



SANDWICH MET HÜTTENKÄSE EN PEER
Ingrediënten voor 2 personen
2 sneetjes speltbrood
3 el Hüttenkäse
2 plakjes rauwe ham
0,5 peer
2 tl honing
Handje walnoten
Zo maak je het
Verdeel de Hüttenkäse over het speltbrood.
Leg 2 plakjes rauwe ham op de Hüttenkäse
Verwijder het klokhuis uit de peer en snijd deze in dunne plakjes. Verdeel een paar plakjes over iedere bol.
Garneer de sandwich met een paar walnoten en een drizzle honing.















GINBERBREAD PANCAKES
Ingrediënten voor +/- 6 st.
Voor de pancakes
150 gr speltbloem
2 tl bakpoeder
Snuf zout
1 ei
2 dl melk
Voor de gingerbread swirl
2 el kokosbloesem,- of bruine suiker
1 el melk
3 tl kaneel
0,5 tl gember
Snuf nootmuskaat
Zo maak je het
Maak een beslagje van de speltbloem, het bakpoeder, een snuf zout, het ei en de melk. Mix alle ingrediënten door elkaar met een garde.
Maak nu het gingerbread mengsel. Meng de suiker met de melk, de kaneel, de gember en de nootmuskaat tot 1 geheel. Doe het mengsel in een spuitzakje. Het mengsel mag wat dik zijn, maar het moet wel vloeibaar genoeg zijn om op de pannenkoekjes te spuiten. Als het mengsel te dik is, voeg je wat extra melk toe.
Verdeel een grote lepel van het pannenkoekenbeslag in een koekenpan. Maak met de spuitzak swirls op de pannenkoekjes.

BAGEL MET ZALM EN GEITENKAAS
Ingrediënten voor 1 bagel
1 bagel
1 plakje gerookte zalm
40 gram zachte geitenkaas
handjevol rucola
3 verse zongedroogde tomaatjes
iets olijfolie
Peper en zout
Bereidingswijze
Snij de bagel doormidden en leg een plakje zalm op 1 helft. Strooi wat peper op de zalm. Verkruimel de geitenkaas over de zalm en doe de bagel ongeveer 4 minuten in de oven op 200 graden. Maak de rucola aan met iets olijfolie en een klein beetje peper en zout. Als de geitenkaas gesmolten is, leg je de rucola erop en vervolgens de zongedroogde tomaatjes.
Tip: als je van een zoetje houdt kan je een klein beetje honing over de geitenkaas sprenkelen


Pulled pork
- 2 uien
- 5 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 3 kg varkensprocureur
- 1 tl zout
- 1 tl piment
- 5 el bruine basterdsuiker
- 5 el suiker
- 0.5 el uienpoeder
- 0.5 el mosterdpoeder
- 500 ml ketchup
- 250 ml water
- 125 ml appelciderazijn
- 5 laurierblaadjes
- 1 el citroensap
- 1 el worcestersaus
- 1 el tabasco
- 4 Surinaamse puntjes
Coleslaw
- 100 g rode kool
- 100 g witte kool
- 1 rode ui
- 1 kleine wortel
- 0.5 bos bladpeterselie
- 5 el mayonaise
- 3 el appelciderazijn
- 1.5 el grove mosterd
- 1 tl Engels mosterdpoeder
- 2 el amsterdamse uitjes
Extra nodig
- braadslee
- aluminiumfolie
Verwarm de oven voor op 130 °C. Pel en snipper de uien. Schil de wortels en de stengels bleekselderij en snijd in kleine stukjes. Verdeel de wortels, bleekselderij en de uien over een braadslee. Wrijf de varkensprocureur in met zout, piment, basterdsuiker, suiker, uienpoeder en mosterdpoeder en leg het vlees op de groente. Meng de ketchup, water, appelazijn, laurier, citroensap, worcestersaus en de tabasco en schenk het geheel over het vlees. Dek af met aluminiumfolie en gaar circa 8 uur in de oven.
Snijd de 2 koolsoorten in hele fijne reepjes. Pel en snipper de ui. Schil en snijd de wortel in dunnen reepjes. Pluk en hak de peterselie fijn. Meng de mayonaise, azijn, mosterd en mosterdpoeder door elkaar. Meng er voor de coleslaw de koolsoorten, wortel, ui en peterselie door en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Haal het vlees uit de braadslee en schenk de saus door een zeef. Trek het vlees met vorken uit elkaar.


