




CRANBERRY COMPOTE
Ingrediënten voor 1 flinke pot
250 gr cranberries
Sap + schil van 1 sinaasappel
1 kaneelstokje
3 el honing
50 ml water
Zo maak je het
Was de sinaasappel en verwijder het oranje gedeelte van de schil met een mesje. Zorg ervoor dat je niet teveel wit hebt, want dit smaakt bitter.
Pers de sinaasappel uit.
Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en zet deze op een laag vuur.Laat de cranberry compote zo’n 10 tot 15 minuten pruttelen. De compote is klaar als alle bessen stuk zijn.
Proef en voeg naar wens nog wat extra honing toe.
Laat de compote afkoelen en giet deze in een schone jampot.
Je kunt de compote in een schone pot wel een aantal weekjes bewaren.
Tip: voeg in plaats van water 50 ml port toe voor een extra feestelijke compote.



POMPOENHUMMUS
Ingrediënten
200 gr pompoen
200 gr kikkererwten (uit blik)
1 teen knoflook
Sap van een halve citroen
Mespuntje chili
3 el tahini
0,5 tl komijn
Takje peterselie
Olijfolie
Peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht).
Snijd de pompoen in stukken. Ik gebruik een flespompoen, deze hoef je niet te schillen. Gebruik je een ander soort pompoen? Schil deze dan even van tevoren. Of gebruik voorgesneden blokjes pompoen, nog makkelijker



ITALIAANSE SALSA VERDE
Ingrediënten
25 gram peterselie
25 gram basilicum
15 gram munt
1 teen knoflook
2 augurken
1 tl kappertjes
3 ansjovisfilets
1 el witte wijnazijn
6 el Olijfolie
1 tl mosterd
Peper en zout
Bereidingswijze
Neem een keukenmachine en hak de knoflook en de groene kruiden fijn. Verwijder wel eerst de stelen van de kruiden. Voeg de augurken, de kappertjes en de ansjovis toe en mix het geheel glad.
Voeg de mosterd toe en een scheutje witte wijnazijn. Voeg nu beetje bij beetje de olijfolie toe, totdat een gladde saus ontstaat.
Breng de salsa op smaak met wat peper en zout.






AARDAPPEL PASTINAAK TAARTJES
Ingrediënten voor 4 personen
3 aardappelen
1 pastinaak van ongeveer 15 cm
200 ml room
Peper en zout
2 tenen knoflook
Geraspte oude kaas
Bereidinsgwijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen en snij deze in dunne plakjes. Je kan ook een mandoline gebruiken, of een kaasschaaf.
Schil de pastinaak en ook deze snij je in dunne plakjes.
Was de aardappel en de pastinaak.
Doe de room in een pannetje en voeg de tenen knoflook in zijn geheel toe (zonder schil). Breng de room op smaak met peper en zout en gaar de aardappel en de pastinaak hier gedurende 10 minuten in.
Neem een ovenschaal of een muffinvorm en verdeel de pastinaak en de aardappel over de bodem van de schaal.
Giet de room over de aardappelen en bestrooi deze rijkelijk met oude kaas.
Zet de schaal ongeveer 20 – 25 minuten in de oven.


- 4 middelgrote aardappels
- 50 gr boter
- 40 gr kaas
- snuf peper en zout
- 1 eetlepel flinkemayonaise
- 1 eetlepel flinkezure room
- Snuf paprikapoeder
- Waterkers om te garneren
- Muffinbakvorm
- Plastic zakje of spuitzak
- Mandoline of kaasschaaf
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Was de aardappels en dep ze goed droog. Snijd ze met en een mandoline of kaasschaaf in dunne plakjes en doe in een grote kom. Smelt de boter en voeg deze samen met de geraspte kaas en een snuf peper en zout toe aan de aardappels en schep er door. Vet de muffinvorm in en maak torentjes in de vormpjes. Ze zakken nog iets in tijdens het bakken dus mogen wat hoger worden. Zet ze 25 minuten in de oven.
Tips: Je kunt de aardappeltorentjes ook max een dag van te voren maken (zonder de creme) en de dag zelf even opwarmen in de oven. Houd ongeveer 2 a 3 torentjes p.p. aan als bijgerecht.




- 1 stuk brie a 200 gram
- 1 stokbrood
- 2 rode bieten voorgekookt
- 2 eetlepels gehakte walnoten
- Snuf tijm
- Kneep honing
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd het stokbrood in plakken of stukken. Beleg met een plak brie. Snijd de rode bieten in stukken en schep om met een snuf tijm en verdeel op de brie. Hak de walnoten grof en bestrooi de broodjes hiermee. Verwarm ze 10 minuutjes in de oven tot de brie begint te smelten. Knijp er nog een beetje honing over en eet ze bij voorkeur lauwwarm.

Prikkers met bananenwrap en bessen – 6 stuks
2 wraps (middelgroot)
2 bananen
12 blauwe bessen
Hero Aardbeien jam
Zorg dat de wraps ongeveer dezelfde grootte hebben dan de bananen. Besmeer de wraps aan een zijde met jam. Leg de banaan er op en rol deze er in. Snijd voorzichtig met een scherp met in ca. 6 plakken. Prik ze aan een prikker met een blauwe bes er tussen.

Kaas prikkers met jam en parmaham – 8 stuks
6 sneetjes wit of bruin brood
8 plakken parmaham
200 gr oude kaas
Hero Aardbeien jam
Snijd het stuk kaas in 12 stukken van ca. 3 bij 3 cm en een halve cm dik. Besmeer 6 stuks met jam en leg de andere stukken daarop. Druk met een uitsteker sterren uit het brood en rooster deze kort in een droge koekenpan of in de oven iets krokant. Prik de dubbele kaas voorzichtig aan een prikker afgewisseld met broodsterren en een plakje parmaham.





- 12 verse dadels
- 12 theelepels mascarpone
- 3 plakken parmaham
- Verse blaadjes basilicum
Bereiding
Snijd de dadels over de lengte half open. Haal de pit er uit. Vul ze met een theelepel mascarpone. Snijd de parmham in stukken en wikkel deze om de dadels heen. Steek er een blaadje basilicum in.


- 12 verse dadels
- 12 theelepels mascarpone
- 3 plakken parmaham
- Verse blaadjes basilicum
Bereiding
Snijd de dadels over de lengte half open. Haal de pit er uit. Vul ze met een theelepel mascarpone. Snijd de parmham in stukken en wikkel deze om de dadels heen. Steek er een blaadje basilicum in.








Knoflookbroodjes
Ingrediënten
3 tenen knoflook
Finke klont boter
Scheutje olijfolie
Paar takjes peterselie
1 ciabatta brood (of stokbrood)
Bereiding
Verhit de grill in de oven voor (heb je deze functie niet dan kun je ze ook in een grillpan bakken). Verhit de olie in een pan en voeg de fijngesneden knoflook toe. Zet het vuur niet te hoog anders verbrand de knoflook. Voeg de boter toe en laat smelten. Bak de knoflook een paar minuutjes tot hij begint te verkleuren.Hak de peterselie fijn en voeg deze op het laatst toe. Doe de knoflookolie in een kommetje. Snijd het brood in stukken en leg met de opengesneden kant maar boven. Verdeel wat van de knoflookolie er over. Grill de broodjes nog 3 minuutjes krokant.





Pastinaak gratin
Ingredienten
2 pastinaken
2 eieren
150 ml kookroom
Handje geraspte kaas
Snuf nootmuskaat
Peper en zout
Beetje peterselie
Olie om in te vetten
Materialen
Mandoline of kaasschaaf
Ovenschaal
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Schil de pastinaak en snijd met een mandoline of kaasschaaf in dunne schijfjes van ca 1 mm. Vet een ovenschaal in. Verdeel de pastinaak over de schaal en bestrooi met peper, zout en nootmuskaat.
Klop de eieren los met de kookroom en wat fijngehakte peterselie. Schenk het mengsel over de pastinaak. Bestrooi de ovenschotel met wat geraspte kaas en zet ca 35 min in de oven.






Vispakketje met spinazie
Ingrediënten
8 plakken bladerdeeg
260 gr kabeljauw of witvis (2 filets)
150 gr spinazie (vers of ontdooid uit de vriezer)
75 gr kruiden roomkaas
1 ei
Materialen
Bakplaat met bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Doe de spinazie in een pan en bak deze in een klein beetje olijfolie en met een snufje peper en zout tot deze geslonken is. Laat daarna uitlekken in een zeef of vergiet en druk het meeste vocht er uit. Leg 4 ontdooide plakken bladerdeeg op de bakplaat met bakpapier. Prik wat gaatjes in het deeg met een vork. Besmeer de plakken op de bakplaat met een laagje roomkaas en houd ongeveer 1 cm van de rand vrij. Snijd de vis in 4 gelijke stukken en leg deze op de roomkaas.
Verdeel de spinazie over de vis. Snijd in de andere plakken bladerdeeg 3 inkepingen in het midden en leg ze op de andere gevulde vellen bladerdeeg. Druk ze goed aan bij de randen met een vork. Klop hei ei los en bestrijk de bovenzijde van bladerdeeg pakketjes hiermee. bak ze in ca 25 min gaar in de oven.
Eet je er nog een salade of aardappeltjes bij dan kun je ca 1 pakketje per persoon aanhouden. Zo niet dan ca 2 stuks per persoon.








Courgette Spiezen met Halloumi
Ingrediënten voor 4 st.
1 courgette
1 rode ui
200 gr halloumi
1 teentje knoflook
1 tl oregano
Peper en zout
4 el olijfolie
Zo maak je het
Pers een teentje knoflook uit boven de olijfolie. Breng dit op smaak met oregano en wat peper en zout.
Was de courgette en snijd deze in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
Snijd de halloumi in blokjes.
Pel de ui en snijd deze in partjes.
Rijg dit om en om op een satéprikker.
Bestrijk de courgette halloumi spiezen met de kruidenolie.
Rooster de courgette spiezen in ongeveer 4 – 6 minuten goudbruin op de bbq.
Serveer meteen.
te typen.





















Feta dip met dille
Voor 1 bakje:
- 125 feta
- 100 gram Griekse yoghurt
- 1 à 2 gram knoflook (klein teentje)
- 4 takjes dille
- Versgemalen peper
Verbrokkel de feta in grove stukken en doe deze samen met de andere ingrediënten in een keukenmachine. Mix tot een gladde dikke massa. Dit kun je ’s middags al doen, roer de dip voordat je hem op tafel zet dan nog even door.





Spinazie-mozzarella rolletjes
Wat heb je nodig?
Voor 8 rolletjes
8 mini bolletjes mozzarella
8 plakjes bacon of bijv. prosciutto
8 grote verse blaadjes spinazie
En hoe maak je het?
Leg een bolletje mozzarella op het uiteinde van een plakje bacon en rol op.
Bind hier een blaadje spinazie omheen en steek vast met een (houten) prikker door het steeltje. Voorzichtig, het steeltje scheurt gemakkelijk.



Gebakken camembert uit de oven
Ingredienten
1 ronde camembert in houten doosje
takje rozemarijn
lepeltje honing
Instructies
Verwarm de oven voor op 180ËšC.
Haal de camembert uit de plastic verpakking en doe weer terug in het houten doosje. Uiteraard werkt dit niet als je een camembert koopt in papieren verpakking. In dat geval kun je de kaas ook in een ovenschaaltje leggen.
Maak de bovenkant een beetje open. Doe hier een takje rozemarijn in en zet in de voorverwarmde oven voor een minuutje of 15-20.
Serveer met een beetje honing eroverheen en lekker stokbrood. O en vervang de verbrande rozemarijn even voor een vers exemplaar als je hem op tafel zet. Ziet er net wat gezelliger uit.
Eet smakelijk!










Mini calzone pizzaatjes met vijgen
Men neme (voor 6 mini calzones):
– 1 Koopmans mix voor Pizzabodem Volkoren
– 200 gram crème fraîche
– 100 gram geitenkaas
– 200 gram gedroogde vijgen
– 1 rode ui
– 2 flinke handen walnoten
– 1 handje verse tijm
En zo doe je het:
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Doe de bodemmix in een kom en voeg 240 milliliter water en 2 eetlepels olijfolie toe.
– Kneed het geheel met een mixer tot een soepel deeg.
– Kneed het deeg daarna met je handen nog eens goed. Is het deeg te droog? Voeg dan wat extra water toe.
– Bestrooi je aanrechtblad met wat bloem en rol het deeg dun uit tot een groot plakkaat van maximaal een halve centimeter dik.
– Neem een schaaltje met een diameter van circa 13 centimeter, en druk daar vier mini pizzaatjes uit.
– Als het goed is houd je wat deeg over, dit kun je opnieuw uitrollen om nog twee pizza’s van te maken. In totaal heb je dan zes pizza’s.
– Meng de geitenkaas en de crème fraîche. Breng op smaak met peper en zout.
– Besmeer de helft van je pizza’s met het geitenkaasmengsel. Houd de randen vrij.
– Snijd de vijgen in kleine stukjes, hak de walnoten grof en verdeel over de pizza’s.
– Snipper de rode ui. Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de ui in een paar minuten glazig. Verdeel dan over de pizza’s.
– Maak af met een paar takjes tijm.
– Vouw de pizza’s nu dubbel en sluit ze af door met een vork de buitenkant dicht te drukken.
– Schuif de pizza’s in oven en bak in 25 minuten goudbruin.













Hartige taart met tomaat en Hüttenkäse
Bereidingstijd: 15 minuten en 30 minuten baktijd
Ingrediënten voor 6 hartige taartjes:
6 plakjes bladerdeeg of hartige taartdeeg (ontdooid)
3 kleine eieren
2 eetlepels Hüttenkäse
halve eetlepel bloem
2 stengels lente-ui
2 tomaten (6 mooie plakjes tomaat)
halve theelepel oregano
peper en zout
Extra benodigd: kleine taartvormpjes of muffintray
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 ºC en vet de vormpjes eventueel in.
Klop in een kom de eieren los en meng dit met de Hüttenkäse en bloem. Breng op smaak met peper, zout en oregano.
Snijd de lente-ui in ringetjes en meng dit door het eimengsel.
Beleg de taartvormpjes met bladerdeeg. Vul de taartvormpjes voor max 2/3 met het eimengsel. Leg een plakje tomaat op het beslag en verdeel hier nog een klein beetje extra Hüttenkäse over. Bestrooi met een beetje peper en extra oregano.
Bak de hartige taartjes 30 minuten in de oven zodat het ei is gestold en het deeg gaar is.



















Granola met koekkruiden
Bereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten
200 gram havervlokken
1,5 eetlepel koekkruiden (of speculaaskruiden)
40 geraspte kokos (rasp of vlokken)
200 gram ongebrande noten
35 gram zonnebloempitten
35 gram pompoenpitten
2 eetlepels kokosolie
Bereiding
Verwarm de oven op 160 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de kokosolie in een pannetje tot het vloeibaar is. Meng de kokosolie met de overige ingrediënten en roer goed door. Verdeel het haver-notenmengsel over de bakplaat.
Bak de granola 20 minuten in de oven. Roer het na 10 minuten om.
Laat de granola afkoelen en bewaar het hierna in een afgesloten pot. Het is ongeveer 2 weken te bewaren.
Serveer de granola met yoghurt vers fruit zoals aardbeien of blauwe bessen.













Broccoli spinazie omelet met zalm en kiemen
Ingrediënten Broccoli spinazie omelet met zalm
Voor 2 personen
150 gram broccoli
2 handjes verse spinazie
Kokosolie
4 eieren
50 ml Melk
Peper & zout
2 plukken broccoli kiemen
60 gram gerookte zalm
30 gram feta
Bereiding broccoli spinazie omelet
Vermaal de broccoli en de spinazie in een keukenmachine tot kruim.
Verhit in een pan de kokosolie en bak de broccolimix zo’n 3 minuten.
Meng ondertussen de melk met de eieren en wat peper en zout. Klop het goed op.
Verdeel een pluk kiemen over de broccoli in de pan.
Verdeel de plakjes zalm ook over de broccoli.
En giet nu het eimengsel erover.
Verkruimel de feta tot slot ook in de pan.
Laat de omelet met een deksel op de op laag vuur zachtjes bakken tot de bovenkant gestold is. Omdraaien is niet nodig.
Laat voorzichtig op een bord glijden. En serveer met extra kiemen.
Onwijs lekker!! Als ik zo bescheiden mag zijn over mijn eigen
meesterwerkje. Hihi!





Grapefruit basilicum mocktail
Wat heb je nodig voor ongeveer 750 ml?
150 gram kristalsuiker
180 ml water
20-25 blaadjes basilicum
5-6 plakken verse gember
sap van 2 grapefruits
600 ml water met koolzuur
ijsblokjes
topping: komkommer, basilicum, grapefruit
Wat ga je doen?
1. Doe de suiker en het water in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Na een minuut is 2 is de suiker opgelost.
2. Voeg de helft van de basilicumblaadjes toe en de verse gember. Laat dit 2-3 minuten langzaam meekoken.
3. Haal het pannetje van het vuur en voeg de andere basilicumblaadjes toe. Laat dit 20 minuten trekken. Haal de siroop door een zeef.
4. Mix het grapefruitsap met het koolzuur water. Voeg je zelfgemaakt basilicum-gember siroop toe. (Doe niet alles in één keer maar proef hoe zoet je het wil hebben.)
5. Doe ijsblokjes of crushed ijs in grote glazen en schenk je mocktail erin. Top af met plakjes komkommer, basilicumblaadjes en partjes grapefruit.













Roze eieren
Men neme (voor 6 halve eieren):
– 3 eieren
– 250 gram geraspte gekookte bietjes (of hele gekookte bietjes die je in stukken snijdt)
– 1 scheutje rode wijnazijn (zo’n 25 ml)
– 3 eetlepels honing
– 200 ml water
En zo doe je het:
– Kook de eieren zo’n 8 minuten (hardgekookte eieren dus).
– Terwijl de eitjes koken maak je het roze badje. Doe de bietjes samen met de azijn, de honing en het water in een blender en maal tot een gladde massa.
– Laat de eieren na het koken schrikken (na het koken meteen onder koud water houden) en pel ze.
– Giet de roze saus in een bakje en leg hier de gepelde eieren in. Zorg dat ze goed bedekt zijn met het mengsel. Dek het bakje dan af en zet in de koelkast.
– Laat de eitjes minimaal 12 uur trekken in de roze saus, spoel ze dan kort even af en halveer ze in de lengte.
Een makkelijk recept voor roze eieren!

Hammousse
Ingredienten
300 gr gekookte ham
100 gr philadelphia
1 el mosterd
1 tl cayenne peper
50 ml melk
Instructies
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine of bakje van een staafmixer en draai tot een mousse. Als het te dik is voeg je er nog iets melk bij indien nodig.
Ingredienten
300 gr gekookte ham
100 gr philadelphia
1 el mosterd
1 tl cayenne peper
50 ml melk
Instructies
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine of bakje van een staafmixer en draai tot een mousse. Als het te dik is voeg je er nog iets melk bij indien nodig.






Zuurkoolkoekjes
Wat heb je nodig? (12 – 15 stuks/4 personen)
1 kilogram iets kruimige aardappelen
500 gram zuurkool (naturel)
125 gram spekreepjes
125 gram hamblokjes
100 gram gruyère (of geraspte kaas met een sterke smaak)
½ theelepel witte peper
zout
1. Schil de aardappelen en snijd ze grof. Spoel ze goed af onder de koude kraan en zet ze vervolgens onder een laagje water in een diepe pan.
2. Leg de zuurkool bovenop de aardappelen, doe de deksel op de pan en kook de aardappelen plus de zuurkool in 20 – 25 minuten gaar.
3. Bak ondertussen de spekreepjes en hamblokjes in een koekenpan knapperig en laat ze uitlekken op een vel keukenrol.
4. Stamp zodra de aardappelen gaar zijn ze samen met de zuurkool fijn. Voeg de hamblokjes, spekblokjes, geraspte gruyère, de witte peper en het zout toe en schep het geheel goed om tot de kaas volledig gesmolten is.
5. Laat dan de stamppot afkoelen, dit maakt het makkelijker om het straks te bakken.
6. Verhit zodra de zuurkoolstamppot is afgekoeld een beetje boter in een koekenpan en schep vervolgens een aantal lepels (zoveel past) van de zuurkoolstamppot in de koekenpan. Druk plat tot de vorm van (pannen)koekjes en bak de zuurkoolkoekjes rondom goudbruin en knapperig.








VOLKORENPIZZA MET GEROOKTE ZALM EN AVOCADO
Wat heb je nodig? (2 pizza’s van 30cm ∅)
Voor de pizzabodems:
350 gram volkorenmeel
240 milliliter lauwwarm water
7 gram instant gist
2 theelepels zout
2 eetlepels olijfolie
Toppings:
2 eetlepels truffelmayonaise
200 gram gerookte zalm
60 gram Parmezaanse kaas
1 rijpe avocado
rucola
verse dille
sap van een halve citroen
peper en zout
We beginnen met het maken van de pizzabodems…
1. Doe de gist samen met het water in een kom en klop dit met een garde tot er luchtbelletjes ontstaan.
2. Voeg de bloem, zout en het olijfolie toe en kneed het geheel met deeghaken tot een stevig en licht plakkerig deeg.
3. Vorm een bal van het pizzadeeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg twee uur rijzen.
4. Snijd het gerezen deeg in tweeën en rol iedere helft uit tot een dunne pizzabodem. Leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
En dan verder met het afmaken van de pizza’s…
6. Smeer iedere pizzabodem in met de truffelmayonaise en verdeel de geraspte Parmezaanse kaas eroverheen.
7. Scheur de zalm in stukken en verdeel ook deze over de pizzabodems.
8. Bak de pizza’s in het midden van de oven op een bakplaat of onderin de oven op een pizzasteen in ongeveer 20 minuten gaar.
9. Snijd ondertussen de avocado in een stukken en verdeel deze na het bakken, samen met de rucola, de verse dille, peper, zout en citroensap over de pizzabodems.

Pecannotenkoekjes
Men neme (voor ca. 10 koekjes):
– 100 gram pecannoten
– 115 gram roomboter (op kamertemperatuur)
– 50 gram suiker
– 100 gram lichtbruine basterdsuiker
– 1 ei (liefst ook op kamertemperatuur)
– 1 theelepel vanille extract
– 155 gram tarwebloem
– een flinke theelepel bakpoeder
– 1/2 theelepel zout
En zo doe je het:
– Verwarm de oven voor op 175 graden.
– Leg de pecannoten op een bakplaat met bakpapier en bak ca. 6 minuten in de oven. Hussel de noten halverwege een keer om. Laat de noten afkoelen en de oven aanstaan.
– Doe de boter in een beslagkom en mix glad en romig.
– Mix vervolgens de suiker en basterdsuiker erdoorheen totdat alles goed gemengd is.
– Voeg het ei en de vanille extract toe en mix kort op hoge snelheid.
– Meng de bloem, het bakpoeder en zout in een aparte kom goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje aan het natte mengsel toe en mix goed door totdat je een mooi egaal en vrij dik beslag hebt.
– Hak nu de pecannoten in grove stukken en voeg toe aan het beslag. Meng goed door elkaar zodat alle noten goed verdeeld zijn.
– Schep met 2 eetlepels hoopjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat alle hoopjes ver genoeg uit elkaar liggen.
– Bak de pecankoekjes in ca. 8 – 10 minuten goudbruin en laat goed afkoelen op een rooster.
Happy Sinner Sunday!
Ingewikkeld (1 t/m 5): ✯
Duur: 25 minuten

Zelf pesto maken
INGREDIËNTEN PESTO
VOOR EEN KLEIN POTJE
20 gram basilicum (alleen de blaadjes, dat is ongeveer een heel plantje)
20 gram Parmezaanse kaas
20 gram pijnboompitten
1 teentje knoflook
snufje zout
50 ml olijfolie
BEREIDING
Voor het maken van de pesto heb je een vijzel, staafmixer of keukenmachine nodig. Ik gebruikte zelf mijn keukenmachine. Rooster de pijnboompitten voor extra smaak en pers het knoflookteentje uit. Doe alle ingrediënten bij elkaar in het bakje en laat de machine draaien tot het een mooie gladde massa is.





Pompoenfrietjes maken
Wat heb je nodig?
Voor 2 personen
- 1 kleine pompoen
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- snuf cayennepeper
En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden
- Was de pompoen. Snijd de pompoen(met schil en al) in dunne plakken en dan in frieten. Hoe dunner, hoe knapperiger!
- Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg de frietjes hierop. Besprenkel de frietjes met olijfolie, het zout, de peper en de rest van de kruiden en hussel lekker door.
- Bak in ongeveer 30-40 minuten tot ze lekker knapperig zijn.
- Heerlijk met homemade mayo en burger!



Lavendel citroen madeleines
INGREDIËNTEN LAVENDEL CITROEN MADELEINES
VOOR 20 MADELEINES
2 eieren
150 gram fijne kristalsuiker
125 gram boter, gesmolten en afgekoeld
1,5 tl vanille extract
150 gram bloem
snufje zout
2 tl citroenrasp
1,5 el lavendel
Zorg ervoor dat je eetbare lavendel koopt. Ik kocht het zelf bij de toko, maar ik heb het ook wel eens gezien bij Dille en Kamille.
Klop de eieren en suiker zeer luchtig, ik mix ongeveer 5 minuten op hoge snelheid. Het volume neemt nu flink toe.
Terwijl de eieren en suiker in de mixer zitten, smelt je de boter. Zodra het gesmolten is giet je het over in een kopje of schaaltje zodat het sneller afkoelt.
In een andere kom doe je de bloem, zout en citroenrasp. Hak de lavendel fijn, de aroma’s komen nu vrij. Voeg de lavendel ook toe aan het schaaltje met bloem en roer alles door elkaar. Voeg vanille extract toe aan de gesmolten boter.
De eieren en suiker zijn nu luchtig. Pak er een spatel bij en voeg een deel van het bloem- en botermengsel toe. Spatel dit er voorzichtig doorheen. Ga zo door tot beide mengsels in hun geheel zijn toegevoegd. Vul een spuitzak met het beslag en leg deze even in de koelkast zodat het wat steviger wordt.
Vet de madeleine vorm in en bestuif deze met bloem. Pak de spuitzak uit de koelkast, knip de punt eraf en verdeel het beslag over de kuiltjes.
Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 graden gaar en goudbruin.











Aspergemoussehapje met dille
Ingrediënten
250 g witte asperges
3 blaadjes gelatine
2 el crème fraîche
0,5 el mayonaise
1 el dille
1 snufje zout
1 snufje peper
1 keukenmachine
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Schil de asperges van het kopje naar beneden en snijd het onderste stugge stukje eraf. Kook de asperges in 20 min. gaar. Week intussen de gelatine 5 min. in ruim koud water.
Houd 50 ml aspergekookvocht achter en giet de rest af. Snijd de kopjes van 6 asperges af en halveer deze in de lengte.
Pureer de rest van de asperges in een keukenmachine. Roer de crème fraîche, de mayonaise en de fijngehakte dille er door en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Verhit het achtergehouden kookvocht. Knijp de gelatine goed uit, haal de pan van het vuur, los de gelatine op in het kookvocht en roer dit door de aspergepuree. Laat het mengsel 2 uur opstijven in een bakje in de koelkast.
Verdeel de aspergemousse over de glaasjes en garneer met stukjes asperge en een takje dille.


Turkse gourmet spiesjes
Ingredienten
300 gr rundergehakt
snuf gedroogde munt
snuf paprikapoeder
snuf oregano
peper en zout
1 ei
Handje paneermeel
50 gr feta
1 rood uitje
Materialen
Prikkers
Bereiding
Meng het gehakt met het ei, paneermeel en kruiden. Kneed ovale ballen van het gehaktmengsel en prik er een spiesje in. Snijd de rode ui in dunne ringen en kruimel de feta.
Leg een gehaktspiesje in een gourmetpannetje en voeg wat rode ui en feta toe. Bak de spiesjes in ca 8 minuten gaar.




Bloemkool met gremolata en ham
Ingrediënten
1 bloemkool
1 snufje zout
1 snufje peper
1 citroen
1 teen knoflook
3 el peterselie
4 el olijfolie
700 g aardappelschijfjes
150 g hamreepjes
2 el geroosterde amandelen (bakje 175 g)
225 g hamreepjes
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Verwijder zonodig de bladeren en de dikke stronk van de bloemkool en kerf de stronk in. Leg de bloemkool in een pan, vul deze tot de helft met water, voeg zout naar smaak toe en kook de bloemkool in 15-20 min. gaar.
Rasp intussen de schil van de citroen en meng dit met de peterselie, de helft van de olijfolie en zout en peper naar smaak.
Verhit in een koekenpan de rest van de olijfolie en bak de aardappelschijfjes in 10 min. goudgeel.
Neem de bloemkool voorzichtig uit de pan en laat hem goed uitlekken. Leg de bloemkool op een schaal, strooi de hamreepjes, de amandelen en de gremolata erover. Serveer de bloemkool met gebakken aardappelschijfjes of laat de bloemkool afkoelen en dien hem op als salade.

Coquilles saltimboca
Ingrediënten
1 kg vastkokende aardappelen
5 el olijfolie
1 bakje Italiaanse kruiden
1 courgette
3 tl grof zeezout
10 plakjes parmaham
500 g coquilles
1 snufje peper
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Schep de aardappelpartjes met ¼ van de olijfolie op de bakplaat om, verdeel de tijmblaadjes en de rozemarijnnaaldjes uit het bakje Italiaanse kruiden erover. Leg de courgette en de ui tussen de aardappelpartjes en besprenkel met ¼ van de olijfolie. Bestrooi met zeezout.
Rooster de aardappelpartjes, de courgette en de ui in ca. 35 min. in de voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Halveer de plakken parmaham in de lengte. Leg op elke coquilles een blaadje salie (uit het bakje Italiaanse kruiden) en omwikkel ze met de ham. Bestrooi ze met peper naar smaak.
Verhit in een koekenpan de rest van de olijfolie. Bak de coquilles in 1-2 min. per kant goudbruin en van binnen mals en sappig. Zet het vuur niet te hoog. Serveer de coquilles met de geroosterde aardappelen en de groenten.












Groene asperges met parmaham en pesto
Ingrediënten
400 g groene asperges
80 g parmaham
100 g groene pesto
1 olijfolie
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
Wikkel telkens een beetgaar gekookte groene asperge in een plakje parmaham. Bak de asperges met de ham in een beetje olijfolie krokant. Laat de asperges afkoelen.
Bewaar en vervoer de asperges afgedekt en gekoeld. Serveer ze met een bakje groene pesto om te dippen.








Bordje crostini met basilicumhangop en buffelmozzarella
Ingrediënten
500 ml volle yoghurt
1 stokbrood
6 el olijfolie
1 courgette
2 el basilicum
1 snufje zout
1 snufje peper
1 bakje cherrytomaatjes
1 bol buffelmozzarella
1 scheutje olijfolie extra vierge
Bereidingswijze
Maak een schone keukendoek nat en leg hem in een zeef. Hang de zeef in een kom. Schenk er de yoghurt in. Laat de yoghurt 8 uur of een hele nacht op een koele plek of in de koelkast uitlekken.
Verwarm de oven voor tot 220 °C. Leg het stokbrood op de bakplaat. Besprenkel met de helft van de olijfolie en bak in de voorverwarmde oven in ca. 5 min. krokant.
Verhit een grillpan. Bestrijk de courgette met de rest van de olijfolie. Leg 1 laag courgetteplakjes in de pan, zorg dat ze niet over elkaar heen liggen. Gril de plakjes 1-2 min. per kant. Leg ze op een schaal en bak de rest van de courgette op dezelfde wijze.
Schraap de yoghurt uit de doek en meng het met de basilicum en zout en peper naar smaak.
Beleg de helft van de crostini met de cherrytomaatjes en de basilicumhangop. Beleg de andere helft met de courgette en buffelmozzarella. Leg de crostini op een schaal. Schenk er de extra vierge olijfolie over en bestrooi met peper naar smaak. Serveer met overgebleven basilicumhangop.












Gevuld ei met Heks’nkaas
Ingrediënten
2 eieren
2 el Heks'nkaas
4 toefjes kervel
1 snufje zout
1 snufje peper
Bereidingswijze
Kook de eieren in 7 min. hard. Pel de eieren en halveer ze voorzichtig in de lengte. Schep de eidooiers uit de eiwitten en prak ze met Heks’nkaas. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Vul de halve eiwitten met de creme; gebruik hiervoor theelepeltjes of een kleine spui

Bruschetta’s met rosbief en aspergetips
Ingrediënten
0,5 ciabatta (afbak)
3 el olijfolie
8 aspergetips
2 tl pijnboompitten
1 teen knoflook
8 plakjes rosbief
1 takje basilicum
4 tl crema di balsamico origineel
1 snufje peper
1 grillpan
Bereidingswijze
Snijd het brood in sneetjes en besprenkel aan beide kanten met de helft van de olijfolie. Bestrijk de aspergetips met de overige olijfolie.
Verhit de grillpan. Rooster de sneetjes brood in 1-2 min. per kant goudbruin en krokant. Gril de asperges in 5 min. rondom bruin en beetgaar. Rooster intussen in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin en schud ze op een bord.
Leg de sneetjes brood op borden. Wrijf ze in met het snijvlak van de knoflook. Leg de rosbief en de aspergetips op de bruschetta’s. Bestrooi met de basilicumreepjes, pijnboompitten en peper naar smaak. Besprenkel de bruschetta’s met de balsamicodressing.


Balsamico-aardbei met Parmezaanse kaas
Ingrediënten
10 aardbeien
1 snufje peper
2 el saladedressing balsamico
50 g Parmezaanse kaassnippers
4 amuselepels
Bereidingswijze
Maak de aardbeien schoon en snijd ze in kwarten. Bestrooi de aardbeien met (versgemalen) zwarte peper naar smaak. Verdeel de aardbeien over de amuselepels.
Druppel vlak voor het serveren de dressing op de aardbeien en bestrooi met de Parmezaanse kaassnippers.

Argentijnse empanada’s met avocadosalsa
Ingrediënten
2 el arachideolie
2 rode uien
300 g rundvleesreepjes
2 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 snufje zout
1 snufje peper
2 eieren
1 blik maïskorrels
1 (pak) plakjes deeg voor hartige taart
2 rijpe avocado's
1 citroen of limoen
6 el koriander
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verhit de olie en bak hierin de ui met het vlees. Voeg de paprikapoeder en de komijn toe, bak ca. 1 min. mee. Breng op smaak met zout en peper en laat het afkoelen op een bord.
Meng de helft van de eieren met het maïs en het vleesmengsel.
Snijd met behulp van het schoteltje rondjes deeg uit het hartige taartdeeg. Verdeel het vleesmengsel erover en vouw de rondjes dicht. Druk de randen goed op elkaar met een vork en prik de bovenkant 1 keer in. Bestrijk elke empanada met wat losgeklopt ei.
Leg de empanada’s op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in het midden van de hete oven in ca. 15 min. goudbruin.
Halveer de avocado, verwijder de pit en schraap het vruchtvlees eruit. Meng de avocado met citrussap naar smaak en de koriander. Breng verder op smaak met zout en peper en eventueel wat extra citrussap.
Serveer de warme empanada’s met de avocadosalsa. Lekker met gebakken cassave.

Gevulde vleestomaat met gerookte makreel
Ingrediënten
400 g vleestomaten
1 snufje zout
1 snufje zwarte peper
150 g gerookte makreelfilets
3 bosuitjes
3 el kappertjes
3 el olijfolie
1,5 el (appel)azijn
8 sprietjes bieslook
Bereidingswijze
Snijd de kapjes van de tomaten en hol ze met een lepel uit. Snijd de kapjes in kleine stukjes. Bestrooi de tomaten aan de binnenkant met zout en peper.
Haal het vel van de makreelfilets en snijd de vis in kleine stukjes. Meng de vis met de stukjes tomaat, de bosui en de kappertjes.
Klop een sausje van de olie, de azijn en zout en peper naar smaak en schep het door het makreelmengsel. Maal er nog wat peper overheen.
Vul de tomaten met het makreelmengsel en garneer ze met sprietjes bieslook.

Maak jouw eigen website met JouwWeb