuten. Keer het om (of roer een beetje door) en stoom nog eens voor 15 minuten. De rijst moet een beetje transparant worden en mag nog een beetje een bite hebben maar moet wel zacht en ‘chewy’ zijn.
- In de tussentijd doe je de sjallot en het citroengras in een vijzel en maal je dit tot een pasta. Doe de pasta over in een kom en voeg de andere ingredienten eraan toe. Meng alles goed en maak er dan 6 hamburgers van.
- Verhit een grilpan of koekenpan en bak de hamburgers gaar aan beide kanten (ongeveer 3-4 minuten per kant)







Loempia’s uit de oven
Ingrediënten voor 10 st.
1 pak vers filodeeg uit de koeling
150 gr kip
100 gr ham reepjes
Flinke hand taugé
100 gr wortel reepjes
100 gr witte kool in reepjes
1 teen knoflook
0,5 rode peper
75 gr mihoen
1 el sojasaus
1 tl vissaus
Zeezout
Olijfolie
Zo maak je het
Leg de mihoen in een kom met gekookt water en trek het los van elkaar. Na ongeveer 1 à 2 minuten is de mihoen klaar. Laat het uitlekken in een vergiet.
Snij de kip in kleine stukjes en bak deze aan in wat olijfolie.
Voeg de hamreepjes bij de kip.
Hak de peper en de knoflook fijn en voeg dit bij de kip.
Voeg de wortel en chinese kool reepjes toe en bak dit mee. Je kunt dit ook voorgesneden kopen, of een zak gemixte oosterse groentes gebruiken.
Voeg tenslotte de taugé toe en bak dit mee.Voeg de uitgelekte mihoen bij de groentes. Breng de vulling op smaak met de sojasaus, de vissaus en wat zeezout en roer het goed door elkaar.
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.






Oosterse zoete aardappel noodles
Ingrediënten voor 4 personen
4 grote zoete aardappelen
200 gr paddenstoelen (ik ging voor gemengd)
1 paksoi
100 gr taugé
1 teentje knoflook
o,5 rode peper
1 cm gember
2 el ketjap
3 lente uitjes
Flinke hand cashewnoten
Oosterse marinade
3 kipfilets
2 el sojasaus
1 teentje knoflook
0,5 rode peper
Iets zeezout
2 el olijfolie
Zo maak je het
Maak een Oosterse marinade van de sojasaus, iets zout en wat olijfolie. Hak een teentje knoflook en een halve rode peper (zonder de zaadjes) fijn en meng dit door de marinade. Snijd de kipfilets in stukken en voeg dit bij de marinade. Zet apart (je kunt dit ook de avond van tevoren al klaar zetten).
Was de zoete aardappelen en verwijder eventuele oneffenheden. Je kunt ze ook schillen maar dit hoeft niet perse. Maak mooie lange noodles met de spiralizer. Het werkt eigenlijk als een puntenslijper, heel easy. Mocht je kinderen hebben, dan vinden ze dit vast een leuk klusje.
Boen de paddenstoelen schoon met een keukenpapiertje en verwijder de kontjes. Was de paksoi en snijd deze in stukken. Snijd de lente ui alvast in ringetjes. Hak de knoflook, de rode peper (zonder zaadjes) en de gember fijn.
Verhit een wok op middel hoog vuur en bak de kip rondom gaar. Je hoeft geen olie te gebruiken want dit zit al in de marinade. Haal de kip uit de pan en leg apart (onder wat aluminiumfolie).
Voeg een extra scheutje olie toe en fruit de gember, de knoflook en de rode peper aan.
Voeg de groentes (zonder de lente uitjes) toe en bak deze kort mee. Dit gaat heel snel. In max 5 minuten zijn ze gaar genoeg.
Voeg de ketjap toe en de zoete aardappel noodles en wok het geheel nog even mee. Ook dit heeft niet zolang nodig.
Voeg nu de kip toe en verhit dit nog even kort.
Garneer de zoete aardappel noodles met wat gehakte cashewnoten, een gesneden lente uitje en eventueel wat koriander.
Serveer meteen


Lasagnewraps uit de oven
Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)
- 4 tortillawraps
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 200 gram rundergehakt
- 70 gram tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 300 gram Italiaanse roerbakgroenten
- 1 theelepel paprikapoeder
- cayennepeper
- peper en zout
- 1 bol mozzarella
1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit in een (hapjes)pan aan tot het goed begint te geuren.
2. Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout toe en bak dit 2 minuten mee.
3. Doe het gehakt in de pan en bak dit rul. Voeg vervolgens de Italiaanse roerbakgroenten toe en bak dit mee tot de groenten zacht zijn.
4. Schenk de tomatenblokjes in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de lasagnesaus 15 minuten zachtjes pruttelen.
5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal lichtjes in met olie.
6. Schep op iedere wrap een flinke lepel van de lasagnesaus en rol de wraps op. Leg ze strak naast elkaar in de ovenschaal.
7. Schep de overige lasagnesaus over de wraps en verdeel de mozzarella over het gerecht.
8. Schuif de ovenschaal 10 – 15 minuten in het midden van de oven tot de mozzarella gesmolten is. Ik vind het zelf altijd lekker om de schaal nog 5 minuten extra onder de grill te zetten. Dan wordt de kaas lekker krokant.




Tonijn met bami
Bereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
- 4 nestjes bami
- 2 moten verse tonijn
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel soyasaus (plus extra voor bij het serveren)
- 3 eetlepels sesamzaadjes (mix van bruin en zwart)
- 1 grote wortel
- 1 prei
- 1 rode paprika
- 1 eetlepel ketjap
- peper
Bereiding:
Bereid de bami volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de wortel in plakjes, de prei in ringetjes en de paprika in reepjes. Bak de wortel in een koekenpan of wok met olie aan en zet het vuur lager. Voeg de prei en paprika toe en laat dit op middel-hoog vuur garen. Breng de groenten op smaak met ketjap en een beetje peper.
Meng olijfolie met sojasaus. Wrijf de tonijn met dit mengsel in en dep het hierna in een bord met daarop de sesamzaadjes. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en bak de verse tonijn aan beide kanten 2 tot 3 minuten. Of langer als je hem liever doorbakken eet.
Meng de gekookte bami met de groenten en serveer dit met de tonijn.