Croissant pudding
Ingrediënten
4 croissants (1 of 2 dagen oud)
200 ml melk
200 ml slagroom
2 eieren
60 suiker
3 eetlepels pure chocolade drops (of stukjes)
Bereiding
Verwarm de oven op 175 graden. Scheur de croissants in 3 of 4 stukken en leg deze in een ovenschaal. Verdeel ongeveer de helft van de stukjes chocolade over. Klop de melk, suiker, slagroom en eieren los in een kom en giet dit over de croissants.Zorg dat alles goed bedekt. Verdeel de rest van de chocolade er over. Bak de croissant pudding ca. 40 min in de oven. Mocht hij de te donker worden kun je hem afdekken met aluminium folie.






Bierbrood
INGREDIËNTEN
1 fles Beer Bread Baking Mix gekocht bij Xenos
340 milliliter van je favoriete bier
INSTRUCTIES
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed de bodem van een springvorm (of gebruik een broodbakvorm, nog beter) met een vel bakpapier.
Doe de broodbakmix in een kom en schenk hier het bier bij. Roer het geheel met een houten lepel of pannenlikker tot een egaal beslag.
Stort het broodbeslag in de springvorm.
Bak het brood in het midden van de oven in 45 - 50 minuten gaar. Testen of het brood gaar is kun je door op de bovenkant van het brood te kloppen. Als dit hol klinkt is het brood gaar!






BIETENBURGER MET KIKKERERWTEN
Voor 8 bietenburgers:
300 gram gekookte bieten
110 gram gedroogde kikkererwten (of 250 gram kikkererwten uit blik)
2 tenen knoflook
1 lente ui
1 ei
100 gram havermout
1 tl zout
flinke snuf chilipoeder
feta dille dip
plakjes komkommer
sla
alfalfa
zachte volkoren bolletjes
Week de kikkererwten een nacht in koud water en kook ze 90 minuten met een flinke snuf zout.
Pureer de bieten samen met de kikkererwten, knoflook, lente ui, ei, havermout, zout en chili in een keukenmachine. Laat minimaal een half uurtje staan zodat de havermout het vocht kan opnemen en het een stevige massa wordt. Vorm er met je handen 8 burgers van. Verhit flink wat rijstolie in een grote koekenpan en bak de burgers op middelhoog vuur 5 minuten aan elke kant zodat er een knapperig korstje ontstaat.
Maak de feta dille dip volgens dit recept. Leg op een broodje wat sla, een burger, besmeer met de dip, en leg er als laatste komkommer en alfalfa op. Smullen maar!










Broodje pulled mushroom

Kersenfocaccia
Ingredients:
250 gr harde bloem (type 00)
7 gr droge gist 1 zakje)
1 tl zeezout (+ beetje extra voor eroverheen)
150 ml lauw water
paar takjes tijm
100 gr kersen, ontpit
1 el olijfolie
Directions:
Neem een mengkom en doe de bloem, gist en zout bij elkaar. Maak een kuiltje en giet het water daarin.
Meng met een vork tot het bij elkaar komt en kneed vervolgens 5-10 minuten tot een soepel deeg, Laat 1 uur afgedekt met een theedoek rijzen op een warme plek.
Spreid het deeg vervolgens uit op een bakplaat in de gewenste vorm en laat nog een half uur rijzen.
Druk de kersen in het deeg, sprenkel een beetje olijfolie erover en bestrooi met wat grof zeezout en wat tijmblaadjes
Bak in een voorverwarmde oven (180ËšC) voor ongeveer 20-25 minuten of tot goudbruin







