CHAI COFFEE LATTE
 
Ingrediënten
200 ml (plantaardige) melk
2 zakjes chai thee
2 tl honing
1 kopje espresso
Snufje kaneel
 
Zo maak je het
Verwarm de melk in een steelpannetje. Leg de zakjes chai thee erin en laat dit trekken. Voeg de honing toe en roer door elkaar.
 
Schuim de melk op met een melkopschuimer. Schenk dit in een groot glas en laat even staan.
 
Zet in de tussentijd een espresso. Schenk de espresso voorzichtig bij de melk.
Coco loco
 
Ingrediënten: 1 handjevol mango stukjes, 1 handjevol verse ananas, 250 ml kokoswater
 
Zo maak je het
Het enige dat je nodig hebt is een blender of een staafmixer.
 
Doe alle ingrediënten in de blender en mix net zolang tot alles vloeibaar is geworden.
 
Is het nog te dik voeg dan wat extra vloeistof toe.
Wortel/Appel/Limoen
 
Neem 6 wortelen (bospeen), 1 appel en 1 limoen en pers dit uit in de sapcentrifuge.
Banaan kiwi sinas smoothie
 
Een heerlijke en gezonde oppepper met banaan, kiwi en sinaasappel.
 
Ingrediënten
4 kiwi’s
4 sinaasappels
3 bananen
1 eetl citroensap
250 ml karnemelk
 
Materialen
Blender (of staafmixer)
Sinaasappelpers
 
Bereiding
Schil de kiwi’s en pel de bananen, snijd in grote stukken en doe in de blender. Pers de sinaasappels uit en schenk het sap ook in de blender. Blend het fruit tot een gladde massa. Voeg de karnemelk en de citroensap toe en mix nogmaals goed door elkaar. Schenk de smoothie in lange glazen en serveer met een rietje en een partje sinasappel.
 
Mocht je geen sinaasappelpers bij de hand hebben dan kun je ook verse sinaasappelsap kopen bij de supermarkt. Maar zelfgeperst is natuurlijk het lekkerst!
KitKat milkshake
 
Ingrediënten
3 KitKat repen (12 sticks)
5 eetlepels vanilleijs
300 ml melk
slagroom (topping)
chocoladesaus (topping)
Materialen
Jars
Rietjes
Blender
Bereiding
Breek de kitkats in stukjes en bewaar 2 sticks voor de garnering. Doe de rest van de KitKats in stukjes in de blender. Voeg de melk en het ijs toe en blend helemaal fijn. Zorg dat er geen stukjes meer in zitten want dat is niet fijn ivm het drinken met een rietje. Giet de milkshake uit in 2 jars en doe er een toef slagroom op. Steek er een rietje en een KitKat stick in en garneer met wat chocoladesaus. Serveer de milkshakes direct.

Bosvruchten smoothie

Ingrediënten
100 gr blauwe bessen
75 gr frambozen
1 banaan
150 ml magere yoghurt
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels honing
1 eetlepel lijnzaad (optioneel)
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een blender en mix fijn. Schenk de paarse smoothie in een glas en garneer eventueel met wat blauwe bessen, frambozen en/of lijnzaad. Ook lekker met aardbeien en/of bevroren fruit.

Blauwe bessen ijsthee

VOOR ONGEVEER 6 GLAZEN

150 ml water
150 gram rietsuiker
100 gram blauwe bessen
1 L water
6 1 kops zakjes groene thee met citroen
In het boek staat de thee iets anders vermeld, namelijk als 4 zakjes groene thee. Ik ging er vanuit dat dit zakjes waren voor een pot thee, en gebruikte er daarom iets meer omdat ik alleen maar zakjes thee voor 1 kopje heb. En ik gebruikte dus ook groene thee met een vleugje citroen, en dat werd heel erg lekker.
Begin met het maken van blauwe bessensiroop, hiervoor breng je 150 ml water aan de kook in een pan. Als het kookt voeg je de rietsuiker en blauwe bessen toe. Roer tot de rietsuiker is opgelost, laat het dan nog 5-7 minuten zachtjes doorkoken. roer af en toe even door.

Met een staafmixer of blender mix je de siroop basis tot een glad mengsel. Haal het door een zeef om pitjes en velletjes te verwijderen en laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur.

Kook dan water en meet 500 ml van het water af. Laat afkoelen tot ongeveer 80 graden (ik liet het gewoon een klein kwartiertje staan) en hang dan de theezakjes erin. Laat de thee 3 minuten trekken en verwijder dan de zakjes zodat de thee kan afkoelen tot kamertemperatuur.

Wanneer zowel de thee als de siroop zijn afgekoeld, kun je deze samen met de resterende 500 ml water mengen tot één geheel. Zet de ijsthee in de koelkast zodat hij goed koud wordt.

Virgin Mojito
Pers 2 rijpe peren, een flinke hand spinazie, een takje munt en een halve limoen in de slowjuicer tot een glad sapje.

Blue Berry
Pers een hand blauwe bessen, een rode biet een een flinke tros blauwe druiven in de slowjuicer tot een glad sapje. Voeg naar wens nog een flinke splash citroen toe.

Orange baby
Pers 6 wortelen, 2 sinaasappelen en een stukje gember in de slowjuicer tot een glad sapje.

Welke van de 3 gezonde sapjes is jouw favo?

Mango aardbei smoothie
 
VOOR 1 GROOT GLAS
 
handje bevroren mango stukjes
handje bevroren aardbeien
2x flinke scheut yoghurt
2 el havermout
Hoewel ik dus bijna altijd smoothies op yoghurtbasis maak, betekent dat niet dat ze er saai uit hoeven te zien. Nu zijn ze sowieso niet snel saai met de kleuren van het fruit, maar in deze zijn zowel de kleuren van de mango en de aardbeien duidelijk terug te zien in de twee lagen! Daar maak je indruk mee, terwijl het heel simpel te maken is. Zelfs op een doordeweekse ochtend voor het ontbijt.
 
Doe de stukjes mango, een eetlepel havermout en een scheut yoghurt in de blender. Druk op de knop voor smoothies en wacht tot hij klaar is. Schenk het glas voor iets meer dan de helft vol.
 