Hamburger met gegrilde perzik
Ingrediënten voor 4 personen
Burgers
4 harde broodjes
500 gr rundergehakt
2 teentjes knoflook gehakt
1 tl komijn
1 tl chipotle
1 ei
Handje paneermeel
Zout
Olijfolie
Toppings
4 handjes rucola sla
1 rode ui
2 perziken
80 gr feta
4 el Hellmann’s
Balsamico azijn
6 el sushi azijn
Zo maak je het
Snijd de rode uien in ringen en leg ze in de sushi azijn. Je kunt de ingelegde uien gerust een week bewaren in de koelkast.
Meng het gehakt met de knoflook, de komijn, de chipotle en zout. Je hebt geen peper nodig, want chipotle is vrij pittig. Je kunt dit in poedervorm gewoon in de supermarkt kopen. Voeg een ei en het paneermeel toe en meng het gehakt door elkaar. Is het nog te nat, voeg dan wat extra paneermeel toe.
Vorm met je handen 4 burgers van het gehakt. Gebruik eventueel een hamburgerpers.
Bestrijk de burgers met een klein beetje olie en leg ze in een grillpan. Grill ze in 3 minuten per kant goudbruin.
Snijd de perziken in plakjes (rondom de pit). Leg de plakjes perzik ook in de grillpan en grill ze kort mee.
Snijd de feta in plakjes.
Besmeer de onder- en de bovenkant van de broodjes Helmman’s.
Verdeel wat rucola over de broodjes. Leg hierop de burger. Verdeel daarover de gegrilde perzik en de plakjes feta. Maak het af met een paar zoetzure uien en een lekkere drizzle Balsamico azijn. Zorg er voor dat je een lekker stroperige variant te pakken hebt.
Serveer de hamburger meteen.


















Pizza bianca
Ingrediënten pizza bianca
Voor de bodem
60 gram kikkererwtenmeel
1 theelepel (olijf)olie
2 eetlepels water
1 theelepel Italiaanse kruiden
½ theelepel bakpoeder
Voor de topping
1 eetlepel geitenkaasspread
1 handje edamame (soja bonen), doperwtjes of tuinbonen (ik gebruikte diepvries edamame van de toko)
½ courgette, in linten geschaafd met een kaasschaaf of dunschiller
½ avocado, in plakjes
3 kastanje champignons, in plakjes
4 (groene) cherrytomaatjes, gehalveerd
Extra: een vel bakpapier en een deegroller
Bereiding pizza bianca
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Meng in een kom het kikkererwtenmeel met de Italiaanse kruiden en het bakpoeder. Maak een kuiltje in de droge ingrediënten en giet hierin de olie en het water. Roer dit met een spatel tot er een deeg ontstaat. Doe wat meel op het aanrecht en kneed het deeg tot een samenhangende massa. vorm hier een bal van.
Leg het deeg op een vel bakpapier en bestuif de bovenkant met wat meel. Rol het deeg met de deegroller uit tot een dunne plak van ongeveer 25 centimeter. Gebruik wat extra meel als het deeg aan je roller blijft plakken.
Schuif het bakpapier met de pizzabodem op een bakplaat en zet deze in de oven. Bak de pizzabodem ongeveer 5 minuten tot deze hard is.
Was en snijd in de tussentijd je groentes voor de topping
Haal de pizzabodem uit de oven en bestrijk een eetlepel geitenkaasspread over de bodem. Beleg deze vervolgens met de courgettelinten, edamame, avocado, champignons en tomaatjes. Voeg eventueel naar smaak wat versgemalen zwarte peper toe.
Plaats de pizza nog 5 tot 10 minuutjes terug in de oven zodat alle ingrediënten warm kunnen worden





Bacon pompoen pasta
Ingredienten
150 gr ontbijtspek
1 ui
25 gr boter
450 gr pompoenblokjes (diepvries)
300 gr penne
10 gr salie
100 gr geraspte oude kaas
Instructies
Verwarm de oven voor op 180˚C.
Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar, giet af en zet apart.
Snij de ui en bak die in de boter glazig. Doe de pompoenblokjes erbij en bak dit even mee tot de pompoen bijna gaar is.
Snij de salie fijn en roer dit erdoor. Snij de ontbijtspek in kleine blokjes en bak dit ook even mee.
Meng alles door elkaar en doe de pasta over in een ovenschaal. Bestrooi ruim met de geraspte kaas en zet voor ongeveer 20 minuten in de oven of tot het goudbruin is.

Gevulde aubergines
Ingrediënten voor 2 personen
2 aubergines
1 rode paprika
1 klein blikje kikkererwten
100 gr couscous
1 teentje knoflook
75 gr feta
Olijfolie
4 el Griekse yoghurt
Gerookt paprikapoeder
Handje munt
Peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (hetelucht).
Snijd de aubergines in de lengte doormidden.
Maak een knoflookolie door een flinke scheut olijfolie te mengen met een knoflookteen (geperst).
Bestrijk de aubergines met de knoflookolie en breng op smaak met wat peper en zout.
Leg de aubergines op een bakplaat en verwarm ze 35 – 40 minuten in de oven.
Maak in de tussentijd de couscous klaar. Doe de couscous in een schaal. Giet hier kokend water op, tot 1 cm boven de couscous. Dek de schaal af met een bord en zet het apart. Na 10 minuten is de couscous klaar. Roer het los met een vork.
Haal de aubergines uit de oven. Snijd ze ongeveer 1 cm vanuit de rand in en lepel de vulling eruit. Hak de vulling in kleine blokjes en voeg deze toe aan de couscous.
Snijd de paprika in kleine blokjes. Voeg dit samen met de kikkererwten en de verkruimelde feta bij de couscous. Hak de munt grof en voeg dit ook toe. Meng kort.
Maak een sausje van de Griekse yoghurt, wat grof gehakte munt en iets gerookt paprikapoeder.
Vul de aubergines met de couscous. Garneer de gevulde aubergines met de yoghurt munt saus.




Bacon pompoen pasta
Ingredienten
150 gr ontbijtspek
1 ui
25 gr boter
450 gr pompoenblokjes (diepvries)
300 gr penne
10 gr salie
100 gr geraspte oude kaas
Instructies
Verwarm de oven voor op 180˚C.
Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar, giet af en zet apart.
Snij de ui en bak die in de boter glazig. Doe de pompoenblokjes erbij en bak dit even mee tot de pompoen bijna gaar is.
Snij de salie fijn en roer dit erdoor. Snij de ontbijtspek in kleine blokjes en bak dit ook even mee.
Meng alles door elkaar en doe de pasta over in een ovenschaal. Bestrooi ruim met de geraspte kaas en zet voor ongeveer 20 minuten in de oven of tot het goudbruin is.


















Fajita's met kip
Wat heb je nodig? (2 personen)
1 groene paprika
1 gele paprika
1 rode paprika
1 ui
300 gram kipfilet
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gerookt paprikapoeder
½ theelepel komijnpoeder
peper en zout
1. Snijd de paprika’s in lange reepjes, de ui in halve ringen en de kipfilet in blokjes.
2. Verhit een beetje olie in een koekenpan en voeg hier de kipfilet aan toe. Bak de kip half gaar.
3. Doe de ui en de paprika’s in de pan en bak het geheel nu tot de paprika’s zacht zijn en de kip gaar is.
4. Breng het gerecht tussentijds op smaak met gedroogde oregano, paprikapoeder, komijnpoeder en peper en zout.
5. Serveer de Fajita’s in de koekenpan direct vanaf het vuur.
Ik serveerde deze Fajita’s met kip met mini tortillawraps, verse guacamole en zure room.