Club sandwich met makreelsalade en kiemen
Voor de makreelsalade
1 blikje makreel
3 eetlepels magere kwark
1 hardgekookt ei
sap van een halve citroen
peper, zout, cayennepeper, paprikapoeder naar smaak
Voor de sandwich (voor 1 clubsandwich)
3 sneetjes volkorenbrood
1 avocado
1 Handje verse radijsjes
1 pluk kiemen (ik gebruikte venkelkiemen, maar je kunt ook een ander soort gebruiken)
Prikkers om de sneetjes bij elkaar te houden (opt.)
Bereiding club sandwich met makreelsalade en kiemen
Bereiding makreelsalade
Doe het ei in een pannetje en laat het hardkoken (6/7 min.)
Haal de makreel uit het blikje en laat kort uitlekken. Doe het dan in een kom. Voeg de kwark toe. Roer even door.
Pers wat sap uit de citroen bij de makreel. Kijk uit dat je niet te veel doet, anders wordt het te zuur!
Pel het ei, doe het in een klein kommetje. Maak er hier kleine stukjes van door met een vork in het ei te prikken. Als de stukjes klein genoeg zijn, voeg het toe aan het makreelmengsel. Roer door.
Voeg naar smaak de kruiden toe.
Bereiding clubsandwich
Doe de sneetjes brood in een broodrooster (als je geen rooster hebt, kun je het ook roosteren in een pan).
Was ondertussen de radijsjes. Snijd ze daarna in dunne plakjes. Snijd ook de avocado in stukjes.
Als het brood geroosterd is, snijd de sneetjes schuin door de helft. Snijd ze zo dat ze gelijk aan elkaar zijn qua maat.
Besmeer eerst de eerste snee met de makreelsalade. Leg er plakjes radijs op. Bestrooi met kiemen.
Besmeer vervolgens het tweede sneetje met makreelsalade. Leg er boven op. Leg er avocado op. Bestrooi weer met kiemen.
Leg er nog een sneetje boven op. En steek er een prikker in.
Voila, je club sandwich is af!











Naanbrood met gegrilde perzik en rucolapesto
Men neme (voor 2 naanbroden):
– 2 naanbroden (het recept vind je hier, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon kant en klaar kopen)
– 2 verse perziken
– 2 eetlepels olijfolie
– 3 eetlepels rucolapesto (vervang hier de basilicum door rucola). Geen tijd om zelf pesto te maken, dan neem je gewoon basilicumpesto uit de winkel)
– 1 bol mozzarella
– 2 handjes rucola
-2 eetlepels balsamico-azijn
En zo doe je het:
– Maak de pesto volgens dit recept, maar vervang de basilicum door rucola.
– Snijd de perziken in partjes.
– Verwarm een grillpan op middelhoog vuur. Laat de pan goed warm worden.
– Smeer de perziken licht in met olijfolie en grill 3 minuten aan beide kanten.
– Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
– Maak het naanbrood volgens dit recept.
– Smeer een laag pesto op het naanbrood.
– Verdeel de perziken, mozzarella en rucola over de naanbroden.
– Maak af met een drizzle balsamico. Klaar om te serveren!
Geniet ervan!\









Yoghurt pancakes
INGREDIËNTEN YOGHURT PANCAKES
VOOR 12 PANCAKES
150 gram bloem
1 el suiker
1 tl bakpoeder
1 tl baking soda
1 ei
240 ml magere yoghurt
30 ml water
Tip 1: je kunt de yoghurt en het water ook in grammen afwegen, dit is evenveel in gram als in milliliter
Tip 2: je kunt ook andere soorten yoghurt gebruiken
BEREIDING
In een kom voeg je de bloem, suiker, bakpoeder en baking soda samen. Roer met een spatel kort door elkaar. Voeg dan ook het ei, de yoghurt en het water toe en roer met dezelfde spatel tot een mooi stevig beslag.
Verhit een klontje boter in een pan en schep met een ijslepel hoopjes beslag in de pan. Als er kleine belletjes ontstaan aan het oppervlak, kun je de pancakes omdraaien. Bak ze aan beide kanten goudbruin.Serveer de pancakes met een beetje poedersuiker, stroop, fruit of hartige ingrediënten als kaas en bacon. Krijg je niet alle pancakes op, je kunt ze ook bewaren!



Naanbrood met gegrilde perzik en rucolapesto
Men neme (voor 2 naanbroden):
– 2 naanbroden (het recept vind je hier, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon kant en klaar kopen)
– 2 verse perziken
– 2 eetlepels olijfolie
– 3 eetlepels rucolapesto (vervang hier de basilicum door rucola). Geen tijd om zelf pesto te maken, dan neem je gewoon basilicumpesto uit de winkel)
– 1 bol mozzarella
– 2 handjes rucola
-2 eetlepels balsamico-azijn
En zo doe je het:
– Maak de pesto volgens dit recept, maar vervang de basilicum door rucola.
– Snijd de perziken in partjes.
– Verwarm een grillpan op middelhoog vuur. Laat de pan goed warm worden.
– Smeer de perziken licht in met olijfolie en grill 3 minuten aan beide kanten.
– Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
– Maak het naanbrood volgens dit recept.
– Smeer een laag pesto op het naanbrood.
– Verdeel de perziken, mozzarella en rucola over de naanbroden.
– Maak af met een drizzle balsamico. Klaar om te serveren!
Geniet ervan!