Nu gaan we verder met de aardbeien laag. Je hoeft hem niet tussendoor schoon te maken, omdat het geel van de mango weinig invloed heeft op de roze aardbeienlaag (begin daarom eerst met mango en niet met aardbeien). Doe de aardbeien, havermout en yoghurt in de blender en draai met het smoothie programma glad.
 
Schenk dit rustig op de laag mango smoothie. In het begin zal het nog wegzakken in de gele laag, maar al snel krijg je een mooie roze aardbeienlaag bovenop de mango smoothie.
Groene smoothie met peper
 
Men neme (voor 2 smoothies):
– 1 banaan
– 2 gedroogde vijgen
– 1 avocado
– 1 klein handje ongezouten, ongebrande gemengde noten
– 1 citroen
– 1 snuf chilipoeder
 
En zo doe je het:
– Snijd de banaan en vijgen in stukken en doe in een blender.
– Schil de avocado, verwijder de pit en doe het vruchtvlees bij de banaan en vijgen.
– Voeg tenslotte de noten, het chilipoeder, het sap van de citroen en 1 glas water toe.
– Meng tot een gladde smoothie.
 
Daar is -ie dan, je spicy ontbijtje: een groene smoothie met peper. Believe me, je bent nu 1. Écht wakker en 2. Vol voor de rest van de middag. Geen dank!
Rabarberbiet smoothie
 
Ingrediënten
 
200ml Amandeldrink Ongezoet
2 stengels rabarber
1 rode biet
paar blaadjes dille
 
Bereidingswijze
 
Bereidingstijd: 10 min
 
1. Snij de rabarber en rode bieten in stukjes
2. Stop alle ingrediënten in de blender
3. Voeg de Amandeldrink Ongezoet toe
4. Mix het en geniet!
Ontbijt smoothie met blauwe bessen
 
VOOR 1 GROOT GLAS
 
handje blauwe bessen (vers of diepvries)
2 el havermout
scheut yoghurt, zoveel als in je glas past
De bereiding van een smoothie is lekker simpel. Doe alle ingrediënten in de blender en mix het tot een mooi egaal drankje. Eventueel kun je naar smaak nog wat honing toevoegen, ik heb dit zelf niet gedaan.
Groene smoothie met peper
 
Men neme (voor 2 smoothies):
– 1 banaan
– 2 gedroogde vijgen
– 1 avocado
– 1 klein handje ongezouten, ongebrande gemengde noten
– 1 citroen
– 1 snuf chilipoeder
 
En zo doe je het:
– Snijd de banaan en vijgen in stukken en doe in een blender.
– Schil de avocado, verwijder de pit en doe het vruchtvlees bij de banaan en vijgen.
– Voeg tenslotte de noten, het chilipoeder, het sap van de citroen en 1 glas water toe.
– Meng tot een gladde smoothie.
 
Daar is -ie dan, je spicy ontbijtje: een groene smoothie met peper. Believe me, je bent nu 1. Écht wakker en 2. Vol voor de rest van de middag. Geen dank!
Smoothie met cranberry en banaan
 
Voor 1 persoon:
 
75 gram cranberries
1 banaan
1 tl kaneel
1 el honing
250 gram magere kwark
Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een egale massa. Meestal voeg ik nog een half glaasje water toe om het wat vloeibaarder te maken, zodat je deze smoothie ook daadwerkelijk kunt drinken.

Nutella Milkshake met Pretzels

 

Ingrediënten
30 gr chocola
1tl kokosolie
3 bollen ijs
Klein scheutje melk
1 el nutella
1 pretzel

Zo maak je het
Smelt de chocola in de magnetron. Hou dit goed in de gaten, want het verbrand snel. Het beste is om het steeds 10 seconden te smelten, dan even te roeren en weer 10 seconden te laten smelten.

Doe een theelepel kokosolie bij de gesmolten chocola. Daar wordt de chocola nog iets vloeibaarder van.

Doe de 3 bollen ijs in de blender. Voeg hier een klein scheutje melk aan toe en een flinke eetlepel Nutella. Mix nu alles door elkaar.

Verdeel de gesmolten chocola over het glas. De chocola loopt vanzelf naar beneden. Giet vervolgens de milkshake in het glas. Spuit de slagroom erop. Maak de Nutella milkshake af met wat extra gesmolten chocola en de pretzels.

Rabarberbiet smoothie
 
Ingrediënten
 
200ml Amandeldrink Ongezoet
2 stengels rabarber
1 rode biet
paar blaadjes dille
 
Bereidingswijze
 
Bereidingstijd: 10 min
 
1. Snij de rabarber en rode bieten in stukjes
2. Stop alle ingrediënten in de blender
3. Voeg de Amandeldrink Ongezoet toe
4. Mix het en geniet!
 
Groene smoothie met avocado
 
Wat heb je nodig?
 
1/4 komkommer
1 rijpe avocado
de blaadjes van een takje verse munt + extra voor garnering
sap van 1 limoen
300 ml water
theelepel honing (of meer naar wens)
4 ijsblokjes + een paar voor garnering
1. Het is eigenlijk heel simpel. Alles gaat bij elkaar in de blender. Voeg meer water toe als je de smoothie wat dunner wil hebben en meer honing als je hem zoeter wil hebben.
 
2. Bij het serveren doe je er nog een ijsblokje in en wat gesneden munt.
 
3. Zomer!
Roze zomerfruit smoothie
 
Ingrediënten
 
200ml Alpro Amandeldrink Ongezoet
40g aardbeien
45g blauwe bessen
40 frambozen
paar blaadjes basilicum
Bereid met
Bereidingswijze
 
Bereidingstijd: 10 min
 
1. Snij al het fruit in stukjes
2. Stop alle ingrediënten in de blender
3. Voeg Alpro Amandeldrink Ongezoet toe
4. Mix het en geniet!
Roze zomerfruit smoothie
 
Ingrediënten
 
200ml Alpro Amandeldrink Ongezoet
40g aardbeien
45g blauwe bessen
40 frambozen
paar blaadjes basilicum
 
Bereidingswijze
 
Bereidingstijd: 10 min
 
1. Snij al het fruit in stukjes
2. Stop alle ingrediënten in de blender
3. Voeg Alpro Amandeldrink Ongezoet toe
4. Mix het en geniet!