Fajita's met kip
Wat heb je nodig? (2 personen)
1 groene paprika
1 gele paprika
1 rode paprika
1 ui
300 gram kipfilet
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gerookt paprikapoeder
½ theelepel komijnpoeder
peper en zout
1. Snijd de paprika’s in lange reepjes, de ui in halve ringen en de kipfilet in blokjes.
2. Verhit een beetje olie in een koekenpan en voeg hier de kipfilet aan toe. Bak de kip half gaar.
3. Doe de ui en de paprika’s in de pan en bak het geheel nu tot de paprika’s zacht zijn en de kip gaar is.
4. Breng het gerecht tussentijds op smaak met gedroogde oregano, paprikapoeder, komijnpoeder en peper en zout.
5. Serveer de Fajita’s in de koekenpan direct vanaf het vuur.
Ik serveerde deze Fajita’s met kip met mini tortillawraps, verse guacamole en zure room.


Spareribs uit de oven
Ingrediënten voor 1 kilo ribs ( 2 – 3 personen)
1 kilo spareribs
50 ml Ketjap
Sap van 1 citroen
2 el bruine suiker
2 teentjes knoflook gehakt
2 el tomatenpuree
1 el Worchestershiresaus
1 el mosterd
0,5 tl Chipotle (of gerookt paprikapoeder)
2 el olijfolie
Zout
Zo maak je het
Verwijder het vlies van je spareribs. Dit witte vlies kan je er heel gemakkelijk aftrekken. Zoek anders even op YouTube hoe je dit doet. Halveer de spareribs (optioneel) en spoel ze af onder de kraan. Dep ze vervolgens droog met een keukenpapiertje.
Maak een marinade door alle ingrediënten te mengen. Breng op smaak met iets zout. Smeer de ribs rijkelijk in met de marinade. Dek af en laat dit minimaal een uur staan. Het lekkerste is als je ze een nacht in de marinade laat staan in de koelkast. Bewaar de marinade die je over hebt.
Verwarm de oven voor op 130 graden.
Leg de spareribs met de holle kant naar beneden (als een soort brug) op een bakplaat bekleed met bakpapier. Giet water op de bakplaat, dit zorgt voor stoom. Dek de spareribs af met aluminiumfolie en gaar ze een uur op 130 graden. Verhoog dan de temperatuur naar 170 graden en gaar ze nogmaals een uur. Smeer ze tussentijds nogmaals in met de resterende marinade.
Haal dan het aluminiumfolie eraf. Bestrijk ze nogmaals met de marinade en gaar ze nog eens 30 minuten. Hierdoor krijgen ze een knapperig korstje. Deze laatste stap kan je eventueel ook op de barbecue doen.
Serveer de spareribs met een lekkere barbecuesaus.

















Lente risotto met prei, avocado en zeevruchten



Tagliatelle met zalm en ei
Bereidingstijd 25 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
200 gram tagliatella
100 gram doperwten
2 eieren
120 gram gerookte zalm
2 handen rucola
50 gram Parmezaanse kaas
1 eetlepels extra vergine olijfolie
zout en peper
Bereiding
Kook de tagliatelle beetgaar is ruim water en giet het hierna af. Verwarm de doperwtjes 5 minuten in kokendheet water.
Kook de eieren 3 minuten, zodat ze nog zacht zijn van binnen.
Snijd de gerookte zalm in grove stukken.
Meng de tagliatella met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Meng met de stukken zalm, doperwtjes, rucola en parmezaanse kaas.
Verdeel de pasta over de borden en leg hier het gepelde gekookte ei op.










Italiaanse groenteschotel
Ingrediënten Italiaanse groenteschotel
Voor 2 personen
Vegetarisch/Glutenvrij/Lactosevrij
½ aubergine
½ courgette
1 paprika
1 ui
2 teentjes knoflook
200 ml gepelde tomaten ‘uit blik’
2 eieren
Kokosolie
Peper en zout
Italiaanse kruiden (optioneel)
Bereiding Italiaanse groenteschotel
Verhit de kokosolie in een koekenpan.
Snijd de aubergine, courgette en paprika in gelijke blokjes (niet te klein).
Snipper de ui en de knoflook en fruit deze in de koekenpan.
Voeg na twee minuten de groenten toe en bak zo’n 5 minuten.
Roer vervolgens de tomaten erdoor en laat 5 minuten op laag vuur stoven.
Breng op smaak met de kruiden.
Maak twee kuiltjes in de groenten en breek hierin de eitjes. Laat met een deksel op de pan de eitjes gaar worden.
Serveer met volkoren- of speltbrood of met zilvervliesrijst.













Lentestamppotje
Men neme (voor 2 personen):
– 500 gram aardappels
– 1 zakje veldsla
– 4 stukken gegrilde paprika’s uit pot
– 100 gram spekreepjes
– 2 eetlepels Dijonaise (mosterdmayonaise)
En zo doe je het:
– Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en doe ze in een pan met een laag water. Kook de aardappels in 15-20 gaar en zacht.
– Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes uit.
– Schenk het water van de aardappels af. Vang iets van het kookvocht op.
– Stamp of prak de aardappels een beetje fijner. Voeg vervolgens de veldsla, spekjes en Dijonaise toe, gevolgd door een scheutje kookvocht en roer alles door elkaar tot een smeuïg stamppotje. Voeg desgewenst meer water toe als het nog niet smeuïg genoeg is.
– Verdeel de stamppot over 2 borden en serveer.
Fijne, simpele dinsdag!









































Stoere geroosterde groente
Ingredienten
½ knolselderij, geschild en in blokjes van ± 2cm gesneden
3 grote wortels, schoon gemaakt en in stukjes van ± 2cm gesneden
2 zoete puntpaprika's, in groffe stukken gehakt
½ bloemkool, in kleine roosjes
3 groene jalapeño pepers
2 rode pepers
4 takjes tijm
2 tl vers gemalen zwarte peper
1 tl grof zeezout
olijfolie
Instructies
Verwarm de oven voor op 200°. Doe de wortel en de knolselderij in een braadslee en besprenkel ruim met olijfolie. Gooi hier 1tl gemalen peper en het zeezout bij. Hussel alles even lekker door elkaar en zet de braadslee voor 15 minuten in de oven
Verwijder bij 2 jalapeños de zaden en zaadlijsten en snij deze in dunne reepjes. De derde groene peper snijd je in dunne ringetjes (zaadjes lekker laten zitten). Hak de rode pepers in kleine stukjes. Omdat de pittigheid van de pepers sterker wordt in de oven, verwijder je eerst de zaden en zaadlijsten (als je de 'natte washandjes ervaring' wilt hebben laat je alles zitten).
Haal na een kwartier de braadslee uit de oven en voeg de puntpaprika, bloemkool, alle pepers en de tweede tl zwarte peper toe. Gooi er nog een scheut olijfolie door en hussel nog een keer door elkaar.
Rooster de schotel tot de knolselderij en wortel zacht en gaar zijn (een minuut of 20 tot 30). Serveer met een koud biertje of ander blusmiddel.