Kipburgers met harissa saus
Voor 4 burgers:
400 gram kipfilet
1 grote teen knoflook
1 rode peper
50 gram havermout
1 ei
100 gram kwark
40 gram fritessaus
1 tl harissa
8 volkoren boterhammen (ik nam Liefde & Passie van AH, omdat deze mooi klein zijn)
gemengde sla
2 tomaten
1 ui
500 gram zoete aardappel
Begin een half uurtje eerder dan normaal, de burgers moeten namelijk nog even rusten.
Gebruik een keukenmachine om de kipfilet fijn te malen, ik doe dit heel vaak en zet de mengkom daarna in de vaatwasser zodat restjes kip geen enkele kans maken! Snijd de knoflook en peper grof en voeg deze toe aan de kip, samen met de havermout, het ei en flink wat zout. Wees niet te zuinig met het zout anders worden de burgers heel flauw van smaak. Laat de kip nu een half uurtje rusten zodat het mengsel wat steviger kan worden.
Begin met het maken van de zoete aardappelfrietjes. Schil de zoete aardappel en snijd deze in dunne repen zodat het frietjes worden. Je kunt ze vervolgens in de frituur of oven klaar maken. Voor de frituurpan verhit je de olie op 160 graden. Bak de frietjes 5 minuten, haal ze uit de pan en verwarm de frituurpan opnieuw naar 180 graden. Bak de frietjes vervolgens nog 7 minuten. Voor de oven verwarm je de oven voor op 200 graden en leg je de frietjes een half uurtje in de oven. Mijn ervaring is dat ze met het frituren meer knapperig (maar ook wat vetter) worden.
Vorm van het kipmengsel vier ovale burgers. Verhit wat boter of olie in een pan en bak de burgers op hoog vuur aan. Draai het vuur wat lager en laat in zo’n 10 minuten gaar worden.
Maak ondertussen ook een sausje van de kwark, fritessaus en harissa. Snijd de tomaat in plakken en de ui in ringen en doe deze in bakjes voor de garnering.
Beleg een boterham met sla, de burger, ui, tomaat en harissasaus en serveer samen met de zoete aardappelfrietjes. Eet smakelijk!





Warm brood van kip (Pain de Volaille Chaud)
Ingredienten
250 gr kip, gekookt in bouillon
1 eidooier
1 ei
125 gr bechamelsaus plus extra voor serveren
100 ml slagroom
peper
zout
Instructies
Snij de kip in iets kleinere stukken en doe de stukken met de eidooier, het ei, de bechamelsaus en de slagroom bij elkaar in het bakje van een staafmixer of keukenmachine. Draai tot je een glad geheel hebt.
Breng op smaak met zout en peper.
Neem een vorm (wij gebruikten een rond metalen bakje van Ikea) en smeer die goed in met boter of olie. Niet vergeten!!
Doe je mengsel in het bakje en dek af met een stukje plastic folie.
Zet het bakje in een stoompan en laat dit ongeveer 25 minuten stomen tot het gezet is.
Keer om op een bord en serveer met geroosterd brood.
Notitites
Bechamel maak je zo:
60 gr bloem
60 gr boter
peper, zout, nootmuskaat
500 ml melk
Doe de boter in een pannetje en laat het smelten. Voeg de bloem toe en roer dit goed door. Laat het even bakken zodat de bloem gaart.
Giet beetje voor beetje de melk erbij tot je een egale saus hebt. Breng tegen de kook aan en laat indikken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat


