Probiotische groene smoothie

Ingrediënten probiotische groene smoothie
voor 1 flinke smoothie of 2 kleine

0,5 avocado
1 appel
15 gr munt
25 gr alfalfa kiemen
50-70 gr zuurkool
300-350 ml kokoswater*
*ik gebruike een klein pakje kokoswater van 330 ml van Vita Coco. Je kunt ook voor gewoon water kiezen.

Bereiding probiotische groene smoothie
Makkelijk! Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender en mix tot een glad geheel.
Als je smoothie nog te dik is, kun je wat (kokos)water toevoegen.

Pindakaas smoothie
 
Ingrediënten voor 1 groot glas
1 bevroren banaan
3 Medjool dadels (60 gr)
1 flinke el pindakaas
200 ml amandelmelk
Flinke hand ijsklontjes
1 tl kaneel
 
Zo maak je het
Verwijder de pitjes uit de dadels.
 
Doe alle ingrediënten in de blender en maal er een gladde massa van. Let er wel op dat je blender ijsklontjes en bevroren banaan aan kan. Ik heb zelf een blender van Magimix en deze heeft er geen problemen mee. Maar dit geldt helaas niet voor iedere blender.
 
Giet de pindakaas smoothie in een groot glas en drink hem chilled.
 
Garneer de smoothie eventueel met wat gehakte nootjes.
Worteltaart smoothie
 
Wat heb je nodig?
150 gram wortels, geschild en geraspt
375 ml (1,5 cup) macadamiadrink
3 dadels of 3 eetlepels rozijnen
1 banaan, het liefste bevroren
1/2 theelepel vanillepoeder of 1 theelepel vanille extract
1/2 theelepel kaneelpoeder
1/4 theelepel gemberpoeder
snufje kruidnagelpoeder
 
Wat ga je doen?
Doe alle ingredienten in de blender en mix tot een romige smoothie.
Smoothie met banaan, dadel en kaneel
 
Voor 1 persoon:
 
30 gram havermout
1 banaan
2 verse, Sukkary of Medjoul dadels
1 koffielepel kaneel
10 gram amandelpasta (kleine eetlepel)
200 ml ongezoete amandelmelk
Doe alles in de blender en laat draaien tot een egale massa
Zomerse smoothie met mango, banaan en ananas
 
Wat heb je nodig?
voor 2 personen
 
1 mango
1 banaan
1 volle hand ananas
200 ml vers geperste sinaasappelsap
200 ml kokosmelk
En hoe maak je het?
 
Doe alle ingrediënten in de blender of keukenmachine, goed rond laten draaien en genieten! Easy of niet soms?!
Tip: Zorg dat minimaal 1 fruitsoort bevroren is, hierdoor is je smoothie lekker koud.
WATERMELOEN SAP MET KOMKOMMER
 
300 gram watermeloen
1/2 komkommer
1 peer
4 muntblaadjes
Haal de watermeloen net onder de schil los. De schil van de komkommer en peer mag blijven zitten. Snijd in handzame stukken en gooi samen met de muntblaadjes in de slowjuicer.
 
Doe in een mooi glas met een rietje en een schijfje komkommer. Enjoy!
 
Zelfgemaakte Fristi met komkommer
 
Voor 4 glazen
– 1½ el havermout
– ½ komkommer, geschild en in grove stukken
– flinke hand bevroren frambozen
– ½ glas kokoswater
– ½ glas water
– 2 el Griekse yoghurt
 
Doe alle ingrediënten in de beker van de blender. Blend tot de komkommer en de havermout helemaal fijn zijn. Dit duurt zo’n 30 seconden op maximaal vermogen. Schenk de Fristi in glaasjes en serveer met een rietje en een plakje komkomme
Bietensap met ananas en komkommer
 
Het recept is heel eenvoudig en kort. Men neme een slowjuicer en:
 
1 grote biet
1 komkommer
1 ananas
 
Juicen maar en klaar!
SMOOTHIE MET BANAAN, DADEL EN KANEEL
 
Voor 1 persoon:
 
30 gram havermout
1 banaan
2 verse, Sukkary of Medjoul dadels
1 koffielepel kaneel
10 gram amandelpasta (kleine eetlepel)
200 ml ongezoete amandelmelk
Doe alles in de blender en laat draaien tot een egale massa.
 
 
Smoothie met rood fruit
 
Voor 1 smoothie:
 
250 gr aardbeien
50 gr kwark
1 el lijnzaad (7 gr)
1 scoop proteïne (25 gr)
Makkelijker kan niet; gooi alle ingrediënten behalve de proteïne met een glas water in de blender. Laat de blender draaien tot je een gladde smoothie hebt en voeg dan de proteïne toe. Laat nog één keer kort draaien en drink gelijk op!
 
Voedingswaarden: 253 cal
28 gr eiwitten – 22 gr koolhydraat – 5 gr vet
Pindakaas smoothie
 
Ingrediënten voor 1 groot glas
1 bevroren banaan
3 Medjool dadels (60 gr)
1 flinke el pindakaas
200 ml amandelmelk
Flinke hand ijsklontjes
1 tl kaneel
 
Zo maak je het
Verwijder de pitjes uit de dadels.
 
Doe alle ingrediënten in de blender en maal er een gladde massa van. Let er wel op dat je blender ijsklontjes en bevroren banaan aan kan. Ik heb zelf een blender van Magimix en deze heeft er geen problemen mee. Maar dit geldt helaas niet voor iedere blender.
 
Giet de pindakaas smoothie in een groot glas en drink hem chilled.
 
Garneer de smoothie eventueel met wat gehakte nootjes.
Smoothie met cranberry en banaan
 
Voor 1 persoon:
 
75 gram cranberries
1 banaan
1 tl kaneel
1 el honing
250 gram magere kwark
Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een egale massa. Meestal voeg ik nog een half glaasje water toe om het wat vloeibaarder te maken, zodat je deze smoothie ook daadwerkelijk kunt drinken.
 
 
Sinaasappel Mojito voor Koningsdag
 
Ingrediënten voor 1 cocktail
1 el homemade sinaasappelsiroop
3 takjes munt
3-4 plakjes sinaasappel
40 ml rum
100 ml bruisend water
IJsklontjes
 
Ingrediënten voor 250 ml siroop:
4 sinaasappels
350 gr suiker
200 ml water
 
Zo maak je het:
Rasp met een handrasp de schil van de sinaasappelen. Rasp alleen het oranje gedeelte weg, het witte van de schil is erg bitter.
 
Pers de sinaasappelen uit. Doe het sap met de zest in een steelpan. Voeg hier de suiker en het water aan toe.
 
Breng het mengsel langzaam aan de kook. Laat de siroop vervolgens 45 minuten pruttelen op een laag vuur. Roer het in de tussentijd af en toe door.
 
Als de siroop dikker is geworden is hij klaar. Is de substantie nog te waterig? Laat het dan wat langer op het vuur staan. Laat vervolgens de siroop afkoelen.
 
Pink lemonade
 
ingrediënten
 
Frambozensiroop
60 gram frambozen
200 gram kristalsuiker
150 ml water
Lemonade
1,5 liter koud water
Verse citroensap van 8 citroenen
Ijsblokjes
Methode
 
Go the natural way met jouw zelfgemaakte siroop. Maak de pink lemonade minstens een week van te voren, en zet de lemonade in een afgesloten kan in de koelkast.
 
Maak de siroop door de frambozen, suiker en water in een kleine pan op middelhoog vuur aan de kook te brengen.
Roer met een houten lepel tot de suiker helemaal is opgelost. Zet het vuur op laag en laat de siroop sudderen totdat de frambozen uit elkaar vallen. Zet een fijne zeef op een hittebestendige kom en duw het frambozenmengsel voorzichtig door de zeef met een houten lepel of spatel. Laat de siroop afkoelen en zet het daarna nog eens minimaal 30 minuten in de koelkast.
 
Als de siroop goed koud is giet je de siroop in een grote kan. Voeg het koude water, de ijsblokjes en de citroensap toe en roer goed. Serveer in leuke mason jars!\
Bietensap met ananas en komkommer
 
Het recept is heel eenvoudig en kort. Men neme een slowjuicer en:
 
1 grote biet
1 komkommer
1 ananas
 
Juicen maar en klaar!
Sinaasappel Mojito voor Koningsdag
 
Ingrediënten voor 1 cocktail
1 el homemade sinaasappelsiroop
3 takjes munt
3-4 plakjes sinaasappel
40 ml rum
100 ml bruisend water
IJsklontjes
 
Ingrediënten voor 250 ml siroop:
4 sinaasappels
350 gr suiker
200 ml water
 
Zo maak je het:
Rasp met een handrasp de schil van de sinaasappelen. Rasp alleen het oranje gedeelte weg, het witte van de schil is erg bitter.
 
Pers de sinaasappelen uit. Doe het sap met de zest in een steelpan. Voeg hier de suiker en het water aan toe.
 
Breng het mengsel langzaam aan de kook. Laat de siroop vervolgens 45 minuten pruttelen op een laag vuur. Roer het in de tussentijd af en toe door.
 
Als de siroop dikker is geworden is hij klaar. Is de substantie nog te waterig? Laat het dan wat langer op het vuur staan. Laat vervolgens de siroop afkoelen.
Grapefruit basilicum mocktail
 
Wat heb je nodig voor ongeveer 750 ml?
 
150 gram kristalsuiker
180 ml water
20-25 blaadjes basilicum
5-6 plakken verse gember
sap van 2 grapefruits
600 ml water met koolzuur
ijsblokjes
topping: komkommer, basilicum, grapefruit
 
Wat ga je doen?
 
1. Doe de suiker en het water in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Na een minuut is 2 is de suiker opgelost.
2. Voeg de helft van de basilicumblaadjes toe en de verse gember. Laat dit 2-3 minuten langzaam meekoken.
3. Haal het pannetje van het vuur en voeg de andere basilicumblaadjes toe. Laat dit 20 minuten trekken. Haal de siroop door een zeef.
4. Mix het grapefruitsap met het koolzuur water. Voeg je zelfgemaakt basilicum-gember siroop toe. (Doe niet alles in één keer maar proef hoe zoet je het wil hebben.)
5. Doe ijsblokjes of crushed ijs in grote glazen en schenk je mocktail erin. Top af met plakjes komkommer, basilicumblaadjes en partjes grapefruit.
 
 
Powersap met biet
 
Hier het recept van mijn paarse powersap:
Voor 2 glazen
– 1 sinaasappel
– flinke hand spinazie (90 g)
– 2 wortels (90 g)
– 1 grote zoetzure appel (200 g)
– 1 biet (150 g)
– 1 cm gember
 
Ruimte op het aanrecht
Slowjuicer: neemt aardig wat ruimte in op het aanrecht als hij helemaal in elkaar is gezet door de uitstekende vorm. Ook heb je losse bakjes om eronder te zetten. Oogt niet heel aantrekkelijk. De look is een beetje retro, dat is wel weer leuk maar ik zou ‘m zelf niet zo snel op mijn aanrecht laten staan doordat hij vrij fors is.
Sapcentrifuge: een compact apparaat dat strak is qua vormgeving en makkelijk af te nemen. Hij is in meerdere kleuren beschikbaar dus mocht je ‘m op je aanrecht zetten dan is het een mooie eyecatcher zonder dat hij veel ruimte inneemt.
 