Knoflookkip met citroen uit de slowcooker
Wat heb je nodig? (1 kip)
1 hele kip van ± 1 – 1,5 kilo
1 hele citroen
1 bol knoflook
1 takje rozemarijn
peper en zout
1. Snijd de citroen in plakjes en probeer de bol knoflook ook in plakken te snijden. Lukt dit niet en vallen de teentjes uit elkaar dan doe je gewoon de losse teentjes in de slowcooker.
2. Leg de knoflook en citroen op de bodem van de slowcooker en leg hier de kip bovenop.
3. Bestrooi de kip met peper en zout en leg het takje rozemarijn op de kip.
4. Draai de slowcooker op stand Low en gaar de kip in 4 – 5 uur.
5. Verwarm de grillstand van de oven voor op 180°C en zet de kip in de pot (mits deze ovenbestendig is, anders leg je eerst de kip in een braadslee) nog 10 minuten onder de grill tot het huidje bruingekleurd en knapperig is geworden.
Als je geen slowcooker hebt dan kun je dit hele gerecht ook in de oven bereiden. Vet dan een ovenschaal of braadslee in met een beetje olie en leg alle ingrediënten in de schaal. Gaar de kip in het midden van de oven op 180°C zo’n 70 – 90 minuten.





Pasta met broccolipesto
Ingrediënten voor 4 personen
300 gr pasta
50 gr rucola
1 grote broccoli (500 gr)
2 teentjes knoflook
40 gr Parmezaan + extra
30 gr + 20 gr pijnboompitten
Flinke hand basilicum
Olijfolie
Peper en zout
Zo maak je het
Snijd de broccoli in roosjes en was ze. Kook iets meer dan de helft (ongeveer 300 gr) gaar in ruim water met zout. Giet af en zet apart. De rest bewaar je voor de pesto.
Kook de pasta gaar zoals op de verpakking vermeld staat. Ik heb speltpasta gebruikt, maar je kunt ieder soort gebruiken dat je fijn vindt.
Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan.
Maal de rauwe broccoli samen met 30 gr pijnboompitten, 40 gr Parmezaan, een flinke hand basilicum en een royale scheut olijfolie tot een gladde pesto in je keukenmachine (een hakmolentje of staafmixer kan ook). Is het mengsel nog te droog, voeg dan wat extra olijfolie toe. Breng de broccolipesto op smaak met wat peper en zout.
Giet de pasta af en doe deze terug in de pan. Voeg de gekookte broccoli toe en de broccolipesto. Verhit de pasta nog even kort en meng alles goed door elkaar.
Verdeel de pasta met broccolipesto over de borden. Verdeel over ieder bord een handje rucola, wat geroosterde pijnboompitjes en maak het af met extra Parmezaan.
Geniet ervan!
Tip: Het recept is voor 2 volwassenen en 2 kinderen. 4 volwassenen aan tafel? Voeg dan wat extra broccoli toe.






Bladerdeegrol met gehakt en ei
Bereidingstijd 15 minuten en 30 minuten oventijd
Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg
5 eieren
600 gram rundergehakt
1 winterwortel
1 ui
teentje knoflook
halve theelepel kerriepoeder
2 theelepels gedroogde peterselie
3 eetlepels paneermeel
peper en zout
olijfolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kook 4 eieren tot ze hard gekookt zijn en pel ze.
Snijd de wortel heel erg fijn, snipper de ui fijn (dit kan bijvoorbeeld ook met een keukenmachine) en pers de knoflook. Bak de fijngesneden wortel, ui en knoflook even kort aan in een koekenpan met olijfolie.
Meng het gehakt met de gebakken wortel en ui, peterselie en paneermeel en breng het op smaak met peper, zout en kerriepoeder.
Laat 2 cm vanaf de rand van het bladerdeeg vrij, verdeel het gehakt over het bladerdeeg en druk het een klein beetje aan. Leg de gekookte eieren naast elkaar op het gehakt en rol het bladerdeeg op zodat de eieren achter elkaar in de bladerdeegrol zitten. Bestrijk de bladerdeegrol met geklopt ei.
Bak de bladerdeegrol met gehakt en ei 30 minuten in de oven.

Marokkaanse kefta
Wat je nodig hebt voor 4 personen
- 6 smaakvolle tomaten
- 1 sjalot
- 4 teentjes knoflook
- 400gr lamsgehakt
- klein bosje koriander, fijngehakt
- 1tl ras el hanout
- 1tl komijnpoeder
- 1/2tl pimentpoeder
- 1/2tl pimenton (gerookt paprikapoeder)
- mespuntje nootmuskaat
- 2el pijnboompitten, fijngehakt
- zeezout
- zwarte peper
- olijfolie
- om te serveren: bijvoorbeeld flatbread (of Turks brood), roergebakken spinazie (met sjalot en knoflook) en (zilvervlies)rijst
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 20 minuten / Wachttijd: 15-20 minuten
Maak een kruisje in het vel van de tomaat en leg in een kom of pan. Overgiet met kokend water en laat 10 minuten staan. Daarna kun je heel gemakkelijk het vel van de tomaten aftrekken. Hak de tomaten fijn of stamp ze met een pureestamper (zo doe ik het altijd). Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.
Meng in de tussentijd het gehakt met de koriander, ras el hanout, komijnpoeder, pimentpoeder, pimenton, nootmuskaat, pijnboompitten en een snuf zeezout en zwarte peper in een kom en kneed met je handen door elkaar. Voor een nog rijkere smaak laat je dit nog een aantal uren intrekken terwijl je de kom afgedekt in de koelkast zet, maar het hoeft niet. Rol er kleine gehaktballetjes van.
Zet een grote braadpan op het vuur (dit kan uiteraard ook in een tajine bereid worden) en fruit de sjalot en knoflook in 2 eetlepels olijfolie. Schenk de tomaat erbij met een snuf zout en laat dit een paar minuten pruttelen. Nu gaan de gehaktballetjes erbij. Deze kun je eerst even bruin aanbakken in een andere pan en dan toevoegen aan de tomatensaus of je legt ze direct in de saus en laat ze daarin garen. Laat dit 15-20 minuten stoven. Proef en breng eventueel extra op smaak.
Serveer in ieder geval met flatbread of Turks brood om in de zalige saus te dopen. Ik vind het ook lekker om er rijst en roergebakken spinazie bij te serveren.



Courgette spaghetti met walnootpesto
Wat je nodig hebt voor 2 personen
- 1 courgette
- 100gr zongedroogde tomaten (ongeveer een halve pot)
- 1 ui
- 100gr zwarte olijven
- 1el olijfolie
- 3el walnootpesto (of andere pesto)
- 30gr rucola (optioneel)
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten
Als je de walnootpesto volgens het recept gaat maken, raad ik je aan daar mee te beginnen. Dit is zo gedaan, maar dan staat het maar alvast klaar.
Daarna kun je gaan beginnen met het maken van de courgette spaghetti. Ik gebruikte hier een spirelli voor, dit werkt heel goed. Je kunt de slierten ook maken met een mandoline. Bij beiden werkwijzen snijd je eerst het kontje van de courgette eraf en daarna maak je de slierten totdat de hele courgette op is.
Laat de zongedroogde tomaten eventjes uitlekken. Snipper daarna de ui, halveer de olijven en snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok of wat grotere pan en fruit hierin de ui. Voeg daarna de courgette, olijven en zongedroogde tomaten toe en verwarm dit ongeveer 2 minuten. Meng als laatste 3 eetlepels van de walnootpesto door de courgette spaghetti. Voeg op de borden eventueel nog wat rucola toe en je kunt aan tafel!





Wraps uit de oven
Wraps met kip & gesmolten kaas uit de oven (4 personen)
– 8 (meergranen)wraps
– 2 kipfilets
– avocado
– 4 tomaten
– marinade bijv. 1 el Sriracha, 1 el paprikakruiden, knoflookteen en een beetje honing
– +/- 100 gr geraspte kaas
– zak rucola
– olijfolie
– peper & zout
Snijd de kipfilets in kleine blokjes en laat 15 min marineren in de marinade. Breng op smaak met peper & zout en 1 el olijfolie.
Verwarm de oven voor op 180 gr.
Snijd de tomaat in kleine blokjes. Bak de kipfilet met de blokjes tomaat. Ondertussen snijd je de avocado in blokjes.
Leg de wraps in een ovenschaal en verdeel hierover de kipfilet, avocado en de kaas. Schuif de wraps de oven in, totdat de kaas is gesmolten. Verdeel de wraps over de borden en maak af met een flinke hand rucola.

Cajun Rijstschotel
Ingredienten
300 gr kipfilet, in grove stukken
1 ui, gehakt
2 stukken bleekselderij, in stukjes
2 tl gerookt paprikapoeder (piment)
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen chili poeder
1 tl gedroogde tijm
2 rode paprika’s, in stukjes
1 l kippenbouillon
150 gr chorizo, in stukjes
3 lente uitjes, in dunne ringetjes gesneden
5 takjes peterselie, grof gehakt
200 gr zwarte bonen
150 gr basmati rijst
1 tl grof gemalen zwarte peper
1 tl grof zeezout
Instructies
Verhit wat olie in een brede pan of wok en bak de kip met het zeezout, de zwarte peper en 1 tl van het paprikapoeder in een paar minuten bruin. Haal uit de pan en zet apart.
Strooi de rijst in een koekenpan en giet hier kippenbouillon bij tot de rijst ongeveer een centimeter onder het vocht staat. Breng aan de kook en laat het vocht dan op laag vuur verdampen (je ziet dan de putjes in de rijst vallen). Schep de rijst om en schenk er dan weer bouillon bij tot het net onder staat. Herhaal dit tot de rijst gaar is (deze mag niet meer hard en kalkachtig smaken).
Bak de chorizo uit in een andere koekenpan en laat deze even uitlekken op wat keukenpapier.
Doe de ui in de pan waar je de kip in hebt gebakken en fruit deze tot ze zacht is. Voeg de bleekselderij, paprika,komijn, tijm en chilipoeder toe en bak nog 2 minuten. Gooi vervolgens de 2e tl paprikapoeder toe en blus de groenten af met een flinke scheut kippenbouillon. Laat het vocht op laag vuur verdampen en schep dan de kip en de zwarte bonen erbij om even mee te warmen.
Schep de rijst en de chorizo door de groenten en breng eventueel op smaak met nog wat zout en peper.
Serveer de Jambalaya Dude style in een diep bord en bestrooi deze met de lenteui en peterselie.

Varkensspiesjes in mosterdmarinade
Serves: 8 spiesen
Ingredienten
500 gram varkenshaas of kipfilet naar keuze
3 eetlepels mosterd
2 eetlepels olijfolie
1 tl knoflookpoeder
1 tl cayennepeper
1 tl gemberpoeder
1 eetlepel sherry azijn
2 eetlepels honing
Instructies
Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en snij het vlees in stukken. Niet te groot, maar ook niet te klein. Het moet goed aan de spiesen kunnen. Laat het vlees minimaal een uur marineren.
Gebruik je houten spiesjes laat deze dan een minuutje of tien weken in water voor je het vlees eraan rijgt. Zo voorkom je dat ze verbranden op de BBQ.
Terwijl het vlees marineert kun je de barbecue vast aansteken en op temperatuur brengen
Let op dat de marinade snel verbrand dus zorg dat de barbecue op temperatuur is en gril de spiesen voor 5-6 minuten aan elke kant of tot ze goudbruin zijn.
Serveer met eigen gemaakte frietjes en een groene salade.







Spinazie a la crème
Bereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten voor 2 á 3 personen
600 gram verse spinazie
1 ui
2 teentjes knoflook
100 ml slagroom
peper en zout
snuf nootmuskaat
roomboter om in te bakken
Bereiding:
Verwarm een beetje boter in een grote koekenpan of wok. Snipper de ui en pers de knoflook en bak dit even mee in de boter.
Snijd de spinazie fijn(er) en bak dit samen met de ui mee tot de spinazie gaar is. Breng de spinazie op smaak met peper, zout en nootmuskaat en voeg de slagroom er bij in de pan. Verwarm dit 5 minuutjes mee.


Kip Madras
Bereidingstijd 30 minuten
Ingrediënten voor 4 – 5 personen:
- 400 gram kippendijfilets (of 3 kipfilets)
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm verse gember
- 1 ui
- 1,5 theelepel kerriepoeder
- 2 eetlepels kurkuma
- 1 rode paprika
- 1 wortel
- 1 appel
- 120 ml crème fraîche
- 500 ml kippenbouillon
- 1,5 eetlepel maizena
- sperziebonen
Bereiding:
Kook de sperziebonen gaar in ruim water, zet dit hierna even weg.
Pers de knoflook, snijd de gember fijn en snipper de ui. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en gember hierin kort aan.
Snijd de kippendijen in blokjes en bak dit mee met het ui-mengsel. Snijd de wortel in blokjes, de paprika in reepjes en bak dit mee met het kipmengsel. Voeg de kerriepoeder en kurkuma toe en bak dit kort mee.
Voeg de kippenbouillon en creme fraiche toe en verwarm dit mee. Laat het geheel ongeveer 5 minuutjes pruttelen. Meng de maizena met een beetje koud water en meng dit met de saus. Snijd de appel in blokjes en voeg dit samen met de sperziebonen bij het kipmengsel. Verwarm dit kort mee.
Serveer de kip madras met gekookte rijst.








Snelle ravioli met bolognesesaus
Snelle ravioli met bolognesesaus (4 personen)
– 400/500 ml pastasaus
– 400 gr rundergehakt
– knoflookteen
– rode ui
– 1 el Italiaanse kruiden (vers of gedroogd)
– tabasco (optie)
– Parmezaanse kaas (als topping)
– 500 gr ravioli naar keuze (bijv mozzarella/tomaat, ricotta/spinazie, gegrilde groenten)
– olijfolie
– peper & zout
Heb je zelf pastasaus gemaakt op basis van één van bovengenoemde recepten dan laat je de knoflookteen, ui, tabasco en Italiaanse kruiden achterwege.
Pel en snipper de ui. Pel en pers de knoflookteen. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en knoflookteen. Als de ui glazig is geworden, na ongeveer 2 min, voeg je het rundergehakt toe. Rul het rundergehakt en breng op smaak met peper & zout.
Zet ondertussen een grote pan met water en een flinke snuf zout op. Breng het water aan de kook.
Voeg de pastasaus toe aan het rundergehakt en voeg naar wens de Italiaanse kruiden en een druppel tabasco toe. Laat de bolognese saus pruttelen terwijl je aan de slag gaat met de ravioli.
Kook de ravioli volgens de instructies beetgaar. Giet de ravioli af, schenk er een druppel olijfolie overheen en hussel voorzichtig. Verdeel over de borden en schep de bolognesesaus eroverheen. Als laatste mag er een beetje vers geraspte Parmezaanse kaas overheen.

Mini broccoli taartjes
Ingredienten
6 plakken deeg voor hartige taart
150 gr broccoli, in kleine roosjes
50 gr roquefort kaas
2 eieren
125 ml slagroom
Beetje peterselie
Materialen
Taartvormpjes
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Laat de plakjes deeg ontdooien. Kook de broccoli roosjes 3 min voor in pan met water en giet ze af. Leg een plak deeg over een taartvormpje en druk het overtollige deeg er af. Prik wat gaatjes in de bodem.
Klop de eieren los met de room, peterselie en de kaas (peper en zout toevoegen is niet nodig door de sterke smaak van de kaas). Verdeel de broccoli over de taartvormpjes. Giet wat van het eimengsel er over. Bak de mini quiches ongeveer 25 minuten in de oven.
Tip verzamel het overgebleven deeg en draai hier stengels van en bak deze mee met de broccoli taartjes. Zo maak je makkelijk broodstengels




Gevulde paprika’s met rijst
INGREDIËNTEN GEVULDE PAPRIKA’S
VOOR 2 PERSONEN
2 grote (rode) paprika’s
ongeveer 150 gram gehakt
100 gram rijst
1 ui
teentje knoflook
50 gram maïs
50 gram zwarte bonen
1 tl (gerookte) paprikapoeder
peper en zout
geraspte kaas
BEREIDING
Zet een pan met water op het vuur waarin je de rijst gaar kookt. Ondertussen rul je het gehakt met de paprikapoeder, peper en zout. Je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken als je dat lekker vindt.
Snipper de ui en pers het teentje knoflook, voeg deze toe aan het gehakt. Voeg ook maïs en bonen toe. Zodra de rijst gaar is giet je het af. Laat uitlekken en meng door het gehaktmengsel.
Halveer de paprika en verwijder de zaadlijsten. Vul de paprika’s met het het rijstmengsel. Leg de paprika’s in een ovenschaal (of op een bakplaat) en strooi er een beetje geraspte kaas overheen.
Bak de gevulde paprika’s in 20 minuten op 200 graden tot de paprika’s wat zachter zijn geworden.











Bulgur met pestogroenten
Ingrediënten
500 g bulgur
3 el olijfolie
200 g rundergehakt
400 g Hollandse roerbakgroenten
130 g pesto alla genovese (potje)
1 snufje zout
1 snufje peper
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Kook de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olijfolie in een wok. Bak het gehakt in 3 min. rul. Voeg de groenten toe en bak al omscheppend 4 min.
Voeg de pesto toe en breng de groenten op smaak met zout en peper.
Schep de bulgur op de borden. Verdeel er de pestogroenten met het gehakt over.
Bietenlasagne met appel en geitenkaas
Ingrediënten
200 ml kookroom light
150 g geraspte belegen kaas
2 eieren
2 el olijfolie
2 uien
1 snufje zout
1 snufje peper
250 g lasagnebladen naturel
500 g gekookte rode bietjes
1 handappel
200 g zachte geitenkaas
50 g walnoten
1 ovenschaal
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Breng de kookroom tegen de kook aan. Voeg de kaas toe en laat in de warme room smelten. Neem de pan van het vuur en laat 5 min. afkoelen.
Verhit intussen in een koekenpan de olijfolie. Fruit de uiringen in 5 min. zacht en lichtbruin. Roer intussen de eieren door de kaassaus. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Schep een laagje saus in de ovenschaal. Bedek met de lasagnebladen. Beleg met een deel van de bietjes, appel, uienringen, geitenkaas en walnoot. Bestrooi met peper naar smaak. Maak zo met de rest van de lasagnebladen en de overige ingrediënten meer lagen. Eindig met lasagnebladen, schenk er de resterende kaassaus over en verdeel er ten slotte nog enkele plakjes appel en walnoten over.
Bak de lasagne in de voorverwarmde oven in 45 min. goudbruin en gaar.






Geurige bloemkoolroerbak
Ingrediënten
2 el zonnebloemolie
2 tl kerriepoeder
600 g bloemkool
2 rode uien
100 ml water
1 el sesamolie
1 tl sesamzaad
1 snufje zout
2 bosuitjes
1 snufje peper
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Verhit de olie in een wok. Bak de kerriepoeder kort, tot het aroma vrijkomt. Voeg de bloemkool toe en roerbak de roosjes 2 min. op hoog vuur. Schep de rode uien erdoor en roerbak nog 2 min.
Schenk het water en de sesamolie erbij. Voeg het sesamzaad en zout naar smaak toe.
Verwarm de bloemkoolroerbak tot het water bijna is verdampt. Schep de bosui erdoor en breng op smaak met peper.