Hemels broodje geitenkaas
Bereidingstijd 15 minuten
Ingrediënten voor 2 broodjes
2 harde bollen
2 plakken verse geitenkaas (circa 75 gram)
halve rode ui
1/4 appel
4 plakken aubergine
2 handjes rucola melange
1 theelepel honing
2 theelepels olijfolie
peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 ºC, bekleed een bakplaat met bakpapier.
Smeer de plakken aubergine in met olijfolie en grill ze op een grillplaat of in de koekenpan. Snijd de ui in ringen (bak dit in als je het lekker vind in de koekenpan even aan). Snijd de appel in dunne schijfjes.
Leg de plakken geitenkaas op de bakplaat met bakpapier en leg de harde bollen er bij. Verwarm dit 10 minuten in de oven. Meng de honing met olijfolie en een beetje peper en zout tot een dressing.
Snijd de harde bollen doormidden. Beleg de bollen met een beetje van de rucola melange en twee schijfjes appel. Leg hier de plakjes aubergine op, 2 plakjes per bol. Verdeel hierover nog 2 schijfjes appel en de rode ui. Leg hier vervolgens de plak geitenkaas op. Besprenkel het geheel met de honingdressing en bestrooi met peper en zout.







Boekweitpap met ananas
Voor één persoon:
50 gram boekweitkorrels
100 ml sinaasappelsap (ik houd sap van 1 sinaasappel aan)
10 gram kokosrasp (1 eetlepel)
100 gram verse ananas
Doe voordat je naar bed gaat de boekweitkorrels in een kommetje met water.
De volgende ochtend giet je de boekweitkorrels af en doe je deze samen met de sinaasappelsap en kokos in de blender. Maal tot een grove pap.
Snijd de ananas in kleine blokjes en doe in een kommetje. Giet de pap erop en top af met bijvoorbeeld wat noten, lijnzaad en wat extra kokos.
Eet smakelijk!























Pulled pork sandwich met coleslaw
DIT HEB JE NODIG (VOOR 4 SANDWICHES)
4 ciabatta broodjes
1 verpakking pulled pork (AH)
halve spitskool
2 grote bospenen, grof geraspt
1 rode ui
2-3 el mayonaise
1 el honing-mosterd saus
ZO MAAK JE HET
Het is het lekkerst om de coleslaw al een paar uur eerder te maken. Snij hiervoor de spitskool en ui fijn en rasp de wortels. Doe dit in een kom bij elkaar en voeg de mayonaise en honing-mosterd saus toe. Meng goed door elkaar en zet de kom in de koelkast.
Bereid de pulled pork volgens de verpakking (of zoek een recept als je wel uren de tijd hebt ? ). In dit geval doe je het vlees in een ovenschaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Haal de ovenschaal uit de oven en trek het vlees met 2 vorken uit elkaar tot je fijne sliertjes hebt.
Snij de broodjes horizontaal door en beleg ze met coleslaw en pulledpork. Voeg naar smaak de bijgeleverde bbq saus toe. Hij is lekker pittig, hou daar rekening mee.



Hemels broodje geitenkaas
Bereidingstijd 15 minuten
Ingrediënten voor 2 broodjes
2 harde bollen
2 plakken verse geitenkaas (circa 75 gram)
halve rode ui
1/4 appel
4 plakken aubergine
2 handjes rucola melange
1 theelepel honing
2 theelepels olijfolie
peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 ºC, bekleed een bakplaat met bakpapier.
Smeer de plakken aubergine in met olijfolie en grill ze op een grillplaat of in de koekenpan. Snijd de ui in ringen (bak dit in als je het lekker vind in de koekenpan even aan). Snijd de appel in dunne schijfjes.
Leg de plakken geitenkaas op de bakplaat met bakpapier en leg de harde bollen er bij. Verwarm dit 10 minuten in de oven. Meng de honing met olijfolie en een beetje peper en zout tot een dressing.
Snijd de harde bollen doormidden. Beleg de bollen met een beetje van de rucola melange en twee schijfjes appel. Leg hier de plakjes aubergine op, 2 plakjes per bol. Verdeel hierover nog 2 schijfjes appel en de rode ui. Leg hier vervolgens de plak geitenkaas op. Besprenkel het geheel met de honingdressing en bestrooi met peper en zout.



