30 momenten waarop je wilde dat je niet in de horeca werkte…
 
ls de W.C.’s er ’s middags al uit zien als een pan aangekoekte satésaus;
Als blijkt dat het de eerste terrasdag van het jaar is;
Als er drie collega’s ziek zijn en niemand kan invallen;
Als heel Nederland feest viert en jij ook bijna… Totdat dat tweetje binnenkomt;
 
Als er geen tijd is om te eten en je gasten steeds jouw lievelingseten bestellen;
Als je een vroege dienst hebt, maar aangekomen op je werk blijkt dat je toch laat hebt;
Als gasten je alleen maar kunnen aanspreken met: ‘ Meisje, Meisje’;
Als zelfs ‘alsjeblieft’ te veel moeite is voor je gasten;
 
Als gasten vragen om well-done reerug;
Als gasten hun portemonnee vol kleingeld omkieperen tijdens spitsuur en vragen: ‘Dat vindt u toch niet erg?’;
Als je denkt dat je klaar bent maar de afwasser heeft het terras nog niet vastgezet…
Als gasten je willen ‘helpen’ en zelf een cappuccino van je blad pakken waardoor je het evenwicht verliest..
Als zelfs het salaris voor de uren die je wel krijgt uitbetaald nog te laat is;
 
Als gasten denken dat je vaste baan je bijbaan is;
Als gasten vragen om een salade kip zonder kip;
Als je merkt dat sommige gasten van boven de 75 niet alleen jou maar ook hun plas gewoon laten lopen;
Als gasten zeggen dat de rekening niet klopt om er na heel veel gezeur achter te komen dat ‘ie wel klopt. ‘O, sorry, ik was de drankjes op het terras vergeten!’
Als gasten tijdens een feest vragen of ze ook muziek mogen aanvragen;
Als er niet een, niet twee maar drie baby’s in de zaak huilen;
 
Als je voor de tweede keer bijna op je bek gaat omdat er speelgoedauto’s op de grond liggen;
Als je ziet dat die gast echt denkt dat hij een originele grap maakt;
Als de onderkant van een bord zo vies is dat je de rest van de dag met vetvlekken op je kleding rondloopt;
Als gasten met zeven man binnenkomen maar voor vier hebben gereserveerd;
Als mensen zich pas tien minuten na het bestellen vertellen dat ze allergisch zijn;
Als je denkt dat je klaar bent maar de afwasser is ziek naar huis gegaan…;
 
Als je struikelt en het glas rode port belandt op de bruidsjurk van de vers-getrouwde bruid;
Als je nog hebt nagevraagd of de kindermenu’s moeten komen bij de voorgerechten, het antwoord ‘Nee, dat is ongezellig’ was en bij het inzetten van de voorgerechten men vraagt of ‘de kinderen niet alvast hun kindermenu kunnen krijgen?’;
Als je personeelseten zelfs op eerste kerstdag doet denken aan astronautenvoedsel anno 1961;
 
Als de personeelsingang zo blauw van de rook staat dat je al aan het zuurstof moet voor je bent begonnen;
Als je na je werk merkt dat je collega die zulke stinkvoeten heeft dat je ze door z’n schoenen heen kan ruiken, zijn gympen midden in het kleedhok heeft laten staan.
6X ETEN WAARVAN JE NIET WIST DAT ER (VEEL) SUIKER IN ZIT
 
1. Volkorenbrood
Suikerig voedsel wordt ingedeeld op een zogenaamde glycemische index. Hoe hoger op de glycemische index, hoe sneller en langer je bloedsuikerspiegel stijgt, en hoe 'slechter' het voedsel dus voor je is,' legt David Perlmutter, neuroloog en auteur van het boek Brain Maker. Een bloedsuikerspiegel die te lang te hoog is, kan leiden tot hart- en vaatziekten of diabetes. Hoewel volkorenbrood nog altijd beter is dan wit brood, is het allesbehalve suikervrij - op de glycemische index scoort het een 71, terwijl bijvoorbeeld een Snicker maar een 51 scoort, aldus Harvard School of Medicine.
 
 
 
2. Balsamico azijn
Romige dressings zitten vaak vol suiker, maar balsamico azijn óók, zegt JJ Virgin, diëtist van celebrities en auteur van het boek JJ Virgin's Sugar Impact Diet. De reden: veel balsamico azijn is gemaakt met maïzena en een karamelkleurstof, twee suikerige stoffen, en de azijn is vaak witte wijn azijn. Waarom? Het kost héél veel tijd om de authentieke Italiaanse versie van balsamico azijn te maken - zo'n 12 tot 25 jaar rijpen is er nodig om een balsamico azijn te krijgen die geen kleurstoffen of bindmiddelen meer nodig heeft. Niet iedereen wil betalen voor of wachten op zo'n product, zeker restaurants niet. Mocht je buiten de deur eten, bestel dan niet de salade met balsamico azijn. Virgin: 'Vraag in plaats daarvan een dressing van olijfolie met rode wijn azijn, zodat je wel de smaak hebt, maar niet de suiker.'
 