Boerenkoolpasta met kipsaucijs
Ingrediënten
300 g penne (pasta)
1 snufje zout
4 el olijfolie
4 kipsaucijzen
1 ui
2 tenen knoflook
450 panklare boerenkool
150 ml kookroom light
1 snufje peper
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Kook de pasta beetgaar in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak de kipsaucijzen in ca. 15 min bruin en gaar. Verhit de rest van de olie in de hapjespan en fruit de ui met de knoflook ca. 2 min.
Voeg de boerenkool in porties toe en laat de groente al omscheppend slinken. Voeg de kookroom toe en verwarm de groenten nog 2 min.
Giet de pasta af en schep het door de boerenkool. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de boerenkoolpasta over de borden en serveer met de kipsaucijzen.




Indische currytaart
Ingrediënten
350 g kipfilet
1,5 el olijfolie
1 zakje kerriesaus
125 ml zure room
1 klein potje kersen zonder pit (370 ml)
1 teen knoflook
1 el kappertjes
1 el sambal manis
1 snufje zout
1 snufje peper
1 blik croissantdeeg (koeling)
1 lage taartvorm
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bak de kipfilet in de olijfolie.
Maak de kerriesaus en meng deze met de zure room, de kersen, de knoflook, de kappertjes, de sambal en zout en peper naar smaak tot een curry. Schep de curry door de kipfilet en laat het even pruttelen.
Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm ermee. Houd wat deeg achter om repen van te snijden.
Schep de curry met de kip in de vorm en dek het geheel af met stroken deeg.
Bak de taart ca. 25 min. in de voorverwarmde oven.



Boerenkoolstamppot met cashewnoten
Ingrediënten
75 g ongezouten cashewnoten
1,5 kg kruimige aardappelen
1 snufje zout
1,5 el vloeibare margarine
1 ui
600 g panklare boerenkool
1,5 dl water
2,5 el milde currypasta
1 rookworst
1 dl tuinkruidenbouillon
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan lichtbruin, schud ze op keukenpapier en laat ze afkoelen.
Kook de aardappelen in water met zout in 20-25 min. gaar.
Verhit de margarine in een ruime pan en fruit de ui ca. 5 min. Schep de boerenkool erdoor en voeg het water, de currypasta en zout naar smaak toe. Kook de boerenkool in ca. 15 min. net gaar.
Verwarm de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de aardappelen af. Stamp ze met de boerenkool en het kookvocht van de kool tot een smeuige stamppot. Voeg eventueel nog een beetje bouillon toe.
Strooi de cashewnoten erover. Serveer met de rookworst.



BBQ-camembert met chorizo en peterselie
Ingrediënten
250 g Rustique camembert
50 g chorizo (worst)
2 el bladpeterselie
1 stokbrood
1 barbecue
1 bakpapier
1 aluminiumfolie
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Steek de barbecue aan. Leg een royaal vel bakpapier op een vel aluminiumfolie. Neem de camembert uit de verpakking en leg de kaas op het bakpapier.
Snijd de bovenkant van de korst tot op 1 cm van de rand als een dekseltje weg. Verdeel de chorizo en de peterselie over de opengesneden kaas. Leg de korst er weer op en pak de kaas goed in het bakpapier en de aluminiumfolie in.
Leg de kaas 15 min. tussen de warme kooltjes in de barbecue, of tot de kaas is gesmolten.
Serveer de camembert met knapperige stukjes stokbrood om in de warme kaas te dippen.





Boeuf bourguignon
Ingrediënten
25 g roomboter
600 g sukadelappen
1 snufje zout
1 snufje peper
30 g bloem
2 uien
3 tenen knoflook
250 g waspeen
125 g gerookte spekblokjes
250 g champignons
2 kruidnagels
3 laurierblaadjes
250 ml rode wijn
1 el rode wijnazijn
1 vleesbouillontablet
1 kg kruimige aardappelen
600 g broccoli
1 braadpan
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Smelt in een braadpan de boter. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak in 2 min. bruin aan. Bestrooi het vlees met de bloem.
Voeg de ui, knoflook, waspeen, spekblokjes, champignons, kruidnagel en laurier toe en bak nog 3 min.
Voeg de wijn en wijnazijn toe en breng aan de kook. Voeg het bouillontablet met het water toe en breng weer aan de kook. Kook 5 min.
Draai het vuur laag. Dek de pan af met een deksel en stoof het vlees in 1,5 uur zachtjes gaar. Roer af en toe goed en voeg extra bouillon of water toe als het vlees niet meer bedekt is.
Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Kook de broccoli in 5 min. beetgaar. Verwijder de kruidnagel en laurier uit de pan. Verdeel de aardappelen met het stoofvlees over de borden. Serveer met de broccoli.






Andijviestamppot met rundervink
Ingrediënten
1,5 kg kruimige aardappelen
1 snufje zout
25 ml vloeibare margarine
4 rundervinken
2 uien
125 ml crème fraîche
750 g andijvie
8 zongedroogde tomaatjes in olie
1 snufje peper
Bereidingswijze
Kook de aardappelen in een water met zout naar smaak in 20 min. gaar. Verhit ondertussen de vloeibare margarine in een koekenpan en bak de rundervinken in 12-15 min. rondom bruin en gaar.
Neem de rundervinken uit de pan en bak in het achtergebleven bakvet de uiringen lichtbruin. Giet de aardappelen boven een kom af en stamp ze met de crème fraîche en zoveel kookvocht als nodig tot smeuïge puree.
Schep de andijvie, de helft van de gebakken uiringen en de zongedroogde tomaatjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper en serveer met de rundervinken en de rest van gebakken uiringen.


Aspergelasagne met sappige tomaatjes
Ingrediënten
450 g groene asperges
200 g troscherrytomaatjes
3 el olijfolie
12 lasagnebladen naturel
1 snufje zout
250 g warme saus Hollandaise
75 g rucola
1 citroen
1 grillpan
1 schuimspaan
Bereidingswijze
Snijd het houtachtige uiteinde van de asperges en snijd ze doormidden. Verdeel de tomaatjes in trosjes. Bestrijk de groenten met olijfolie. Verhit de grillpan. Rooster de asperges in 2-3 porties 8 min. Rooster de tomaatjes 4 min.
Laat intussen de lasagnebladen een voor een in een pan met ruim kokend water en zout glijden. Kook ze samen 8-10 min. Verwarm de saus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Neem de lasagnebladen met een schuimspaan uit de pan en spreid ze uit op het werkvlak. Schep op de borden een lepel saus. Leg er een lasagneblad op. Verdeel er ??? van de asperges en rucola over. Schep een beetje saus erover.
Maak zo nog twee lagen. Leg op elkstapeltje een trosje tomaatjes. Bestrooi met peper naar smaak en garneer met de partjes citroen.












Boerenkoolstamppot met cashewnoten
Ingrediënten
75 g ongezouten cashewnoten
1,5 kg kruimige aardappelen
1 snufje zout
1,5 el vloeibare margarine
1 ui
600 g panklare boerenkool
1,5 dl water
2,5 el milde currypasta
1 rookworst
1 dl tuinkruidenbouillon
Bereidingswijze
Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan lichtbruin, schud ze op keukenpapier en laat ze afkoelen.
Kook de aardappelen in water met zout in 20-25 min. gaar.
Verhit de margarine in een ruime pan en fruit de ui ca. 5 min. Schep de boerenkool erdoor en voeg het water, de currypasta en zout naar smaak toe. Kook de boerenkool in ca. 15 min. net gaar.
Verwarm de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de aardappelen af. Stamp ze met de boerenkool en het kookvocht van de kool tot een smeuige stamppot. Voeg eventueel nog een beetje bouillon toe.
Strooi de cashewnoten erover. Serveer met de rookworst.

Aspergelasagne met sappige tomaatjes
Ingrediënten
450 g groene asperges
200 g troscherrytomaatjes
3 el olijfolie
12 lasagnebladen naturel
1 snufje zout
250 g warme saus Hollandaise
75 g rucola
1 citroen
1 grillpan
1 schuimspaan
Bereidingswijze
Snijd het houtachtige uiteinde van de asperges en snijd ze doormidden. Verdeel de tomaatjes in trosjes. Bestrijk de groenten met olijfolie. Verhit de grillpan. Rooster de asperges in 2-3 porties 8 min. Rooster de tomaatjes 4 min.
Laat intussen de lasagnebladen een voor een in een pan met ruim kokend water en zout glijden. Kook ze samen 8-10 min. Verwarm de saus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Neem de lasagnebladen met een schuimspaan uit de pan en spreid ze uit op het werkvlak. Schep op de borden een lepel saus. Leg er een lasagneblad op. Verdeel er ??? van de asperges en rucola over. Schep een beetje saus erover.
Maak zo nog twee lagen. Leg op elkstapeltje een trosje tomaatjes. Bestrooi met peper naar smaak en garneer met de partjes citroen.

Bloemkoolschotel met zalm
Ingrediënten
500 g bloemkool
1 snufje zout
2 el olijfolie
1 ui
500 g zalmfilet (vers of ontdooid uit diepvries)
1 pakje mix voor bloemkool uit de oven
300 ml water
1 ei
700 g aardappelschijfjes
1 ovenschaal (inhoud 1,5 L)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Kook de bloemkoolroosjes 5 min. in water met zout. Giet ze af en laat goed uitlekken.
Verhit intussen in een koekenpan de olijfolie. Fruit de ui 1 min. Schep de bloemkool erdoor en bak 2 min. mee. Schep de zalmfilet erdoor en neem de pan van het vuur.
Maak de mix aan met het water. Klop het ei erdoor, blijf kloppen tot er geen klontjes meer zijn.
Schep het bloemkoolmengsel in de ovenschaal. Dek af met de aardappelschijfjes en schenk de saus erover.
Bak de bloemkoolschotel in de voorverwarmde oven in 45 min. goudbruin en gaar.




Frisse gehakttaco met guacamole
Ingrediënten
1 pak Santa Maria Tex Mex taco shells (12 stuks)
2 el olie
270 g rundergehakt
1 avocado
2 el limoensap
200 g ijsbergsla
1 komkommer
250 g cherrytomaatjes
1 snufje zout
Bereidingswijze
Verwarm de tacoschelpen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit in een koekenpan de olie. Bak het gehakt in 5 min. rul en gaar. Halveer intussen de avocado, wip de pit eruit en schil de vrucht. Prak met een vork het avocadovlees met het limoensap tot een grove guacamole. Voeg zout toe naar smaak.
Vul de tacoschelpen met een beetje ijsbergsla, het gehakt, de plakjes komkommer, de tomaatjes en een lepel guacamole.
Verdeel de rest van de ijsbergsla over de borden en leg er de taco’s op. Serveer de rest van de komkommer er apart bij om te snoepen.

Chinese kip in hoisinsaus
Ingrediënten
500 g kipfilet
2 el aardappelzetmeel
0,5 tl Chinese 5 spices (kruidenmix)
2 el water
300 g pandanrijst
3 el zonnebloemolie
3 paprika's
200 g maïskorrels (of babymaïs)
250 g peultjes
1 g winterwortel
2 tenen knoflook
3 g cm verse gember
50 ml hoisin-woksaus
2 el citroensap
100 ml tomatenketchup
Bereidingswijze
Schep de kipfiletreepjes om met het aardappelzetmeel, de Chinese 5-kruidenmix en het water. Marineer afgedekt 2 uur in de koelkast.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een wok. Roerbak de paprika met de maïs, de peultjes en de wortel 3 min. Schep de gember en de knoflook erdoor en bak nog 1 min.
Voeg de hoisinsaus met het citroensap en de ketchup toe. Breng aan de kook. Voeg de kipfilet toe en kook de reepjes in 5 min. gaar. Voeg, indien de saus erg dik wordt, een beetje extra water toe.
Verdeel de rijst over de kommen. Schep de hoisinkip met de groenten erop.

Cassoulet met wintergroenten
Ingrediënten
500 g spruitjes
4 el olie
160 g vegetarische kipstukjes
1 g ui
2 tl knoflook
1 tl rode peper
0,5 winterpeen
0,5 knolselderij
1 bouillon keteltje groenten (28 g)
400 dl heet water
2 dl blaadjes laurier
20 g verse Italiaanse kruiden
500 g witte bonen in tomatensaus
80 g geraspte 30+ kaas
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 180 °C.Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg de spruitjes toe en kook ze in 5 min. beetgaar. Giet ze af.
Verhit de olie in een ruime braadpan en bak hierin de ui, de wortel en de knolselderij op hoog vuur gedurende 3 min. Doe nu de knoflook, de rode peper en vegetarische kipstukjes erbij en bak nog 3 min.
Los het groentebouillonketeltje op in het hete water en doe dit samen met de laurier en Italiaanse kruiden bij de groenten. Breng het gerecht tegen de kook aan en laat het nog 5 min. zachtjes koken met een deksel op de pan.
Haal de pan van het vuur en roer de witte bonen en spruiten erdoor.
Schep het gerecht in een ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de cassoulet 25 min. in de oven tot de kaas mooi goudbruin is.
Schep het gerecht in een ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de cassoulet 25 min. in de oven tot de kaas mooi goudbruin is.

Maak jouw eigen website met JouwWeb