Volkoren appel-mueslibrood
Ingrediënten
Voor het brood
500 gr volkorenmeel
10 gr zout
15 gr boter
9 gr gedroogde gist
300 ml water, lauwwarm
Voor de vulling
50 gr blanke hazelnoten
1 appel, in kleine stukjes
¼ citroen, sap
25 gr bruine basterdsuiker
½ tl kaneel
125 gr rozijnen, geweld in 30 ml water
200 gr muesli
Verder nodig
boter, om in te vetten
Bereiding: Volkoren appel-mueslibrood
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een broodvorm van 25 centimeter in. Maak van de ingrediënten voor het deeg een soepel brooddeeg. Kneed het deeg goed door, minstens 10 minuten. Laat dit afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.
Rooster intussen op een droge bakplaat de hazelnoten in ongeveer 5 minuten in de oven goudbruin. Neem de bakplaat uit de oven, schep de hazelnoten op een houten plank en maak ze kleiner door er met de onderkant van een pan kort op te duwen. Meng de appel met het citroensap, de basterdsuiker en de kaneel. Kneed de noten, de uitgelekte rozijnen, appel en 100 gram van de muesli door het brooddeeg. Duw het deeg plat en rol dit op tot een rol die zo direct in de broodvorm past. Verdeel de overige muesli over je werkvlak en rol daar het brooddeeg doorheen, zodat de buitenkant bedekt is met een lekkere mueslilaag.
Plaats het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en haal rozijnen die aan de bovenkant uitsteken weg omdat die anders in de oven zullen verbranden. Laat het brood 1 uur rijzen op een warme plaats.
Bak het brood in 40 tot 45 minuten goudbruin. Stort het appel-mueslibrood direct na het bakken uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.








Ei in een broodje: met truffel
Wat je nodig hebt voor 4 personen
- 4 afbak kaiserbroodjes
- 4 eieren
- zout
- peper
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 10 minuten / Oventijd: 15-20 minuten
Verwarm de oven oven op 180 graden. Snijd de kapjes van de kaiserbroodjes af en hol ze uit met een metalen lepeltje. Breek voorzichtig een ei en laat in een broodje vallen waarbij je de dooier heel laat. Herhaal dit met de andere broodjes. Strooi er een snufje zout over. Je kunt in deze fase ook nog wat fijngehakte groenten toevoegen, bijvoorbeeld kleine blokjes tomaat of paprika, en geraspte (Parmezaanse) kaas is ook heerlijk.
Bak de broodjes in 15-20 minuten af totdat de bovenkant net gaar is, maar het ei mag nog wel een beetje drillerig zijn.
Strooi voor het serveren nog wat zwarte peper en fijngehakte kruiden erover, denk aan platte peterselie, dragon of basilicum. Of voor de liefhebbers: wat geschaafde truffel, truffeltapenade of een paar druppeltjes truffelolie.










Haagse kakker
Voorbereiding
2 hours
Bereiding
25 mins
Totale tijd
2 hours 25 mins
Auteur: Menno (heel Holland Bakt)
Recept soort: Brood
Serves: 12 personen
Ingredienten
Deeg
• 225 g blanke rozijnen
• 225 g krenten
• 1 vanillestokje of
1 tl vanille-extract
• 365 ml volle melk
14 g instantgist
• 660 g bloem
• 12 g zout
• 70 g boter, op kamertemperatuur
• 1 ei
• 70 g fijne kristalsuiker
• zonnebloemolie
kaneel-amandelspijs
• 300 g amandelschaafsel
• 300 g fijne kristalsuiker
• 2-3 tl kaneel
• 1 eiwit van een ei
• 1 el honing
Topping
• 1 biologisch ei, losgeklopt
• 3 el amandelschaafsel
Extra een springvorm met een
doorsnede van 26 cm
Instructies
Zet eerst een kom klaar waarin je de krenten en rozijnen laat wellen voor ongeveer 30 minuten in lauwwarm water.
Zet een pannetje op met de melk en de vanilla. Laat dit opwarmen (tot max 40 ËšC) maar zorg dat het niet te heet wordt. Doe de gist erbij (14 gr is twee zakjes gist) en laat even staan. Overigens is deze stap niet dringend noodzakelijk als je instant gist gebruikt.
Neem een grote mengkom en doe hierin de bloem, het zout, de boterm het ei, de suiker en de vanillemelk door. Kneed dit ongeveer 10 minuten met de hand of als je een machine hebt, ongeveer 5 minuten in de machine tot je een soepel deeg hebt. Vorm er een bal van en leg in een -met olie ingesmeerde- kom. Dek af met een doek en laat op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen.
Spijs
Voor het maken van de spijs doe je 300 gr suiker, 300 gr amandelschaafsel samen met de honing, eiwit en kaneel in een keukenmachine en maal je alles samen fijn. Het spijs moet egaal van kleur zijn. Als je net als ons amandelmeel gebruikt. doe er dan 1 eiwit extra 1. Rol het uit tussen twee stukken bakpapier en maak een rond dat in je bakvorm past (en 2 cm ruimte rondom laat) en leg koel weg.
Laat de rozijnen goed uitlekken en dep droog met keukenpapier. Neem je gerezen deeg en kneed de rozijnen erdoor heen. Verdeel het deeg in twee stukken en rol hier ballen van. Druk eentje onderin je bakblik (doe bakpapier op de bodem van je bakblik) en leg hier de plak spijs op. Bestrijk de vrije randen van je deeg met een losgeklopt ei. Doe dan de tweede bal erop en druk deze goed op elkaar tot de spijs is ingesloten.
Dek weer af en laat nog eens 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 225 graden tijdens de tweede rijs.
Bestrijk de bovenkant van je brood met het losgeklopte ei en bestrooi met nog wat amandelschaafsel. Zet in de oven en draai de temperatuur meteen terug naar 200ËšC en bak voor 20-25 minuten.




BLT wraps met avocado
Wat heb je nodig? (2 stuks)
2 tortillawraps (homemade!)
½ tomaat
½ avocado
4 plakjes bacon
botersla
1 eetlepel mayonaise
1 theelepel pesto
1. Roer de pesto door de mayonaise en smeer hier één kant van de tortillawraps mee in.
2. Verwarm de grillstand van de oven voor op 180°C en verdeel de plakjes bacon op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Grill de bacon 4 – 5 minuten in het midden van de oven.
3. Snijd de tomaat en avocado in reepjes.
4. Verdeel de sla over de ingesmeerde tortillawraps en verdeel alle overige ingrediënten inclusief de gegrilde bacon daaroverheen.
5. Rol de tortillawraps strak op en snijd ze vervolgens doormidden. Eet direct of rol ze in aluminiumfolie en bewaar ze in de koelkast.







4 eetlepels mascarpone
8 plakken parmaham
2 eetlepels grof gehakte walnoten
4 eetlepels granaatappel pitten
Takje verse peterselie
Optioneel: paar druppels granaatappelazijn









Luxe clubsandwich met forel en avocado
Ingrediënten
12 sneetjes boerenbrood
125 g mayonaise
125 g zure room
1 avocado
350 g komkommer
250 g gerookte forelfilet
0,5 rode ui
35 g zongedroogde tomaten in olie
120 g gemengde sla
4 snufje satéprikkers
1 snufje peper
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Rooster het brood. Meng de mayonnaise met de zure room. Halveer de avocado, wip de pit uit de vrucht en snijd het vruchtvlees in plakjes. Snijd de komkommer met een dunschiller in lange linten.
Beleg 1/3 deel van de sneetjes brood met de forel, de avocado, de ui, de tomaat en de sla. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Schep er een lepel van de romige mayonaise op.
Leg telkens 2 belegde sneetjes brood op elkaar. Leg een laatste, onbelegde sneetjes geroosterd brood erop en steek een prikker erdoor. Snijd de clubsandwiches schuin middendoor.



Mediterrane groentebroodjes
Ingrediënten
4 pitabroodjes
1 flinke ui
2 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 gele paprika
1 middelgrote courgette
250 g champignons
2 vleestomaten
2 el olijfolie
2 el tomatensaus of tomatenketchup
1 tl gedroogde gemengde Italiaanse kruiden
zout
versgemalen peper
150 g feta
Omschrijving
Bak de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de schoongemaakte paprika's in blokjes. Snijd de courgette eerst in de lengte in vieren en daarna in reepjes van 1 cm. Snijd de champignons in plakjes. Snijd het vruchtvlees van de ontvelde tomaten in blokjes. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de ui, de knoflook, de paprika, de courgette en de champignons omscheppend tot het mengsel begint te kleuren. Voeg de tomaat, de tomatensaus of de ketchup, de kruiden en wat zout en peper toe en laat op middelhoog vuur een paar minuten stoven. Snijd intussen de feta in blokjes en schep door het groentemengsel. Schep het groentemengsel in de broodjes en serveer warm. Geef er gemengde salade bij.