3. Havermout
Havermout?! Ja, havermout. Het goede nieuws: niet alle havermout zit vol suiker. Het slechte nieuws: de meest voor de hand liggende verpakkingen havermout in de supermarkt zitten dus wel vol suiker. Perlmutter: 'Het lijkt wel of havermout heilig is als ontbijt.' Maar ondertussen bevat een 'supermarktpak' havermout vaak al 13 gram suiker, verpakt in 'smaakjes' als maple, bruine suiker, appel of kaneel. Ga als het even kan voor steelcut-oatmeal, of neem een 'plain' verpakking havermout zonder smaakjes, en kook het met amandelboter - dat je bloedsuikerspiegel stabiliseert - zodat je een smaakje hebt, maar dan zonder suiker, maar mét proteïne en gezonde vetten.
 
 
 
4. Glutenvrij eten
Glutenvrij betekent niet per se gezond,' zegt Mark Hyman, auteur van het boek The Blood Sugar Solution 10-Day Detox Diet Cookbook. 'Glutenvrije taart en koek is nog steeds taart en koek,' zegt Hyman, en dat betekent dat er suiker in zit. Sterker: glutenvrije baksels bevatten vaak méér suiker, om de missende ingrediënten van 'normale' baksels te compenseren. Als je iets zoets en glutenvrij's wil, adviseert Hyman om te experimenteren met fruit. Grill of kook bijvoorbeeld perzik of pruim, en gebruik dat als zoetmaker in je baksel.
 
5. Fruitsap
Wist je misschien al natuurlijk, maar toch, we herhalen het nog maar een keer: een glas sinaasappelsap bevat al gauw zeven theelepels suiker. Perlmutter: 'Bijna alle fruitsappen zijn eigenlijk... geconcentreerde doses suiker, omdat tijdens het persen de vezels achterblijven en het suiker juist door de juicer gaat.' Een glas sinaasappelsap per dag gaat je natuurlijk geen diabetes bezorgen, maar als je denkt dat de héle dag door fruitsappen drinken gezond is, think again. Hyman: 'Je gaat je ook niet voller voelen van deze sappen, waardoor je de rest van de dag blijft eten, vaak dingen met suiker en veel calorieën.'
 
6. Yoghurt
Jep, Griekse yoghurt is een prachtige bron van proteïnen, calcium en probiotica, maar niet álle yoghurts zijn goed. De yoghurts met smaakjes hebben vaak extra hoge doses suiker. Er wordt geadviseerd om maximaal 30 gram suiker per dag te eten, en in dit soort yoghurtjes zit vaak al gauw 24 gram suiker, wat betekent dat je suikerinname voor de rest van de dag tijdens je ontbijt al bijna naar binnen schuift. Maar! Zoals genoemd, heeft yoghurt ook veel goede eigenschappen. Zorg er alleen voor dat je het zo simpel mogelijk houdt, als het op yoghurt aankomt. Vergeet te smaakjes, en extra toppings heb je ook niet nodig. Vers fruit door je yoghurt doet genoeg.

Waarom iedereen een jaar in de horeca zou moeten werken!

 

De militaire dienstplicht is ooit bij gebrek aan vijanden afgeschaft. Jammer eigenlijk want het had meer voordelen dan alleen de verdediging van het land. Een jaar trainen op orde, discipline, team-spirit en oog voor de ander: Dat is goed voor een mens! Het zijn precies de dingen die je in je eerste baan in de horeca ook meekrijgt.

Ergernissen

Lijstjes met ergernissen en grappige uitspraken van gasten komen vaak voort uit een gebrek aan begrip voor de ander. Horecamensen zijn getraind altijd eerst aan een ander te denken, veel gasten helemaal niet. Die denken maar 1 ding: Ik! En daar hebben horecamensen weer heel weinig begrip voor. ‘Ik kan me niet voorstellen dat je zoiets doet!’

Ikke ikke ikke

Het zijn niet alleen horecamensen die last hebben van al dat ‘IK-gedrag’, iedereen heeft er last van. Ik denk bijvoorbeeld dat er op de wegen veel minder files zouden staan als alle mensen een stage in de horeca zouden hebben gehad. Daar leer je anderen voorgaan, een paar stappen vooruit denken en zou je nooit je wagentje midden in de route neerzetten.

Waardering

Als iedereen een jaar in de horeca gewerkt zou hebben zouden alle mensen begrijpen dat het bijna onmogelijk is om voor minder dan een schijntje maaltijden en dranken te verkopen. Zeker niet als je wilt dat er schoon en verantwoord wordt gewerkt en dat mensen er iets mogen verdienen.

Een lach

Er zou veel meer waardering zijn voor mensen die werken in winkels, hotels, restaurant en café’s en het vakmanschap zou ineens worden herkend. ‘Wat hij daar doet is echt waanzinnig moeilijk, ik heb het een jaar geprobeerd maar zo goed is het me nooit gelukt!’

Als alle mensen een jaar in de horeca zouden moeten werken, zouden veel mensen er trouwens nooit meer weg willen. Wie eenmaal is gegrepen door dat vak, wordt eigenlijk nooit meer de oude. Omdat je wordt verrijkt met oog voor de ander, omdat je ineens onderdeel wordt van een wereld die je nog niet kende. Omdat er in de wereld niks mooier is dan andere mensen een lach te geven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb