








TARTE TATIN MET PEER
Ingrediënten voor 4 personen
3 conference peren
4 plakjes bladerdeeg
4 kleine el suiker
4 klontjes boter
1 ei
Snufje kaneel
Bereidingswijze
Vet de vormpjes in met boter en doe in elk vormpje een klontje boter en een kleine eetlepel suiker. Beweeg het vormpje een beetje zodat de suiker gelijkmatig verdeeld wordt.
Zet de vormpjes ongeveer 7 minuten in de voorverwarmde oven op ongeveer 190 graden totdat de suiker gecarameliseerd is.
Snij de peren in plakjes en meng deze met een snufje kaneel.
Haal de vormpjes uit de oven en leg de plakjes peer dakpansgewijs in de vormpjes. Snij een rondje uit een plakje bladerdeeg en drapeer deze over de peer.
Bestrijk vervolgens het bladerdeeg met eigeel.
Zet de vormpjes terug in de oven en bak ze in ongeveer 18 minuten op 200 graden af. Als het bladerdeeg lichtbruin en krokant is keer je het taartje om op een bordje en klaar is je omgekeerde perentaart.
Serveer met een bolletje karamel ijs


KRUIMELCAKE MET ROOD FRUIT
Ingrediënten voor 1 plaatcake (12 personen)
200 gr zachte roomboter
170 gr suiker
4 eieren
200 gr zelfrijzend bakmeel
200 gr rood fruit gemengd (mag ook uit de vriezer)
Snuf zout
Crumble
30 gr koude roomboter
60 gr bloem
60 gr suiker
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).
Klop met een mixer de boter samen met de suiker licht en romig.
Mix één voor één de eieren erdoor, totdat er een glad beslag ontstaat. Het lijkt een beetje te gaan schiften, maar dat komt helemaal goed als je het bakmeel erbij doet.
Spatel nu het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout door het beslag.
Bekleed de vorm met bakpapier. Ik heb een rechthoekige vorm van 27 x 31 xm gebruikt (deze). Giet het beslag in de vorm.
Verdeel het rode fruit over de cake. Ik heb nu een mengsel van aardbeien, frambozen, bramen en kersen gebruikt.
Maak nu de crumble door alle ingrediënten met je vingertoppen te verkruimelen. Zorg ervoor dat je vingers niet te warm worden, want dan smelt alle boter. Het is echt de bedoeling dat het kruimels worden.Verdeel de crumble over de plaatcake.
Bak de kruimelcake in 30 – 35 minuten goudbruin en gaar. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
PS je kunt dit ook in een gewone cakevorm maken, verleng de baktijd dan met 30 minuten.




AMERICAN PANCAKES MET BLUEBERRIES
Ingrediënten voor 10 pancakes
130 gr bloem
2 tl bakpoeder
1 ei
2 dl karnemelk
20 gram boter
100 gram blauwe bessen
iets zout
snufje poedersuiker
Bereidingswijze
Laat de boter smelten in een pannetje of in de magnetron. Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar en zeef dit. Klop in een andere kom met een garde het ei los samen met de karnemelk. Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe en roer totdat er een glad beslag is ontstaan. Roer vervolgens de gesmolten boter erdoor en laat deze goed opnemen in het beslag. Voeg als laatste de blauwe bessen bij het beslag.
Doe een beetje boter in een grote koekenpan en doe 1 el beslag per pancake in de pan. Afhankelijk van de grootte van je pan, kan je er 2 of 3 tegelijk bakken. Bak de pancakes aan beide kanten goudbruin, dit duurt ongeveer 4 minuten. Serveer de pancakes met stroop of poedersuiker.




BITTERKOEKJESPUDDING
Ingrediënten voor 4 personen
150 gr bitterkoekjes
250 ml volle melk
5 blaadjes gelatine
50 gr suiker
250 ml slagroom
2 el amaretto (of meer)
Bereidingswijze
Verkruimel de helft van de bitterkoekjes en besprenkel deze met de amaretto.
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Verhit de melk met de rest van de bitterkoekjes en de suiker en breng het net tegen de kook aan. Laat het 15 minuten op een laag vuur staan.
Knijp de gelatine uit en voeg dit bij de hete melk.
Voeg de slagroom toe en laat het geheel iets afkoelen.
Spatel de bitterkoekjes door de room.
Giet de bitterkoekjespudding in de vorm en laat het minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Je zou er eventueel nog chocolade saus bij kunnen serveren, ik vind het zo al lekker genoeg.












Bereiding












Kiwi toetje met kokosroom
Ingrediënten
4 kiwi’s
bosje munt
250 ml slagroom
100 gr Griekse yoghurt
3 eetlepels kokos
2 eetlepels suiker
4 kleine koekjes
Bereiding
Schil de kiwi’s (bewaar een schijfje voor de garnering) en doe ze samen met wat munt in een keukenmachine en mix fijn. Mix de slagroom met de suiker bijna stijf en mix op het laatst de yoghurt en kokos er door. Verdeel het kiwimengsel over 4 potjes of glaasjes. Schep er wat kokosroom op. Kruimel het koekje er over en garneer met wat munt en kiwi.
Wil je dit toetje van te voren maken? Kruimel dan pas vlak voor het serveren het koekje er over zodat deze niet zacht wordt. Voor een gezonde versie vervang je de suiker door agavesiroop en de koekjes voor wat noten.

Griezelige donuts
HAPJE - 20 MINUTEN - 4 STUKS
Ingrediënten
4 donut’s (kant en klaar of zelfgemaakt)
Handje halve amandelen
8 smarties
Poedersuiker
Rode kleurstof of saus (optioneel)
Bereiding
Maak met een schep mes een kleine inkeping boven en onder aan de binnenzijde van de donut waar de tanden moeten komen. Steek hier een paar halve amandelen in. Meng een kommetje poedersuiker met onegeveer een eetlepel water tot een glazuur. Bestrijk de bovenzijde van de donuts hiermee. Leg de smarties er op als ogen en druk deze vast in de glazuur. Voeg als laatste nog wat kleurstof toe bij de ‘tanden’.


Eton mess met bessen
Ingrediënten
250 ml slagroom
100 gr meringue schuimpjes (kant en klaar of zelf gemaakt)
1 zakje vanille suiker
150 gr blauwe bessen
Bereiding
Klop de slagroom met de vanille suiker stijf. Brokkel de meringue schuimpjes er grof bij en schep een of twee keer om. Pureer de helft van de blauwe bessen fijn met de staafmixer of in een keukenmachine. Voeg de bessenpuree bij de slagroom en schep ook een of twee keer om zodat er donker rode strepen te zien zijn in het mengsel en niet een egale roze kleur krijgt. Schep wat van het mengsel in een glas en verdeel er af en toe wat hele bessen tussen. Garneer ook de bovenkant van het toetje met een paar bessen en wat brokjes schuim.












Gezonde chocolademuffins
Men neme (voor 6 muffins):
– 130 gram dadels (zonder pit)
– 1 ei
– 1 eetlepel kokosolie
– 75 gram amandelmeel
– 1 theelepel bakpoeder
– 15 gram cacaopoeder
– 50 milliliter plantaardige melk
– 25 gram pure chocolade (minimaal 72% cacao)
– een snuf zout
En zo doe je het:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Mix de dadels tot puree in een keukenmachine.
– Voeg het ei toe en mix kort door.
– Smelt de kokosolie en doe samen met de rest van de ingrediënten, op de pure chocolade na, in de keukenmachine en mix tot een glad beslag.
– Hak de pure chocolade in stukjes en meng vervolgens door het beslag.
– Zet 6 papieren muffinvormpjes in een muffinvorm en verdeel het beslag hierover.
– Bak in ca. 20 minuten af in de oven (de muffins zijn gaar als een satéprikker er schoon uitkomt). Laat de muffins goed afkoelen voordat je ervan gaat smullen












WAFELS MET PASSIEVRUCHT
Voor 4 grote wafels:
100 gram volkorenmeel
150 ml karnemelk
2 eieren
20 gram vanille suiker
20 gram cacao nibs
snufje zout
4 passievruchten
2 el honing
Verwarm het wafelijzer voor. Mix alle ingrediënten behalve de passievrucht tot een glad beslag.
Wanneer het wafelijzer warm is, vet je deze in met wat kokosolie. Zowel de boven- als onderplaat! Zorg dat je het beslag in vieren kunt delen en schep op elke wafelplaat een hoopje. Doe het wafelijzerdicht en wacht een paar minuten. Dit is per wafelijzer afhankelijk, in mijn geval zo’n drie minuten dan is de wafel knapperig en zacht van binnen.
Halveer de passievruchten en lepel ze met een lepeltje leeg. Wist je dat passievruchten pas echt goed zijn als de schil helemaal gerimpeld en “oud” is?
Smeer wat honing op een wafel, leg de passievrucht erop en bestrooi eventueel met wat extra cacao nibs. Een heerlijk begin van de dag! Eet smakelijk.