Kipburger met spinazie
Ingrediënten
2 kipfilets
1 el kerriepoeder
1 snufje zout
1 snufje peper
4 el olijfolie
600 g verse spinazie
2 tenen knoflook
4 italiaanse bollen
4 el knoflooksaus
Bereidingswijze
Bestrooi de kipfilet met de kerriepoeder en zout en peper naar smaak. Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en bak de kipfilet in ca. 15 min. rondom lichtbruin en gaar.
Verhit de resterende olijfolie in een wok, voeg de spinazie in kleine porties toe en laat de groente al omscheppend slinken en het vocht verdampen. Voeg de volgende portie toe als de vorige portie is geslonken. Schep de knoflook erdoor en bak de spinazie nog 1 min., of tot alle vocht is verdampt. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de broodjes open en de kipfilet in plakjes. Beleg de onderste helften van de broodjes met de spinazie en de plakjes kipfilet. Verdeel de knoflooksaus en de tuinkers erover. Leg de bovenste helften van broodjes erop en serveer direct.





Gegratineerd antoniusbrood met stoofvlees
Ingrediënten
400 g stoofvlees
4 sneden Antoniusbrood
4 el appelstroop
80 g geraspte mozzarella
2 el bieslook
1 bakplaat
Bereidingswijze
Verwarm de ovengrill voor. Verwarm het stoofvlees.
Bestrijk het brood met de stroop en leg op de bakplaat. Schep het stoofvlees op het brood en bestrooi met de kaas.
Laat de kaas onder de hete ovengrill in ca. 4 min. smelten en goudbruin kleuren.
Leg het brood op de borden en bestrooi met de bieslook.

Krokante graskaastosti met biefstukworst
Ingrediënten
250 g cherrytomaten
6 el olijfolie
2 el rozemarijn
8 sneetjes maisbrood
200 g biefstukworst
100 g graskaas
75 g rucola
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 200 °C en zet het tosti-apparaat aan. Leg de tomaatjes op de bakplaat, druppel er een beetje olie over. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en pof de tomaatjes in 15 min. gaar.
Roer de rozemarijn door de resterende olie.
Smeer de helft van het brood in met de rozemarijnolie, draai de sneetjes om, besmeer met biefstukworst. Schaaf met de kaasschaaf plakjes kaas en leg ze op de worst. Dek af met de rest van het brood, strijk de bovenkant in met de rozemarijnolie.
Leg het brood in het tosti-apparaat en bak het in ca. 4 min. goudbruin en krokant. Serveer met de rucola en de gepofte tomaatjes.




Bri
etosti met peer en spek
Ingrediënten
2 el olijfolie
8 p
lakjes ontbijtspek
8 sneetjes notenbrood
1 sappige handpeer
200 g brie
1 tosti-ijzer of contactgrill
Bereidingswijze
Verhit in een koekenpan de olie. Bak de plakjes spek in 3-4 min. bruin en knapperig.
Beleg de helft van de sneetjes brood met het spek, de peer en de brie. Dek af met de andere sneetjes brood.
Bak de tosti's in het tosti-ijzer bruin. Snijd ze diagonaal door en leg op de borden.

Clubsandwich met gegrilde groenten
Ingrediënten
4 el groene pesto
4 el olijfolie
2 kleine courgettes
2 rode paprika's
2 gele paprika's
1 snufje peper
12 boterhammen Goudeerlijk vloerbrood pompoen
60 g Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Roer in een kom de pesto met de helft van de olijfolie door elkaar.
Bestrijk de courgetteplakken met rest van olie. Leg ze naast elkaar in een pan gril het in 2 min., halverwege keren. Leg de courgette uit pan op een bord.
Gril de paprikarepen in een grillpan met olie, in ca. 5 min. knapperig gaar en schep regelmatig om.
Meng de paprikarepen voorzichtig in een kom met de pesto. Breng op smaak met peper.
Leg op elk bord 1 boterham. Verdeel de paprikamengsel erover. Leg hierop weer 1 boterham. Verdeel de courgetteplakken erover. Bestrooi de courgette rijkelijk met kaas. Dek het af met de laatste boterhammen en snijd de sandwich door.












Maak jouw eigen website met JouwWeb