Onderdelen
De slowjuicer bestaat uit veel verschillende kleinere onderdelen. Zonder de gebruiksaanwijzing te hoeven lezen had ik ‘m zo in elkaar gezet dus is het een koud kunstje. De onderdelen zijn ok om schoon te maken, het ene onderdeel kan je makkelijker schoonmaken dan het andere. De machine is wel echt gebouwd om kleine stukjes schoongemaakt fruit in te stoppen door de smalle doorgang. Hierdoor gaat het allemaal niet heel snel en zitten stukjes soms een beetje vast in de schacht.
De sapcentrifuge heeft een stuk minder onderdelen en zijn wat groter en praktischer. Groot voordeel: hij heeft een apart citruspersonderdeel waarmee je heel makkelijk sinaasappels enzo uitperst. Je kan dit element makkelijk vervangen door de centrifugeonderdelen en zo kan je snel verschillende fruit en groente in je sapje doen.
 
Voorbereiden
In de slowjuicer passen alleen kleine stukjes, zoals je ook al kon lezen bij de onderdelen. Dus voordat je aan de slag gaat moet je eerst alle ingrediënten klein snijden. Ook is deze machine niet heel happig op pitjes, steeltjes en ander harde stukjes dus die moet bij het in stukjes snijden meteen verwijderen.
In de sapcentrifuge kan ik grote stukken fruit en groente doen: hele wortels, halve bieten, appels met schil, klokhuis en steeltje. Ik hoef dit niet veel te snijden en voor te bereiden voor ik aan de slag kan met het maken van een sapje. Super easy!
Grapefruit basilicum mocktail
 
Wat heb je nodig voor ongeveer 750 ml?
 
150 gram kristalsuiker
180 ml water
20-25 blaadjes basilicum
5-6 plakken verse gember
sap van 2 grapefruits
600 ml water met koolzuur
ijsblokjes
topping: komkommer, basilicum, grapefruit
 
Wat ga je doen?
 
1. Doe de suiker en het water in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Na een minuut is 2 is de suiker opgelost.
2. Voeg de helft van de basilicumblaadjes toe en de verse gember. Laat dit 2-3 minuten langzaam meekoken.
3. Haal het pannetje van het vuur en voeg de andere basilicumblaadjes toe. Laat dit 20 minuten trekken. Haal de siroop door een zeef.
4. Mix het grapefruitsap met het koolzuur water. Voeg je zelfgemaakt basilicum-gember siroop toe. (Doe niet alles in één keer maar proef hoe zoet je het wil hebben.)
5. Doe ijsblokjes of crushed ijs in grote glazen en schenk je mocktail erin. Top af met plakjes komkommer, basilicumblaadjes en partjes grapefruit.
Vegan appel-kaneel smoothie
 
Wat heb je nodig?
 
Voor 1 grote of 2 kleine smoothie(s)
 
1 appel
35 gram rozijnen
1 flinke theelepel kaneel
35 gram ongezouten pecannoten
250 ml water
En hoe maak je het?
 
Schil de appel en snijd in stukken.
Doe de appel, samen met rozijnen, kaneel, pecannoten en water in de blender en laat ongeveer 2 minuten blenden tot je een egale smoothie hebt.
Enjoy!
 
 
 
Frambozen-citroen smoothie
 
INGREDIËNTEN FRAMBOZEN-CITROEN SMOOTHIE
VOOR 1 GROTE MASON JAR OF 2 KLEINE GLAZEN
 
50 gram frambozen (vers of diepvries)
250 gram yoghurt
150 gram sinaasappelsap
sap van een halve citroen
Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een mooie egale massa. Je kunt hier ook een staafmixer voor gebruiken.
 
Schenk de smoothie in de glazen. Steek er een rietje in en plaats een schijfje citroen op de rand. En nu lekker genieten!
 
GROENE SMOOTHIE MET CRANBERRIES
 
Voor 1 persoon:
 
125 gram (diepvries) cranberries
100 gram spinazie
1 banaan
1/2 avocado
1 1/2 glas water
Snijd de avocado en banaan in stukjes en gooi alle ingrediënten in de blender. Begin met blenden op een laag toerental en draai steeds een beetje hoger, zo krijg je een mooie gladde smoothie. Indien je de smoothie te dik vindt, voeg je gewoon nog wat extra water toe!
Zomerse smoothie met mango, banaan en ananas
 
Wat heb je nodig?
voor 2 personen
 
1 mango
1 banaan
1 volle hand ananas
200 ml vers geperste sinaasappelsap
200 ml kokosmelk
En hoe maak je het?
 
Doe alle ingrediënten in de blender of keukenmachine, goed rond laten draaien en genieten! Easy of niet soms?!
Tip: Zorg dat minimaal 1 fruitsoort bevroren is, hierdoor is je smoothie lekker koud.
 
 
Kiwi/Peer Smoothie
 
Ingrediënten voor 1 Smoothie
 
banaan
kiwi
peer
60 ml sinaasappelsap
60 ml yoghurt
Bereiding
 
Snij de banaan in plakjes, de kiwi en peer in blokjes. Giet de sinaasappelsap en yoghurt in de blender, zet hem aan en voeg geleidelijk het fruit toe. Als het fruit goed vermalen is en de smoothie geen klonten meer heeft is deze klaar.
 
Giet de smoothie in een glas of “meeneembeker”.
 
Tips:
 
Je kunt het beste eerst het vloeistof in de blender plaatsen. Als je eerst het (bevroren) fruit in de blender stopt kan hij vastlopen.
Ik heb 1/2 deel yoghurt en 1/2 deel sinaasappelsap genomen, je kunt ook van een van beide een deel nemen (circa 125 ml).
Smoothies zijn koud het lekkerste. Wil je de smoothie meteen eten/drinken? Vries het gesneden fruit dan 30-60 minuten in. Ook kun je een paar ijsblokjes toevoegen.
Een smoothie kun je ook invriezen! (let op: het volume neemt in de vriezer toe, dus gebruik een iets groter bakje).
Als je een smoothie van te voren maakt kan het zijn dat hij gaat schiften. Roer of schud (als er een deksel op zit) de smoothie dan even door.
 
 
Frambozen-citroen smoothie
 
INGREDIËNTEN FRAMBOZEN-CITROEN SMOOTHIE
VOOR 1 GROTE MASON JAR OF 2 KLEINE GLAZEN
 
50 gram frambozen (vers of diepvries)
250 gram yoghurt
150 gram sinaasappelsap
sap van een halve citroen
Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een mooie egale massa. Je kunt hier ook een staafmixer voor gebruiken.
 
Schenk de smoothie in de glazen. Steek er een rietje in en plaats een schijfje citroen op de rand. En nu lekker genieten!
 
 

Zomerse smoothie met mango, banaan en ananas

Wat heb je nodig?
voor 2 personen

1 mango
1 banaan
1 volle hand ananas
200 ml vers geperste sinaasappelsap
200 ml kokosmelk
En hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in de blender of keukenmachine, goed rond laten draaien en genieten! Easy of niet soms?!
Tip: Zorg dat minimaal 1 fruitsoort bevroren is, hierdoor is je smoothie lekker koud.

zomerse smoothie met mango banaan en ananas

Mango lassi smoothie
 
Ingredienten
300 gr mango, in stukken
250 gr yoghurt
1 eetl limoensap
2 eetl (riet)suiker
8 ijsklontje
verse munt
 
Materialen
Blender (die ook geschikt is voor ijsklontjes)
Bereiding
Doe de mango, ijsklontjes, yoghurt en limoensap in de blender en mix helemaal fijn. Voeg de suiker en wat verse munt toe en blend nog even goed oor totdat alle stukjes munt helemaal fijn zijn. Giet de mango smoothie in glazen en serveer met een takje munt. Voor een helemaal gezonde versie kun je de suiker ook weg laten of vervangen door een beetje honing. Hij is het lekkerst als je hem direct nuttigt maar ook nog max 1 dag afgedekt te bewaren in de koelkast.
 
Smoothie met cranberry en banaan
 
Voor 1 persoon:
 
75 gram cranberries
1 banaan
1 tl kaneel
1 el honing
250 gram magere kwark
Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een egale massa. Meestal voeg ik nog een half glaasje water toe om het wat vloeibaarder te maken, zodat je deze smoothie ook daadwerkelijk kunt drinken.
 
The Green Lion
 
The Green Lion (halve liter)
– komkommer
– halve limoen
– 3 takjes munt, alleen de blaadjes
– 4 kiwi’s, geschild
– 2 groene appels
 
Juice alle ingrediënten behalve de limoen door een slowjuicer of sapcentrifuge. Knijp er als laatste de limoen overheen, even goed roeren en je sapje is klaar voor gebruik.
Yoghurtdrankje met fruit
Ingrediënten voor het rode drankje
 
150 gram rood fruit (bijvoorbeeld een mix uit de diepvries)
1 eetlepel suiker
yoghurt
Ingrediënten voor het gele drankje
 
halve mango
yoghurt
Bereiding:
 
Pureer met een staafmixer het fruit met indien nodig de suiker.
Schenk de fruitmix in de glazen en giet daar de yoghurt over.
 
Garneer het drankje met een stukje vers fruit en steek er een vrolijk rietje in.
 
Geniet van een heerlijk verkoelend, fris drankje.
Powersap met biet
 
Hier het recept van mijn paarse powersap:
Voor 2 glazen
– 1 sinaasappel
– flinke hand spinazie (90 g)
– 2 wortels (90 g)
– 1 grote zoetzure appel (200 g)
– 1 biet (150 g)
– 1 cm gember
 
Ruimte op het aanrecht
Slowjuicer: neemt aardig wat ruimte in op het aanrecht als hij helemaal in elkaar is gezet door de uitstekende vorm. Ook heb je losse bakjes om eronder te zetten. Oogt niet heel aantrekkelijk. De look is een beetje retro, dat is wel weer leuk maar ik zou ‘m zelf niet zo snel op mijn aanrecht laten staan doordat hij vrij fors is.
Sapcentrifuge: een compact apparaat dat strak is qua vormgeving en makkelijk af te nemen. Hij is in meerdere kleuren beschikbaar dus mocht je ‘m op je aanrecht zetten dan is het een mooie eyecatcher zonder dat hij veel ruimte inneemt.
 
Onderdelen
De slowjuicer bestaat uit veel verschillende kleinere onderdelen. Zonder de gebruiksaanwijzing te hoeven lezen had ik ‘m zo in elkaar gezet dus is het een koud kunstje. De onderdelen zijn ok om schoon te maken, het ene onderdeel kan je makkelijker schoonmaken dan het andere. De machine is wel echt gebouwd om kleine stukjes schoongemaakt fruit in te stoppen door de smalle doorgang. Hierdoor gaat het allemaal niet heel snel en zitten stukjes soms een beetje vast in de schacht.
De sapcentrifuge heeft een stuk minder onderdelen en zijn wat groter en praktischer. Groot voordeel: hij heeft een apart citruspersonderdeel waarmee je heel makkelijk sinaasappels enzo uitperst. Je kan dit element makkelijk vervangen door de centrifugeonderdelen en zo kan je snel verschillende fruit en groente in je sapje doen.
 
Voorbereiden
In de slowjuicer passen alleen kleine stukjes, zoals je ook al kon lezen bij de onderdelen. Dus voordat je aan de slag gaat moet je eerst alle ingrediënten klein snijden. Ook is deze machine niet heel happig op pitjes, steeltjes en ander harde stukjes dus die moet bij het in stukjes snijden meteen verwijderen.
In de sapcentrifuge kan ik grote stukken fruit en groente doen: hele wortels, halve bieten, appels met schil, klokhuis en steeltje. Ik hoef dit niet veel te snijden en voor te bereiden voor ik aan de slag kan met het maken van een sapje. Super easy!
Frambozen-citroen smoothie
 
iNGREDIËNTEN FRAMBOZEN-CITROEN SMOOTHIE
VOOR 1 GROTE MASON JAR OF 2 KLEINE GLAZEN
 
50 gram frambozen (vers of diepvries)
250 gram yoghurt
150 gram sinaasappelsap
sap van een halve citroen
Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een mooie egale massa. Je kunt hier ook een staafmixer voor gebruiken.
 
Schenk de smoothie in de glazen. Steek er een rietje in en plaats een schijfje citroen op de rand. En nu lekker genieten!
Chocolade Chai shake
 
Wat heb je nodig?
 
250 ml amandelmelk
4 dadels
anderhalve theelepel cacaopoeder
1 theelepel gember (vers of poeder – vers is het lekkerst natuurlijk)
1 halve theelepel kaneel
1 halve theelepel kardemompoeder
1 halve theelepel nootmuskaat
een beetje vanillepoeder (of extract)
ijsblokjes
 
Wat moet je doen?
 
Als je een sterke blender hebt, kan je meteen alles bij elkaar in de blender doen en hem laten draaien totdat je een mooie gladde smoothie hebt.
Heb je een wat minder krachtige blender? Dan raden we je aan om de dadels eerst een tijdje te laten weken – bijvoorbeeld in de amandelmelk – totdat ze echt helemaal zacht zijn geworden. Dit zal het blenden gemakkelijker maken.
 
 
Bietensap met ananas en komkommer
Het recept is heel eenvoudig en kort. Men neme een slowjuicer en:
 
1 grote biet
1 komkommer
1 ananas
 
Juicen maar en klaar!
Pindakaas Bananen Smoothie
 
Ingrediënten
 
2 bananen in stukken gebroken
2 kopjes melk
½ kopje pindakaas
2 theelepels honing
2 kopjes ijsblokjes
 
Bereidingswijze
 
Deze heerlijke verfrissende pindakaas bananen smoothie maak je als volgt:
 
Stop de bananen, melk, pindakaas, honing en ijs blokjes in de blender en blend 30 seconden totdat het een mooie vloeistof is. Drink smakelijk!
 
 
Mandarijnensmoothie met gembersiroop
 
 
Ingrediënten
12 mandarijnen
500 ml (Griekse) yoghurt
2 el gembersiroop
1 staafmixer
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
 
Boen de mandarijnen schoon onder stromend water, rasp voor de garnering wat van de oranje schil af en pers de mandarijnen uit. Meng het sap met de Griekse yoghurt en de gembersiroop met een staafmixer in een hoge passende kom.
Schenk de smoothie in de glazen. Garneer met wat mandarijnrasp.
Citrusshake met banaan
 
Ingrediënten
1400 g rode grapefruits
400 g bananen
2 el vloeibare honing
2 el munt
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
 
Pers grapefruits en de sinaasappels uit. Doe de banaan in een blender of hoge kom en pureer hem. Schenk het citrusfruit erbij en laat de machine draaien tot een schuimige drank ontstaat.
Roer er de vloeibare honing en munt door. Schenk de shake in de glazen en garneer met een toefje munt.
 
 
Bieten-pruimensmoothie met chiazaad
 
Ingrediënten
2 bananen
300 g gekookte rode bietjes
500 ml pruimensap
3 el chiazaad
1 keukenmachine of blender
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
 
Spreid de plakjes banaan uit op een bord en zet 45 min. in de diepvries tot de plakjes bevroren zijn.
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine of blender en pureer in 1-2 min. tot een gladde smoothie. Roer het chiazaad erdoor en schenk de smoothie in grote glazen.
Frisse zomersmoothie
 
Ingrediënten
300 g aardbeien en/of frambozen
600 g bananen
750 ml sinaasappelsap
2 takjes munt
1 diepvriesdoos
1 blender of staafmixer
4 rietjes
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
 
Maak de aardbeien schoon en halveer ze. Snijd grote aardbeien in vieren. Pel en snijd de banaan in plakjes. Doe de aardbeien en/of frambozen en de plakjes banaan in een lage, ruime diepvriesdoos. Vries het fruit in ca. 1 uur in.
Doe het bevroren fruit met het sinaasappelsap en de muntblaadjes in de blender. Sluit de blender goed. Pureer tot een gladde, dikke smoothie. Of pureer het fruit en het sap in 2-3 porties in een hoge maatbeker met de staafmixer.
Schenk de smoothie in hoge glazen en steek er een rietje in.
 
Groene smoothie
Ingrediënten
kokoswaterhandje blauwe bessenhandje ananasstukjeshandje losse boerenkool
Omschrijving
Doe een flinke scheut kokoswater in de blender samen met een handje (bevroren) blauwe bessen en de ananasstukjes en zet de blender aan. Voeg de boerenkool na 1 minuut toe. Als het een gladde geheel is naar smaak met water verdunnen.
Appel- kiwi-druivensmoothie
 
Ingrediënten
- sap van 2 sinaasappels
- havermout (3 eetlepels)
- groene pitloze druiven (200 gram)
- kiwi (1 )
- grote appel (1 )
 
Bereidingswijze
1Halveer de pitloze druiven.2Pers de sinaasappels.3Schil de appel en kiwi en snijd ze in blokjes.4Doe al het fruit in de blender.5Strooi de havermout erover en schenk het sinaasappelsap erbij.6Sluit af met de deksel en meng al het fruit op de hoogste stand in 1-2 minuten tot een schuimige smoothie.7Schenk de smoothie in grote glazen
Mango-'lassi' met quinoa
 
Ingrediënten
50 g quinoa
1 mango
4 el verse munt
2 limoenen
500 ml halfvolle vanille-yoghurt
1 zeef
1 keukenmachine of blende
 
Bereidingswijze
 
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet de quinoa af in een zeef. Spoel kort onder stromend water koud en laat goed uitlekken.
Schil en snijd de mango in stukken. Doe de quinoa, samen met de mango, de verse munt, de limoenen (uitgeperst) en de halfvolle vanille-yoghurt in de keukenmachine of blender en pureer in 2-3 min. tot een gladde smoothie. Schenk in grote glazen.
 