Shortbread met lavendel en citroen
Ingrediënten
Voor het shortbread
75 gr suiker
150 gr boter, op kamertemperatuur
½ citroen, rasp
¼ tl zout
150 gr bloem
75 gr rijstmeel
2 tl gedroogde lavendel
Voor erbij
opgeklopte slagroom
verse aardbeien
Bereiding: Shortbread met lavendel en citroen
Doe de suiker, de boter, de citroenrasp en het zout in een kom en klop deze romig. Voeg de bloem en het rijstmeel toe en meng dit tot je een bal van het deeg kunt vormen. Kneed vooral niet te lang door! Meng als laatste de gedroogde lavendel door het deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 ᵒC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5 à 6 millimeter. Steek er met een uitsteker (of de bovenkant van bijvoorbeeld een glas) koekjes uit en leg deze op de bakplaat. Bak het shortbread in 15 -20 minuten licht goudbruin en gaar. Laat het shortbread afkoelen op een rooster. Serveer het shortbread met de slagroom en verse aardbeien!


Granola yoghurtijsjes
Men neme (voor 6 ijsjes):
– 200 gram Griekse yoghurt
– 1 eetlepel honing
– 2 handjes favo zomerfruit (wij gebruiken aardbei, mango, kiwi en bosbessen)
– 4 eetlepels favo granola
En zo doe je het:
– Meng de Griekse yoghurt met de honing goed door elkaar.
– Snijd het fruit in kleine stukjes.
– Vul de ijsvormpjes met het fruit en de yoghurt. Doe eerst wat fruit in het vormpje, dan wat yoghurt, gevolgd door weer fruit. Herhaal dit totdat het vormpje bijna vol is.
– Strooi als laatste wat granola in het vormpje.
– Zet de ijsjes 6 uur in de vriezer.
Tip: Haal de ijsjes 5 minuten voordat je ze wilt eten uit de vriezer. Je krijgt ze dan makkelijk uit de vorm.











Zwarte rijst met kokosmelk en mango
INGREDIËNTEN
50 gram zwarte rijst
1 rijpe mango
200 ml kokosmelk
2 theelepels vanille extract
2 theelepels kokosrasp ter garnering
INSTRUCTIES
Kook de rijst in ruim water gaar.
Ondertussen verwarm je de kokosmelk in een pannetje op het vuur. Voeg de vanille extract toe en laat in de kokosmelk trekken, roer regelmatig even door.
Snijd de mango in blokjes.
Giet de rijst af en vul er twee kommen mee. Voeg de kokosmelk eraan toe en verdeel de mango erover.
Garneer met een beetje kokosrasp.








Aardbei frozen yoghurt cupcakes
Wat heb je nodig?
Voor 10 cupcakes
40 gram kokosolie
2 dadels
120 gram havervlokken
300 gram griekse yoghurt
200 gram verse aardbeien
extra aardbeien voor versieren (5)
En hoe maak je ze?
Week de dadels in wat water, zodat ze zacht worden. Hak ze dan in de keukenmachine samen met de havervlokken en de kokosolie, zodat deze een beetje plakkerig worden.
Neem 12 muffinvormpjes en vul de bodem met het havermengsel. Druk goed aan en zet het dan even in de vriezer (5 minuten).
Hak de aardbeien fijn in de keukenmachine (of prak ze met een vork) en meng dit dan met de griekse yoghurt. Vul de muffinvormpjes nu met de aardbeiyoghurt. Zet heel even in de vriezer, zodat de yoghurt wat opstijft.
Snijd de extra aardbeien doormidden en versie de cupcakes ermee. Bewaar de cupcakes in de vriezer en haal ze er ongeveer 1,5 – 2 uur voordat je ze wil eten uit de vriezer.


Muffins van wentelteefjes
Men neme (voor ca. 9 muffins):
– een klein (liefst oud) brood (ongesneden of gesneden, dat maakt niet uit)
– 2 eieren
– 175 milliliter plantaardige melk (ik heb rijstmelk gebruikt)
– 6 eetlepels honing + een beetje voor de garnering
– 1 theelepel kaneel
En zo doe je het:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Snijd het brood in kleine blokjes.
– Klop het ei, de melk, 6 eetlepels honing en de kaneel samen los in een beslagkom.
– Voeg het brood toe en meng goed door elkaar, zodat alle broodstukjes goed doordrenkt zijn.
– Vet een muffinvorm in (of vul alle holtes met wat bakpapier) en vul de vormpjes met het broodmengsel.
– Bak in ca. 20 – 25 minuten goudbruin.
– Serveer de muffins warm met wat honing en eventueel vers fruit.
Als dat geen verwennerij is.










- 300 ml water
- 100 ml Cachaca
- 1 limoen rasp + sap
- 2 theelepels kristalsuiker
-
Mix alle ingrediënten kort in een blender en schenk het mengsel in een ijsjesvorm.
-
Plaats de deksel op de vorm en steek de houten stokjes erin. Plaats de ijsjesvorm voor een nachtje in de vriezer.



Citroen-yoghurtparfait
Ingrediënten
Voor de parfait
5 eidooiers
60 ml water
140 gr suiker
300 gr Griekse yoghurt
1 citroen, rasp en sap
300 ml slagroom
Verder nodig
geklopte slagroom, om te garneren
vers zomerfruit
Bereiding: Citroen-yoghurtparfait
Bekleed een cakevorm met plasticfolie, zodat je de bevroren parfait gemakkelijk uit de vorm kunt krijgen. Als je kleine siliconenvormpjes gebruikt hoef je daar geen plasticfolie in te doen.
Doe de eidooiers in een kom en klop deze romig op. Doe ondertussen het water met de suiker in een steelpan en breng deze aan de kook. Laat de suikersiroop 2 minuten doorkoken en giet de hete siroop vervolgens al kloppend op de eidooiers. Blijf het luchtige eidooiermengsel doorkloppen tot het afgekoeld is.
Meng de Griekse yoghurt met de citroenrasp en –sap. Klop de slagroom op tot zachte pieken. Meng het yoghurtmengsel door de eidooiers en spatel daar vervolgens de geklopte slagroom door. Doe het mengsel in de vorm (of vormpjes) en zet deze enkele uren in de vriezer.
Haal de parfait met behulp van het plasticfolie uit de vorm en stort deze op een schaal. Garneer de citroen-yoghurtparfait naar wens met geklopte slagroom en vers zomerfruit.








Banaan van de BBQ
Ingrediënten voor 1 persoon
1 banaan
Paar stukjes pure chocolade
Paar mini marshmallows
Paar gehakte hazelnoten
Klein scheutje Amaretto
Zo maak je het
Neem een vel aluminiumfolie en vouw hier een soort bootje van, zodat de banaan hier straks in kan liggen.
Snijd de banaan in de lengte voorzichtig in. Trek de uiteindes met schil en al iets los van elkaar.
Verdeel de chocolade en de mini marshmallows over de holte van de banaan.
Leg de banaan op het aluminiumfolie op de barbecue en laat hem in ongeveer 10 tot 15 minuten zacht worden.
Garneer de banaan van de bbq met wat gehakte hazelnoten en een klein scheutje Amaretto.
Eventueel met een bolletje vanille-ijs erbij. Smullen!







Zomerse snack
Wat heb je nodig?
1 pot plantaardig alternatief voor yoghurt in de smaak soja-kokosnoot van Provamel
100 gram (bevroren) frambozen
4 eetlepels geraspte kokos
2 eetlepels (vloeibaar) zoetmiddel (zoals bijvoorbeeld agavesiroop of maple syrup)
toppings: frambozen en kokossnippers
Wat ga je doen?
1. Doe de helft van de pot plantaardig alternatief voor yoghurt samen met de frambozen, 2 eetlepels geraspte kokos en 1 eetlepel zoetmiddel in een blender.
2. Mix de overige geraspte kokos en zoetmiddel door de andere helft van het plantaardig alternatief voor yoghurt.
3. Bedek een ronde bakvorm met bakpapier en doe daar de witte helft van het mengsel in. Houd een paar eetlepels apart.
4. Schenk de framboosmix erop en schep de apart gehouden eetlepels plantaardig alternatief voor yoghurt erop.
5. Ga met een satéprikker of de punt van een mes door de kleuren heen. Zo krijg je een soort ‘marble’ effect. Swirls baby!
6. Top met de frambozen en kokossnippers en zet 4 uur in de vriezer. Na 4 uur is het goed bevroren maar nog wel romig. Snijd stukken en eet gelijk op. Zet je de vorm de hele nacht in de vriezer? Laat hem dan eerst even staan voordat je er stukken van maakt.




Neapolitan ice cream pops
Ingrediënten 15 chocolade sandwich koekjes met witte vulling, gemalen , ongeveer 150 gram 3 eetlepels ongezouten roomboter, gesmolten 1/2 liter chocolade-ijs 1/2 liter vanille-ijs 1/2 liter aardbeien ijs 50 gram aardbeien, in kleine stukjes gesneden
Methode
Bekleed een bakblik van 20x20x5 cm met 2 stuks plastic folie of vetvrij papier, en laat het papier of plastic over de randen uitsteken. Verkruimel de koekjes en mix dit samen met de boter tot een geheel. Maak van de koekjes een mooie bodem, druk de koekjes goed aan. Zet de bakvorm even 10 minuten in de vriezer.
In een grote kom roer je het chocolade-ijs zacht. Schep het zachte ijs nu op de koekjesbodem en maak mooi glad met een spatel of mes. Zet de bakvorm weer 15 minuten in de vriezer. Herhaal dit met het vanille-ijs. In een grote kom roer je de stukjes aardbei met het aardbeien ijs. Verspreid over vanille-ijs laag en plaats de bakvorm weer 15 minuten in de vriezer. Steek 16 houten stokjes in het ijs, en vries voor 1 uur. Snij het ijs daarna in mooie blokjes en serveer. Have fun!









Banana nicecream met pindakaaskoekjes crumble
Wat heb je nodig?
2 bananen, bevroren
75 gram maismeel
50 gram amandelmeel
3 grote eetlepels pindakaas
2 eetlepels kokosolie
4 medjoul dadels (60 gram ongeveer)
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel vanille extract
En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden
Zorg ervoor dat je de twee bananen zonder schil in de vriezer legt, minimaal een halve dag.
Maak dan de crumble. Ontpit de dadels en doe ze in een foodprocessor en maal fijn. Of snijd ze in hele kleine stukjes.
Doe het maismeel samen met amandelmeel en bakpoeder in een kom. Doe hierbij de pindakaas, gesmolten kokosolie en vanille extract. Doe er ook het dadelmengsel bij. Doe dit in de keukenmachine en meng tot dit een (wat nattig) deeg vormt.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het deegmengsel over de bakplaat. Maak het zo dik als een koekje.
Bak in ongeveer 14 minuten mooi goudbruin. Laat afkoelen.
Ondertussen haal je de bananen uit de diepvries. Laat ze 5 minuten op temperatuur komen. Doe ze dan in een blender of foodprocessor en maal tot een glad mengsel. Lepel dit in een kom en garneer met de pindakaaskoekjes crumble. Eet het meteen op, anders smelt het!

Frambozen-kokosfriands
Ingrediënten
200 gr amandelmeel
300 gr poedersuiker
150 gr bloem
250 gr eiwit (ongeveer 8-9 eiwitten)
200 gr boter
250 gr frambozen, vers of heel ingevroren
100 gr kokosvlokken
(zelf voegde ik nog ¼ tl zout toe)
Bereiding: Frambozen-kokosfriands
Alle droge ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. Begin een dag van te voren.
Doe het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem in een kom en meng goed. Klop de eiwitten licht met de hand tot ze schuimen; klop ze niet te lang, want dan zakken de cakejes tijdens het bakken in. Schep het eiwit door het amandelmeelmengsel tot alles net gemengd is. Vergeet niet dat ieder beslag waar bloem in zit (en dus gluten) elasticiteit verliest door overmatig mengen, dus weersta de verleiding hier een elektrische mixer te gebruiken.
Doe de boter in een steelpannetje en breng op hoog vuur aan de kook. Haal van het vuur zodra je ziet dat de boter bruin begint te worden – dit is beurre noisette. Giet de hete boter al roerend door een zeef bij het beslag en roer tot alles goed gemengd is. Giet het in een kleinere kom, dek af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet 20 financiervormpjes licht in en bestuif ze met bloem. Je kunt ook friand- of briochevormpjes van 125 ml gebruiken. Het beste resultaat krijg je met staal of aluminium. Wat je ook kiest, hou in je hoofd dat dit recept bedoeld is voor individuele bakvormpjes.
Verdeel het beslag over de vormpjes. Leg er een paar frambozen op en bestrooi met kokos. Bak 15-20 minuten, of tot een prikker die je erin steekt schoon uit het midden van een cakeje komt. Laat even afkoelen op een rekje en haal de financiers dan uit de vormpjes. Zoals de meeste cakejes kun je deze het best eten op de dag dat ze gebakken zijn.
Tip: Hoewel frambozen een perfecte frisse balans aan de cakejes geven, kun je gerust ander fruit met veel zuur gebruiken, zoals passievrucht, zwarte bes of zelfs gehakte granny smith.








Ananas kokoskoeken
Ingredienten voor 6 – 8 st.
150 gr havermout
2 eieren
250 gr verse ananas
30 gr geraspte kokos
2 el kokosolie
Snuf zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de ananas in blokjes en dep deze goed droog met een keukenpapiertje.
Doe alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine. Meng kort. Met de hand mengen kan ook. Hak de ananas dan heel fijn met een mes. Meng alles kort met een spatel.
Bekleed een kleine ovenschaal of brownievorm (20 x 20 cm) met bakpapier. Ik maak het altijd even nat onder de kraan, dan kun je het heel gemakkelijk vouwen
Giet het beslag in de vorm.
Bak de ananas kokoskoeken in ongeveer 50 minuten af in de oven.
Mocht de bovenkant te donker worden, dek het dan af met een stukje bakpapier.
Snij de kokoskoeken in vierkantjes.
Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Tip: houd je van zoet? Voeg dan 2 el honing toe aan het beslag.




Muffins met sinaasappel en chocoladestukjes
RECEPT: MUFFINS MET SINAASAPPEL EN CHOCOLADESTUKJES
30 MEI 2016 | CAKE, RECEPTEN | 3 REACTIES
Muffins met sinaasappel en chocoladestukjes
Muffins behoeven volgens mij geen uitgebreide introductie. Iedereen kent ze wel! De subtiele sinaasappelsmaak in deze muffin past erg goed bij de chocolade. Deze muffins zijn perfect voor bij een lekkere beker koffie!
Ingrediënten
De droge ingrediënten
300 gr bloem
150 gr suiker
4 tl bakpoeder
½ tl zout
De natte ingrediënten
2 eieren
200 ml melk
100 ml neutrale olie
1 ½ tl vanille-extract
1 sinaasappel, rasp
Voor de vulling
150 gr pure chocolade, grof gehakt (of chocoladecallets)
Bereiding: Muffins met sinaasappel en chocoladestukjes
Verwarm de oven voor op 200 °C. Plaats 12 papieren muffinvormpjes in een muffinblik.
Meng in een kom alle droge ingrediënten door elkaar. Meng in een andere kom de natte ingrediënten. Doe de natte ingrediënten bij de droge en meng dit tot een mooi beslag. Spatel tot slot de chocolade door het beslag en vul ieder vormpje daarmee tot bijna bovenaan.
Bak de muffins in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.






Scones
Ingrediënten
Voor het deeg
500 gr bloem
90 gr suiker
5 tl bakpoeder
½ tl zout
75 gr boter, koud en in kleine blokjes
2 eieren
175 ml karnemelk
Verder nodig
bloem, voor het uitrollen
1 ei, losgeklopt
Bereiding: Scones
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in en een kom en meng dit door elkaar. Voeg de klontjes boter toe en wrijf deze door het bloemmengsel, tot de stukjes boter zo groot zijn als grof broodkruim. Voeg de eieren en karnemelk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg (vooral niet te lang doorkneden!).
Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 2 centimeter. Steek daar met een gladde ronde uitsteker van ongeveer 5 centimeter rondjes deeg uit en leg deze op de bakplaat. Het overgebleven deeg kun je weer opnieuw uitrollen. Bestrijk de scones met het losgeklopte ei en bak de scones in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Serveer de scones met clotted cream en aardbeienjam.
Tip: Je kunt 125 gram rozijnen toevoegen aan dit recept! Spoel deze dan eerst af onder de kraan en laat ze uitlekken in een zeef.


De perfecte cheesecake
Wat heb je nodig? (1 taart van 23cm ∅)
Voor de bodem:
250 gram digestive biscuitjes
60 gram witte basterdsuiker
75 gram gesmolten ongezouten roomboter
Voor de vulling:
750 gram naturel roomkaas (ik gebruik Philadelphia)
230 gram witte basterdsuiker
4 eieren
2,5 tl citroensap
1 tl vanille-aroma
100 gram mascarpone
200 ml slagroom
snuf zout
1. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een springvorm met een vel bakpapier.
2. Verkruimel de biscuitjes en voeg daarna de witte basterdsuiker en gesmolten boter toe. Roer het geheel goed door tot een licht plakkerig mengsel.
3. Stort de bodemmix in de springvorm en druk de bodem goed aan. Bak de cheesecakebodem 10 minuten in de voorverwarmde oven tot hij lichtjes bruin kleur.
4. Met de slagroom en mascarpone maken we de double cream die Matt gebruikt in zijn recept. Klop de slagroom lobbig en voeg vervolgens de mascarpone toe. Klop het geheel nu samen tot een dikke substantie.
5. Klop in een andere kom de roomkaas en witte basterdsuiker samen tot een romig geheel. Klop net zolang tot je geen suikerkristallen meer voelt in het beslag.
6. Voeg een voor een de eieren toe terwijl je blijft kloppen. Wacht met het toevoegen van het volgende ei tot de vorige is opgenomen.
7. Doe vervolgens het citroensap, de vanille-aroma, de ‘double cream’ en een snuf zout bij het roomkaasmengsel en spatel dit tot een romig beslag.
8. Stort het cheesecakebeslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
9. Pak de onderkant van de springvorm in met aluminiumfolie en zorg voor opstaande randen aan de zijkant van de springvorm.
10. Zet de springvorm in een ovenschaal of ovenbestendige pan die groter is dan de springvorm.
11. Schenk een laagje van ± 1 – 1,5 centimeter kokend water in de ovenschaal.
12. Schuif de ovenschaal met springvorm in het midden van de oven en bak de cheesecake in 65 minuten in het midden van de oven goudbruin. Zet de oven uit en laat de cheesecake met de ovendeur gesloten 60 minuten rusten.
13. Laat de cheesecake volledig afkoelen en bewaar hem vervolgens in de koelkast.

Frambozentaartjes
Ingrediënten voor 6 stuks
6 plakjes bladerdeeg
200 gr roomkaas
2 el poedersuiker
150 gr frambozen
1 ei
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht)
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Mix de roomkaas met de poedersuiker glad in de keukenmachine. Indien je geen keukenmachine hebt kun je het ook glad mixen met een handmixer.
Vouw de randjes (ong. 1 cm) van de plakjes bladerdeeg naar binnen. Prik het binnenste gedeelte in met een vork.
Verdeel 1 eetlepel van het roomkaas mengsel over het binnenste gedeelte van het bladerdeeg.
Klop het ei los en bestrijk de randjes van het bladerdeeg met het eigeel. Druk per taartje ongeveer 6 framboosjes in de roomkaas.
Bak de frambozentaartjes 15 tot 20 minuten af in de oven, totdat het bladerdeeg goudbruin is geworden.
Laat de taartjes voor het serveren afkoelen. Bestrooi de taartjes eventueel met wat poedersuiker


Chocolade boekweitpap










































Oranje mignardises
Ingrediënten
Voor het deeg
62 gr boter, op kamertemperatuur
62 gr witte basterdsuiker
¼ tl zout
¼ ei
½ el water
125 gr bloem
¾ tl bakpoeder
Voor de frangipane
25 gr boter, op kamertemperatuur
100 gr amandelspijs
½ ei, losgeklopt
10 gr bloem
Verder nodig
boter, om in te vetten
abrikozenjam, verwarmd
mandarijnen, in partjes
75 gr water
100 gr geleisuiker
Bereiding: Oranje mignardises
Meng de boter, de basterdsuiker, het zout, het ei en het water. Kneed vervolgens de bloem en het bakpoeder erdoor. Laat het deeg voor gebruik enige uren rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet kleine vormpjes met een doorsnede van ongeveer 3 centimeter in met boter. Rol het deeg uit tot een dikte als van een euromunt. Leg het in de vormpjes en schraap het overhangende deeg weg.
Klop voor de frangipane boter, amandelspijs en ei luchtig. Zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Roer vervolgens de bloem erdoor. Vul de dopjes met een dopje frangipane. Bak de mignardises in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Kwast een beetje warme abrikozenjam in de bakjes en garneer ze met de mandarijnenpartjes.
Voor een mooie glans kan je de mignardises geleren. Breng het water samen met de geleisuiker aan de kook. Laat het iets afkoelen en bestrijk de mignardises er vervolgens mee.
Tip: In plaats van mandarijn kan je ook andere verse vruchten gebruiken zoals frambozen, blauwe bessen, stukjes ananas of bosaardbeien.




Aardbeienkwarktaart
Wat heb je nodig? (1 taart 23 cm Ø)
275 gram Jodenkoeken
125 gram ongezouten roomboter
500 gram magere kwark
250 milliliter slagroom
300 gram verse aardbeien
12 blaadjes gelatine
200 gram witte basterdsuiker
1. Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier.
2. Verkruimel de Jodenkoeken en smelt de boter in een steelpannetje. Schep vervolgens de koekkruimels door de gesmolten boter.
3. Stort de bodemmix in de springvorm en spreid deze met behulp van een lepel uit over de hele bodem van de vorm. Druk de koekbodem goed aan.
4. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
5. Klop de slagroom stijf en pureer de aardbeien met de basterdsuiker.
6. Spatel de stijfgeklopte slagroom en aardbeiensaus door de magere kwark.
7. Knijp de gelatineblaadjes uit, laat ze smelten in een pannetje en voeg ook dit toe aan het kwarkmengsel. Roer even goed (maar luchtig!) door en stort de taartvulling in de springvorm.
8. Strijk de bovenkant van de kwarktaart glad en zet de springvorm minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.


Baklava
Beschrijving
Baklava wordt gemaakt van filodeeg, gemalen nootjes, gesmolten boter
en natuurlijk de zoete stroop. Het wordt vaak geserveerd tijdens het Suikerfeest.
Aantal personen
16
Bereidingstijd
180 min
Ingrediënten:
300 ml zonnebloemolie
300 ml glas melk
2 eieren
1 kilogram bloem
1 theelepel bakpoeder
Ingrediënten van de stroop:
1 liter water
1 liter suiker
1 eetlepel citroensap
Voor tussen de baklava:
300 gram gemalen walnoten of pistachenootjes
Voor de bereiding van de baklava:
600 gram aardappelzetmeel
Op baklava:
750 gram margarine
Gemalen nootjes (pistachenootjes of walnoten)
Bereiding van het deeg:
Neem een kom. Zeef de bloem en de bakpoeder in de kom.
Voeg de eieren, melk en de zonnebloemolie toe aan de kom met de bloem en bakpoeder.
Kneed alles tot een groot stuk deeg.Maak een theedoek vochtig en leg dit over het deeg heen. Laat het deeg nu 20 minuten rusten.
Bereiding van de baklava:
Neem het deeg voor je. Kneed dit 5 minuten lang door zodat het wat makkelijker wordt om mee te werken.
Als je klaar bent, maak je kleine balletjes uit het deeg. Zorg ervoor dat je 40 balletjes krijgt.Leg de 40 balletjes even aan de kant. Verdeel dit in vier rijen van 10.Neem een balletje. Rol het deeg uit tot een middelgroot formaat (na een bepaald formaat zal het ook niet meer langer worden omdat het deeg anders te dun wordt).Strooi het aardappelzetmeel over het deeg heen. Strooi niet te veel!Neem weer een balletje en rol deze uit. Leg dit over het andere lapje deeg heen.Daarna strooi je weer aardappelzetmeel over het deeg heen en ga je verder met het uitrollen van de andere balletjes deeg. Deze stappen herhaal je totdat je10 balletjes hebt uitgerold en op elkaar hebt gestapeld.
Nu heb je een stapel van deeglapjes met er tussen in steeds een beetje aardappelzetmeel. Zet deze aan de kant.Nu ga je de vorige stappen herhalen bij de andere balletjes deeg. (uitrollen van het deeg, aardappelzetmeel eroverheen strooien, weer een lapje deeg eroverheen leggen etc. totdat je 10 balletjes hebt uitgerold).
Als je klaar bent met alle 40 balletjes en je hebt ze verdeeld in 4 stapels van 10 lapjes deeg, doe je het volgende:
Neem een stapel deeglapjes. Rol deze zo groot mogelijk uit met een deegroller zodat het in je bakplaat zal passen.Herhaal deze stap bij de andere 3 stapels deeglapjes.
Nu heb je 4 grote deeglappen (elk bestaande uit 10 deeglapjes).
Neem een bakplaat voor je. Deze moet je invetten.
Neem een lapje deeg en leg deze in de bakplaat (als het lapje deeg te groot is voor je bakplaat, zoals hier op deze foto, kun je het deeg in stukken scheuren en dit verdelen over de bakplaat).Strooi de gemalen nootjes over het deeg heen.Leg weer een grote lap deeg over de nootjes heen.
Daar strooi je weer de gemalen nootjes overheen.
Vervolgens leg je er weer een grote lap deeg op.
Strooi weer de gemalen nootjes over de grote lap deeg heen. Dit doe je voor de laatste keer.
Nu leg je het laatste stuk deeg over de nootjes heen.In totaal heb je dus alle 4 de lapjes deeg gebruikt en 3 keer met de nootjes gestrooid.
Snijd de baklava horizontaal en verticaal.
Neem een pan en laat de margarine smelten. De margarine moet heel heet zijn.
Giet de gesmolten margarine over de baklava heen.Leg de baklava in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 45 minuten totdat de bovenkant en de onderkant goud/bruin kleuren.
Neem een pan. Voeg hier het water en de suiker aan toe.
Laat de suiker smelten en het water koken voor een half uur.
Na het koken voeg je de citroensap toe in de pan. Dit laat je 15 minuten koken.
Laat de stroop helemaal afkoelen.
Haal de baklava uit de oven.
Giet de afgekoelde stroop over de baklava heen en laat de baklava minimaal een halve dag rusten.Strooi daarna nog wat gemalen nootjes over de baklava heen.Zie de onderstaande foto voor het eindresultaat, eet smakelijk!












Kwarkpannenkoekjes met aardbeien
Ingrediënten voor 8 st (2 p.)
150 gr kwark (ik gebruik AH eigen merk)
1 banaan
80 gr aardbeien
2 eieren
60 gr boekweitmeel
1 tl bakpoeder
Snuf zout
Evt. poedersuiker of maple syrup
Olijfolie of boter om in te bakken
Zo maak je het
Klop de kwark en de eieren los met een garde.
Klop dan het boekweitmeel, de bakpoeder en een snuf zout door het beslag.
Verhit wat olijfolie of boter in een grote koekenpan.
Verdeel met een lepel 3 hoopjes van het pannenkoekenbeslag in de pan. Zet het vuur niet al te hoog en wacht tot de kwarkpannenkoekjes iets droog worden aan de bovenkant.
Draai ze dan voorzichtig om en bak de pannenkoekjes ook aan de andere kant goudbruin. Doe dit totdat al het beslag op is. Als het goed is, haal je zo’n 8 pannenkoekjes uit het beslag.
Snijd de banaan in plakjes en verwijder het kroontje van de aardbeien. Halveer de aardbeitjes.
Serveer de kwarkpannenkoekjes met het fruit en garneer eventueel met wat poedersuiker of Maple Syrup.

Chiapudding met kokos en rood fruit
Wat heb je nodig?
Voor 2 porties
200 ml kokosmelk
200 gram Griekse yoghurt (voor een vegan variant: laat de yoghurt weg en neem 400 ml kokosmelk)
6 eetlepels chiazaad
250 gram rood fruit naar keuze (in de winter uit de vriezer)
Kokosrasp en/of chocoladerasp voor de versiering
Evt. zoetmiddel naar keuze voor als je een zoetekauw bent (rijststroop, honing, ahorn, agave…)
En hoe maak je het?
Doe de kokosmelk, de yoghurt, het chiazaad en de helft van het fruit in de blender. Mix het tot het een gladde massa is geworden. Tip: proef een klein hapje van de massa om te bepalen of je het zoet genoeg vindt. Zo niet: voeg dan een zoetmiddel naar keuze toe. Indien je met een staafmixer werkt: laat het fruit 15 min ontdooien, en pureer het vervolgens met de kokosmelk en het chiazaad.
Verdeel de chiapudding over 2 leuke glaasjes. Zet de glaasjes in de koelkast en laat opstijven tot de volgende ochtend. Mocht je het niet als ontbijt maar als toetje bereiden: de pudding is opgestijfd na 3-4 uur.
En dan de volgende ochtend nog een paar kleine stapjes voordat je kan gaan smullen: Pureer de andere helft van het fruit. Verdeel de fruitpuree over de chiapudding.
Versier de pudding met wat kokosschaafsel en/of chocoladerasp.

Westfriese Jodenkoek
Bereidingstijd 30 minuten, plus 1 uur rusttijd voor het deeg en 30 minuten om te bakken
Ingrediënten voor 1 taart met een diameter van 24 cm
- 300 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 2 eetlepels koekkruiden (koek- en speculaaskruiden)
- 150 gram donkere basterdsuiker
- 150 gram koude roomboter
- 150 gram amandelspijs (bijvoorbeeld volgens dit recept)
- 1 ei
- 80 ml melk
Extra benodigd voor de decoratie:
- 250 ml ongeklopte slagroom
- 1 zakje klopfix
- diverse vrolijke sprinkels
Bereiding:
Meng in ene grote kom de bloem met bakpoeder, zout, koekkruiden en basterdsuiker. Snijd de boter in blokjes en voeg deze ook toe. Meng met een mixer tot de boter in kleine korreltjes met de bloem is gemengd. Voeg hierna het ei en melk toe en kneed dit met je handen door. Verpak het deeg huishoudfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Verdeel het deeg in twee stukken en maak van de twee ballen deeg een cirkel (dit kan heel goed door een bakvorm te gebruiken). Leg een van de twee cirkels deeg op een vel bakpapier en verdeel hier het amandelspijs over. Zorg er voor dat de randen vrij blijven. Leg de andere deeg cirkel er op en druk de randen aan.
Bak de West-Friese Jodenkoek in 30 tot 40 minuten goudbruin. Laat de koek hierna afkoelen voordat je hem versiert.
Klop de slagroom met daarin de klopfix mooi stevig. Spuit dit op de taart en versier met sprinkels.

Stroopkoeken
Ingrediënten
Voor het deeg
300 gr bloem
200 gr boter, op kamertemperatuur
150 gr witte basterdsuiker
1 ei
¼ tl zout
1½ tl bakpoeder
Voor de vulling
60 gr boter
100 gr lichtbruine basterdsuiker
200 gr keukenstroop
½ tl kaneel
Bereiding: Stroopkoeken
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een deeg van. Kneed vooral niet te lang door, als je van het deeg een bal kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2 à 3 millimeter dikte en steek er rondjes uit van ongeveer 7 centimeter doorsnee. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 13 tot 18 minuten licht goudbruin en gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Laat voor de vulling de boter smelten in een steelpan en voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Breng het mengsel aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat deze iets afkoelen. Bestrijk de helft van de koekjes met de stroop en plaats daar een ander koekje op. Laat de stroopkoeken nog kort rusten en eet ze vervolgens zo vers mogelijk!


Supersnelle chocoladekoekjes
Men neme (voor 6 koekjes):
– 100 gram speltmeel (speltbloem, of een combi kan ook)
– 1 theelepel bakpoeder
– 2,5 eetlepel (rauwe) cacaopoeder (of iets meer als je van heel puur houdt)
– 30 gram kokosolie
– 80 gram honing
– 1 eidooier
En zo doe je het:
– Verwarm de oven voor op 175 graden.
– Meng alle droge ingrediënten, inclusief een flinke snuf zout door elkaar.
– Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg deze samen met de honing en de eidooier toe aan de droge ingrediënten. Meng goed door elkaar tot een stevig en egaal beslag.
– Schep 6 hoopjes beslag op een met bakpapier beklede ovenplaat en druk plat tot koekjes van ca. 0,5 cm.
– Bak in ongeveer 6 – 8 minuten gaar.
– Laat goed afkoelen op een rooster en klaar zijn je supersnelle chocoladekoekjes!

Gekarameliseerde appel
Ingrediënten
15 gr boter
2 appels, geschild en in stukjes
25 gr suiker
¼ tl kaneel
¼ citroen, sap
Bereiding: Gekarameliseerde appel
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker, kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karameliseren en een mooi laagje om de appelstukjes vormt. Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de appel uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn.
Serveer de gekarameliseerde appel warm of afgekoeld.

Slagroomsoesjes
Ingrediënten
Voor de soesjes
1 recept soezendeeg
Verder nodig
500 ml slagroom
60 gram suiker
1 zakje slagroomversteviger, optioneel
poedersuiker, om te bestuiven
Bereiding: Slagroomsoesjes
Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 à 12 millimeter en spuit ronde doppen van ongeveer 2 centimeter doorsnede en hoogte op de bakplaat. Je kunt het deeg ook vormen met behulp van twee lepels. Druk met een natte vinger de puntjes bovenop de soesjes plat. Bak de soesjes in 20 tot 25 minuten goudbruin. Laat de soesjes volledig afkoelen.
Klop de slagroom met de suiker en eventueel de slagroomversteviger stijf op. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Prik met een mes in elk soesje aan de onderkant een gaatje en vul ze door dat gaatje met de slagroom. Bestuif de soesjes tot slot met poedersuiker.


Gekarameliseerde appel
Ingrediënten
15 gr boter
2 appels, geschild en in stukjes
25 gr suiker
¼ tl kaneel
¼ citroen, sap
Bereiding: Gekarameliseerde appel
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker, kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karameliseren en een mooi laagje om de appelstukjes vormt. Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de appel uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn.
Serveer de gekarameliseerde appel warm of afgekoeld.










Bosbessentaart met citroen
Ingrediënten voor 12-14 punten
Voor de cake:
230 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
250 gram kristalsuiker
100 gram licht bruine basterdsuiker
4 grote eieren
1 eetlepel vanille extract
360 gram bloem
1 eetlepel bakpoeder
halve theelepel zout
240 ml melk
rasp en sap an 3 medium citroenen
300 gram bosbessen
1 eetlepel bloem
Voor de crèmelaag:
225 gram roomkaas, op kamertemperatuur
115 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
420 gram poedersuiker
30 ml slagroom
1 theelepel vanille extract
snuf zout
Extra benodigd: twee springvormen van 24 cm
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175ºC. Vet de bakvorm in.
Mix de boter op een hoge stand romig. Voeg de kristalsuiker en basterdsuiker toe en meng dit ongeveer 3 minuten door. Voeg hierna de eieren en vanille toe en mix dit goed door tot het goed gemengd is.
Meng in een andere kom de bloem met bakpoeder en zout. Meng dit met het beslag op een lage stand van de mixer. Voeg hierna de melk, citroensap en citroenrasp toe en roer dit door elkaar. Meng de bosbessen met 1 eetlepel bloem en roer dit tot slot ook door het beslag.
Verdeel het beslag over 2 springvormen. Bak de cake 40 minuten in de oven. Gebruik een sateprikker om de controleren of het beslag in het midden gaar is. Als de prikker er niet schoon uit komt is de cake nog niet gaar. Laat de cake helemaal afkoelen voor je de crèmelaag aanbrengt.
Het bereiden van de crèmelaag: Meng de roomkaas en boter door elkaar met een mixer. Voeg de poedersuiker, slagroom, vanille extract en zout toe en mix dit 3 minuten op de hoogste stand door elkaar.
Het opmaken van de taart:Besmeer een van de cakes met een laag roomkaas. Leg de tweede cake er op en besmeer de twee cakes bovenop en rondom met de cremelaag. Verdeel de een paar extra (verse) bosbessen over de taart.
Tips:
Laat de taart voordat je hem aansnijdt minimaal een uur opstijven in de koelkast. Als je dit niet goed heb je de kant dat de cakes van elkaar af glijden.
De cakes en de creme kun je een dag van te voren bakken en klaarmaken. Bewaar de cakes afgedekt op kamertemperatuur, en de creme in de koelkast.

Tiramisu bombe
Ingrediënten voor 8 – 10 personen
Biscuit
4 eieren
120 gr suiker
100 gr (spelt)bloem
20 gr maïzena
Vulling
250 ml slagroom
250 gr mascarpone
50 gr suiker
1 kopje zwarte koffie
Scheutje Amaretto (of Marsala)
1 tl suiker
Cacao
Materialen
Blanda vorm 20 cm
Zo maak je het
Begin met het maken van het biscuit. Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht).
Klop met een mixer de eieren en de suiker luchtig. Klop het liefst een minuut of 10. Het is de bedoeling dat het een romige lichtgele massa wordt.
Spatel nu de bloem en de maïzena voorzichtig door het eimengsel.
Vet de Blanda vorm in met een bakspray of wat boter en giet het beslag in de vorm.
Bak het biscuit in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Het biscuit is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat het biscuit volledig afkoelen (je kunt dit ook een dag van tevoren maken.)
Klop de slagroom met de suiker luchtig en stijf. Roer in een andere kom de mascarpone los. Meng de mascarpone en de slagroom nu met elkaar. Ik ben zelf niet zo’n zoetekauw, dus ik vind 50 gr suiker meer dan genoeg. Houd je wel van zoet, voeg dan gerust een el extra toe. Laat de vulling iets opstijven in de koelkast.
Zet een koffie. Voeg een tl suiker en een scheutje Amaretto toe. Roer het even kort en laat de koffie vervolgens afkoelen.
Snijd het biscuit 2 keer horizontaal doormidden, zodat je 3 gelijke delen hebt.
Haal de bovenste 2 delen van het biscuit. Besprenkel het onderste deel met het koffie-Amaretto mengsel. Drizzle het er een beetje overheen, maar zorg ervoor dat het niet te nat wordt.
Verdeel nu een dikke laag van de mascarpone-vulling over het biscuit en strijk het gelijkmatig uit.
Leg de tweede laag biscuit hier bovenop en herhaal de voorgaande stappen (dus eerst de koffie en dan de vulling). Houdt iets van de vulling achter voor het afsmeren.
Leg de bovenkant van het biscuit op de tiramisu taart. En druk het iets aan.
Bestrijk de buitenkant van de Tiramisu Bombe met de overgebleven mascarponecrème.
Doe een flinke lepel cacao in een zeef en strooi dit over de taart heen.
Laat de Tiramisu Bombe nog een uurtje opstijven in de koelkast voor het serveren.
Lekker met een espresso ernaast.









Granola kwarkyoghurt ijsjes
INGREDIËNTEN GRANOLA KWARKYOGHURT IJSJES
VOOR 6 STUKS
6 el zelfgemaakte granola (recept)
Melkunie Kwarkyoghurt, perzik-passievrucht
handje bosbessen
Ik gebruikte siliconen cupcakevormpjes, maar je kunt in principe ieder soort ijsvormpje gebruiken. Om de kwarkyoghurt ijsjes nog makkelijker op te eten, kun je er ook een stokje in steken.
BEREIDING
Schep een lepel granola in ieder cupcake vormpje. Giet de kwarkyoghurt tot iets onder de rand in de vormpjes. Tik een paar keer met het vormpje op je werkblad, de kwarkyoghurt komt nu meer tussen de granola te zitten waardoor het in de vriezer straks één geheel wordt (en dat niet alle granola gelijk van je ijsje valt).
Strooi was bosbessen bovenop de ijsjes en zet ze in de vriezer. Als je stokjes in de ijsjes wilt, steek je die erin nadat ze ongeveer een uurtje in de vriezer hebben gestaan. Dan blijven ze goed rechtop staan. Na 3-4 uur zijn de ijsjes klaar. Verpak ze in losse zakjes in de vriezer om te bewaren, ze zijn zo uiterlijk 3 maanden te bewaren (al denk ik niet dat ze daadwerkelijk zo lang blijven liggen).









Nutella mousse
INGREDIËNTEN NUTELLA MOUSSE
VOOR 3-4 PERSONEN
250 ml slagroom
170 gram Nutella
BEREIDING
Klop de slagroom lobbig tot stevig, maar niet helemaal stijf. Voeg dan de Nutella toe en roer dit er met een spatel een beetje doorheen. Klop met de mixer verder. Je krijgt het niet helemaal stijf geklopt, ook nu is lobbig tot stevig voldoende. In de koelkast stijft het straks verder op.Na twee uur in de koelkast kun je het al serveren, het is al een stuk steviger geworden. Hoe langer je ze in de koelkast laat staan, hoe steviger ze worden. Je kunt de Nutella mousse dus prima ’s ochtends maken om als dessert te serveren.



Glutenvrije kokostaart met bosbessen
Wat heb je nodig?
- 45 gram kokosmeel
- 45 gram amandelmeel
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- snuf zout
- 100 gram kokosolie
- 250 ml kokosmelk
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel citroenrasp
- 6 eieren
- 1 eetlepel vanille extract
- 150 gram verse blauwe bessen
En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden
- Meng het meel met zout.
- Doe de eieren met kokosmelk, kokosbloesemsuiker, citroensap, rasp en vanille extract in een kom en mix dat een paar minuutjes door. Doe er dan de gesmolten kokosolie bij en de droge ingrediënten. Mix tot een beslag.
- Vet een springvorm van 20 cm in en giet het beslag hierin. Maak de bovenkant egaal en verdeel de bosbessen over de springvorm.
- Bak in 50-60 minuten gaar.


Eierkoek met rozijnen
Wat je nodig hebt voor 6 eierkoeken
- 2 grote eieren
- 2 eetlepels honing
- 100gr amandelmeel
- 25gr volkorenbloem
- mespuntje zout
- 1,5tl bakpoeder
- rasp van 1/2 citroen
- 30gr rozijnen
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 10 minuten / Oventijd: 10 minuten
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Breek de eieren in een kom en klop dit samen met de honing schuimig in circa 3 minuten. Gebruik hier een keukenmachine, handmixer of garde met spierballen voor. Spatel daarna rustig de amandelmeel, volkorenbloem, zout, bakpoeder, citroenrasp en rozijnen erdoor.
Schep 6 flinke eetlepels van het mengsel op het bakpapier en strijk ietsje uit tot een rondje. Zorg dat er voldoende ruimte tussen zit, want ze lopen nog iets uit in de oven.
Zet het bakblik in de oven en bak in 10 minuten gaar. Ze mogen aan de bovenkant nog wel iets bleek zijn, als de randjes net bruin zijn geworden zijn ze gaar. Laat afkoelen en daarna is het tijd om te genieten. Bewaaradvies is echt niet nodig, deze 6 eierkoeken zijn zo op. En anders pak je ze in aluminiumfolie.
Tip: zijn je kinderen al wat ouder en vinden ze koken leuk? Dan is dit een ideaal recept om zelf te maken voor ze!

Tarte tatin met peer, karamel en mascarpone creme
Ingrediënten voor 8 personen:
4 grote peren (niet té rijp)
8 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
160 gram suiker
80 gram roomboter in blokjes
halve theelepel kaneel
scheut grand marnier (ongeveer 35 ml)
Serveer de tarte tatin met mascarponecreme:
175 ml ongeklopte slagroom
100 gram mascarpone
2 theelepels suiker
cacao
Extra benodigd: ovenbestendige schaaltjes
Bereiding:
Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Snijd de peren eventueel in repen. Giet de grand marnier en kaneel over de peren en laat dit even staan.
Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Verwarm hierin de suiker op medium vuur. Let op roer de suiker niet door. Als de suiker gesmolten is voeg dan de roomboter toe en roer het met een houten lepel door (pas op de karamel is heet!). Voeg de gemarineerde peren bij de karamel en verwarm dit even mee.
Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet de schaaltjes in met boter of olie. Verdeel de gekarameliseerde peren over de schaaltjes. Dek de peren af met bladerdeeg. Vouw de bladerdeeg om de peertjes. Bak de tarte tatin van peer in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Klop de slagroom met suiker lobbig. Roer de mascarpone los en meng dit met de slagroom. Stort de tarte tatins op een schaaltje of schoteltje zodat de peer bovenop het bladerdeeg ligt. Serveer de tarte tatins met de mascarponecrème en een beetje cacao.
Tip: ook lekker met een bolletje ijs.

Moelleux au Chocolat met salted caramel
Ingredienten voor 6 – 8 st.
125 g boter
125 g pure chocolade
6 eieren
50 g witte basterdsuiker
50 g bloem
Sea salted caramel spread
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht). Vet de muffinplaat in met een bakspray. Knip 6 kleine cirkels uit het bakpapier, iets groter dan de bodem van de holten van de muffinplaat en duw ze erin. Als je het bakpapier eerst nat maakt, kun je het beter vormen.
Smelt de boter met de chocolade in een hittebestendige kom op een pan heet, maar niet kokend water (au bain marie).
Splits 4 eieren, de eiwitten worden niet gebruikt (hier kan je bijvboorbeeld lekkere meringues van maken).
Klop in een kom de eidooiers met de rest van de eieren (2 st.) en de suiker met een mixer heel luchtig en romig. Het mengsel is klaar als het wit van kleur is en in volume is verdubbeld. Voeg het chocolade-botermengsel toe en mix dit er meteen doorheen. Zorg ervoor dat er meteen beweging in komt anders heb je kans dat de eieren gaan stollen door de warme chocolade.
Spatel de bloem er nu zo luchtig mogelijk doorheen.
Verdeel over iedere holte van de vorm een flinke lepel beslag. Verdeel daarover een tl van de salted karamel spread. En giet daarop weer een flinke lepel van het chocoladebeslag.
Bak de moelleux au chocolat in ca. 9 min. af de oven.
Stort ze op bordjes, verwijder het bakpapier.
Lekker met een bolletje ijs ernaast.
Tip: Je kunt het beslag van te voren maken (max 1 dag) en tot gebruik in de koelkast bewaren. Dan hoef je ze alleen nog af te bakken als je gasten er zijn.








Feestelijke worteltaart
Ingrediënten
150 g zachte boter
175 g donkere basterdsuiker
3 eieren
200 g zelfrijzend bakmeel
3 el koek- en speculaaskruiden
300 g winterpeen
400 g zuivelspread naturel
2 zakjes vanillesuiker
200 g oranje marsepein
50 g groene marsepein
1 el pistachenootjes
1 ingevette ronde taartvorm ø 24 cm
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 175 °C. Klop de boter met de suiker in ca. 8 min. romig en luchtig. Voeg één voor één de eieren toe.
Meng het zelfrijzend bakmeel en de koekkruiden door elkaar en spatel in porties door het beslag. Voeg de geraspte wortel toe.
Schep het beslag in de vorm en plaats deze in het midden van de oven. Bak de cake in 35 min. goudbruin en gaar. Controleer met een satéstokje in het midden van de cake of hij gaar is.
Laat de cake op een rooster ca. 10 min. in de vorm afkoelen. Haal hem uit de vorm en laat volledig afkoelen.
Klop de zuivelspread met de vanillesuiker in 3 min. luchtig. Snijd de cake overdwars doormidden, bestrijk de onderste taartlaag met de helft van de roomkaas. Leg de andere taartlaag erop en bestrijk met de resterende roomkaas.
Vorm stukjes oranje marsepein tot worteltjes. Maak van de groene marsepein toefjes voor het loof.
Strooi de gehakte nootjes over de taart, garneer de taart met de marsepeinen worteltjes.

Aardbeienmascarpone met kletskoppen
Ingrediënten
200 g mascarpone
50 ml slagroom
8 g vanillesuiker
250 g aardbeien
8 kletskoppen
4 blaadjes basilicum of munt
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Roer de mascarpone, de slagroom en de vanillesuiker goed door elkaar.
Neem 50 g aardbeien, prak ze met een vork fijn en schep ze door de mascarpone. Houd 8 aardbeien achter voor de garnering en snijd de rest van de aardbeien in plakjes.
Leg op elk bordje een kletskop. Verdeel wat mascarpone erover en vervolgens enkele plakjes aardbei, gevolgd door nog wat mascarpone. Dek het geheel af met een tweede kletskop.
Leg naast elk toetje twee aardbeien en een blaadje munt of basilicum als garnering.

Clafoutis met kersen
Ingrediënten
100 g bloem
3 el suiker
1 snufje zout
3 eieren
3 el vloeibare margarine
300 ml melk
400 g kersen uit pot, zonder pit
1 ingevette quichevorm
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Zeef de bloem boven een kom, voeg de suiker en het zout toe en maak een kuiltje in het midden.
Doe de eieren en de vloeibare margarine erbij en klop het geheel, terwijl de melk toegevoegd wordt, tot een glad beslag.
Schenk het beslag in de quichevorm en verdeel de kersen erover.
Bak de clafoutis in 35-40 min. in de voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Serveer de clafoutis direct











Dessertappeltjes met kaneelsuiker
Ingrediënten
600 g kleine handappels
75 g suiker
1 tl kaneel
15 g witte marsepein
15 g ongezouten roomboter
Bereidingswijze
Steek met een appelboor de klokhuizen uit de appels. Bewaar het steeltje. Meng de suiker met de kaneel.
Leg de appels in de ovenschaal. Druk een stukje marsepein onderin elke holte zodat de appels dicht zijn. Strooi er de kaneelsuiker in. Leg op elke appel een klontje boter.
Pof de appels in de voorverwarmde oven in 20 min. gaar. Steek de appelsteeltjes voor serveren in de appeltjes.










Chocolademousse cakeje
Ingrediënten
150 g pure chocolade
6 eieren
150 g suiker
150 g boter
30 g cacao
1 klein kopje espresso
4 ovenschaaltjes
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Smelt de chocolade au bain-marie (in een hittebestendige kom op een pan met water dat tegen de kook wordt aangehouden).
Klop het eiwit stijf. Roer de eidooiers, de suiker, de boter, de cacao en de espresso door de chocolade.
Spatel voorzichtig het stijfgeslagen eiwit door de chocolademassa en giet het mengsel in de schaaltjes. Bak de cakejes 20 min. in de voorverwarmde oven.


Citroentiramisu
Ingrediënten
1 el amandelschaafsel
250 g mascarpone
125 ml slagroom
8 g vanillesuiker
2 el citroenlikeur
100 ml espressokoffie
12 lange vingers
1 snufje poedersuiker
Bereidingswijze
Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel lichtbruin en schud het op een bord. Klop met de mixer de mascarpone met de slagroom, de vanillesuiker en de citroenlikeur naar smaak tot een dikke crème.
Schenk de espressokoffie in een diep bord. Doop één voor één de helft van de lange vingers in de koffie en leg ze op een schaal.
Verdeel er de helft van de citroencrème over. Doop de resterende koekjes in de koffie en leg op de crème. Strijk er de rest van de citroencrème over. Bestrooi het met de amandelschaafsel.
Zet de tiramisu 30 min. in de koelkast. Neem de tiramisu uit de koelkast. Bestrooi met een laagje poedersuiker en serveer. Gebruik een lepel om de tiramisu op de borden te scheppen.



Chocoladecharlotte met aardbeien
Ingrediënten
400 g choco batons
300 ml slagroom
3 el suiker
300 g aardbeien
50 g poedersuiker
8 kookringen (6-7 cm)
1 bakpapier
Bereidingswijze
Zet de kookringen in een passende schaal of bakje bekleed met bakpapier. Zet de batons tegen de binnenrand van de kookringen.
Klop de slagroom met de suiker stijf. Schep de slagroom in de kookringen en zet ze in de schaal of bak 30 min. in de diepvries.
Maak intussen de aardbeien schoon en snijd ze in kwarten. Haal de charlottes 15 min. voor serveren uit de diepvries. Verwijder de kookringen en zet de charlottes op de borden. Bedek de bovenkant met de aardbeien. Bestrooi ze met poedersuiker.

Carrotcakejes met roomtopping
Ingrediënten
250 g roomboter
175 g suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 snufje zout
2 eieren
150 g zelfrijzend bakmeel
1 tl gemalen kaneel
1 tl gemalen gember
1950 g winterpeen
1 sinaasappel
75 g walnoten
200 g poedersuiker
200 g verse roomkaas
12 kruidnoten of schuimpjes
1 mixer met gardes of keukenmachine
1 rasp
1 muffinvorm (12 holtes)
12 papieren cakevormpjes
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 160 °C. Klop met de mixer of in de keukenmachine de helft van de boter met de suiker, 1 zakje vanillesuiker en het zout tot een romige crème. Klop er één voor één de eieren door. Klop er tot slot het bakmeel en de kaneel en gember door.
Rasp de wortel grof en de oranje schil van de sinaasappel fijn. Schep de wortel, de sinaasappelrasp en de walnoten door het beslag. Schep het beslag in de vormpjes.
Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in 35 min. goudbruin en gaar, tot de punt van een satéprikker schoon uit de cakejes komt. Laat ze op een rooster afkoelen.
Klop met de mixer de resterende boter met de poedersuiker romig. Klop er de roomkaas en het laatste zakje vanillesuiker door. Schep de topping op de afgekoelde cupcakes. Zet ze desgewenst nog 30 min. in de koelkast zodat topping steviger wordt.
Garneer de cupcakes met een pepernoot of schuimpje en eventueel wat extra gemalen kaneel.





Brownies met pistachenoten en cranberry's
Ingrediënten
175 g boter
200 g pure chocolade
3 eieren
250 g rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 el maizena
125 g bloem
200 g pistachenoten
5 el kroko choco's
200 g gedroogde cranberry's
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Smelt de boter in een steelpan. Neem de pan van het vuur en roer er 150 g van de chocolade door tot de chocolade gesmolten is.
Klop in een kom de eieren met de suiker en vanillesuiker minimaal 5 min. Spatel het chocolademengsel door de eieren. Spatel vervolgens de maïzena, de bloem, de pistachenoten, de kroko chocos en de cranberry's erdoor. Houd wat noten en cranberry's achter voor de garnering. Schep het mengsel in de vorm en bak ca. 35 tot 40 min.
Laat het gebak afkoelen op een rooster en neem het uit de vorm. Smelt de rest van de chocolade au bain-marie.
Decoreer de brownies met chocolade door de chocolade in een zigzaggende beweging van een lepel te laten lopen. Bestrooi met de cranberry's en de rest van de noten.
Laat de chocolade stollen en snijd de brownie in stukken naar wens. Lekker met een bol vanille-ijs.




Chique petit fours
Ingrediënten
1 zakje cup cake topping
20 bitterkoekjes
100 g rood smeltsnoep
100 g groen smeltsnoep
100 g melkchocolade druppels
100 g groene marsepein
100 g rode marsepein
Bereidingswijze
Spuit torentjes van de topping op de bitterkoekjes.
Smelt in drie aparte schaaltjes het smeltsnoep en de melkchocolade druppels volgens de gebruiksaanwijzing. Doop de koekjes met de crème torentjes in de verschillende chocoladesoorten.
Versier de koekjes met gekleurde marsepein en/of taartdecoraties. Maak bijvoorbeeld blaadjes en bloemetjes met uitsteekvormpjes. Laat ze 30 min. opstijven in de koeling.

Bitterkoekjesbavarois met vanille
Ingrediënten
3 gelatineblaadjes
1 vanillestokje
3 dl melk
125 g suiker
3 eidooiers
3 el amandellikeur
250 ml slagroom
125 g bitterkoekjes
Bereidingswijze
Week de gelatineblaadjes in een bodempje water. Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden. Schraap de zaadjes eruit met een theelepeltje en doe ze samen met het vanillestokje, de melk en de suiker in een pannetje. Verwarm de melk op laag vuur en laat 15 min. trekken. Verwijder het vanillestokje.
Doe de eidooiers in een grote kom en klop ze goed los. Schenk de warme melk er langzaam bij en roer goed. Doe alles terug in de pan en verwarm op laag vuur, al roerende met een houten lepel, tot de melk begint te binden. Let op het mengsel mag niet koken anders gaat het ei stollen en wordt het onbruikbaar!
Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en roer deze samen met de likeur door het mengsel. Doe alles over in een kom en laat afkoelen tot de gelatine licht begint te stollen.
Klop ondertussen de slagroom lobbig en spatel deze samen met de koekjes door het vanillemengsel.
Schep de bavarois over in de vormpjes en laat nog ca. 1 uur opstijven in de koelkast. Keer ze daarna om op kleine bordjes en garneer met stukjes bitterkoek. Laat het niet los? Houd de vormpjes even onder warm water.



Appel-kaneel crumble
Ingrediënten
50 g rozijnen
1250 g elstar appels
150 g suiker
1 tl gemalen kaneel
275 g bloem
150 g ongezouten roomboter
8 g vanillesuiker
1 mixer met deeghaken of keukenmachine
4 ovenvaste schaaltjes of mini-pannetje
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Week de rozijnen in een schaaltje met heet water. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng de appel met de 120 g van de suiker en de kaneel.
Kneed met de mixer of in de keukenmachine een kruimelig deeg van de bloem, de boter, de vanillesuiker en de resterende suiker.
Giet de rozijnen af. Meng de rozijnen door het appelmengsel en verdeel over de ovenvaste schaaltjes. Strooi er de deegkruimels over.
Bak de crumbles in de voorverwarmde oven in 25-30 min. lichtbruin en gaar.



Maak jouw eigen website met JouwWeb