 
Ananas-dadelsmoothie
 
Ingrediënten
0,2 verse ananas
400 ml ananassap
100 g pitloze dadels
300 g vanillekwark
1 keukenmachine of blender
 
Bereidingswijze
 
Verwijder de schil van de verse ananas en snijd de harde kern weg. Snijd het ananasvruchtvlees in blokjes. Doe de ananasblokjes met het ananassap en de dadels in de keukenmachine of blender en pureer in 2-3 min. glad.
Roer er de vanillekwark door en schenk de smoothie in grote glazen.
Bieten-pruimensmoothie met chiazaad
 
Ingrediënten
2 bananen
300 g gekookte rode bietjes
500 ml pruimensap
3 el chiazaad
1 keukenmachine of blender
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
 
Spreid de plakjes banaan uit op een bord en zet 45 min. in de diepvries tot de plakjes bevroren zijn.
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine of blender en pureer in 1-2 min. tot een gladde smoothie. Roer het chiazaad erdoor en schenk de smoothie in grote glazen.
Frisse zomersmoothie
 
 
Ingrediënten
300 g aardbeien en/of frambozen
600 g bananen
750 ml sinaasappelsap
2 takjes munt
1 diepvriesdoos
1 blender of staafmixer
4 rietjes
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
 
Maak de aardbeien schoon en halveer ze. Snijd grote aardbeien in vieren. Pel en snijd de banaan in plakjes. Doe de aardbeien en/of frambozen en de plakjes banaan in een lage, ruime diepvriesdoos. Vries het fruit in ca. 1 uur in.
Doe het bevroren fruit met het sinaasappelsap en de muntblaadjes in de blender. Sluit de blender goed. Pureer tot een gladde, dikke smoothie. Of pureer het fruit en het sap in 2-3 porties in een hoge maatbeker met de staafmixer.
Schenk de smoothie in hoge glazen en steek er een rietje in.
 
 
Citrussmoothie met gojibessen
 
Ingrediënten
2 grote bananen
8 perssinaasappels
4 grapefruits
2 limoenen
50 g gedroogde gojibessen
1 keukenmachine of blender
Bereidingswijze
 
Pers de perssinaasappels, de grapefruits en de limoenen uit. Doe de plakjes banaan en het sap samen met de gedroogde gojibessen in de keukenmachine of blender en pureer in 2 min. tot een gladde smoothie.
Schenk de smoothie in de grote glazen.
 
 
Pompoen-banaanshake
 
Ingrediënten
400 g pompoenblokjes (koelvers)
1 limoen
400 g bananen
2 zakjes vanillesuiker
400 ml kokosmelk
3 el vloeibare honing
1 rasp
1 keukenmachine of staafmixer
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
 
Kook de pompoenblokjes in ruim water met zout in 15-20 min. gaar. Giet ze af en laat ze afkoelen in een zeef. Boen intussen de limoen schoon, rasp de groene schil eraf en pers de vrucht uit.
Pureer in de keukenmachine of met de staafmixer de pompoenblokjes met de banaan, de vanillesuiker en de kokosmelk tot een romige shake.
Breng de shake op smaak met de limoenrasp, het -sap en de honing. Schenk de shake in de glazen en steek er een dik rietje in.
 
 
Roodfruit-smoothie met sojadrink en hennepzaadjes
 
Ingrediënten
400 g aardbeien
150 g frambozen
500 ml sojadrink ongezoet
10 basilicumblaadjes
4 el hennepzaadjes
4 el acaciahoning
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
 
Maak de aardbeien schoon. Houd wat mooie aardbeien achter om op het glas te zetten.
Doe alle overige ingrediënten in een keukenmachine en pureer tot een gladde puree.
Schenk de smoothie in de glazen, snijd de aardbei met een mesje in en zet deze op de rand van het glas.
 
 
Mandarijnensmoothie met gembersiroop
 
Ingrediënten
12 mandarijnen
500 ml (Griekse) yoghurt
2 el gembersiroop
1 staafmixer
Toevoegen aan lijst voor 4 personen
Bereidingswijze
 
Boen de mandarijnen schoon onder stromend water, rasp voor de garnering wat van de oranje schil af en pers de mandarijnen uit. Meng het sap met de Griekse yoghurt en de gembersiroop met een staafmixer in een hoge passende kom.
Schenk de smoothie in de glazen. Garneer met wat mandarijnrasp.
 
 
 
Avocado-banaansmoothie met havermout
 
Ingrediënten
1 rijpe avocado
1 banaan
3 sinaasappels
1 kiwi
250 g havermoutpap
200 ml gekoelde amandelmelk
1 keukenmachine of blender
 
Bereidingswijze
 
Halveer de avocado, wip de pit eruit en schil de vrucht.
Doe de avocado, de banaan, de sinaasappels, de kiwi, de havermoutpap en de gekoelde amandelmelk in de keukenmachine of blender en pureer in 2-3 min. tot een gladde smoothie. Schenk de smoothie in grote glazen.
 
 
Citrusshake met banaan
 
Ingrediënten
1400 g rode grapefruits
400 g bananen
2 el vloeibare honing
2 el munt
 
Bereidingswijze
 
Pers grapefruits en de sinaasappels uit. Doe de banaan in een blender of hoge kom en pureer hem. Schenk het citrusfruit erbij en laat de machine draaien tot een schuimige drank ontstaat.
Roer er de vloeibare honing en munt door. Schenk de shake in de glazen en garneer met een toefje munt.
 
 
 
Zo­mer­fruits­moot­hie met aman­del­melk
 
Ingrediënten
250 g zomerfruit (diepvries)
500 ml amandeldrink original (pak 1 liter, Alpro)
50 g amandelen
4 el havermout
1 sinaasappel
1 tl honing
 
Doe het zomerfruit, de amandeldrink, amandelen en havermout in de kom van een blender of keukenmachine en maal 1 min. tot een gladde smoothie. Pers de sinaasappel uit boven de kom en breng op smaak met honing. Maal nog 30 sec. en verdeel de smoothie over 4 glazen. Serveer direct.
 
Combinatietip:
Lekker met kaneel.
 
Powerfood-groentesmoothie
 
Ingrediënten
200 g broccoli
100 g spinazie
500 ml gekoelde amandelmelk
100 g gewelde dadels zonder pit
2 el sesamzaadjes
1 tl gemalen kaneel
1 keukenmachine of blender
 
Bereidingswijze
 
Kook de broccoli in ruim kokend water 3 min. Giet de broccoli af. Laat de broccoli afkoelen (of spoel deze koud) en laat goed uitlekken.
Doe de broccoli samen met de spinazie, de amandelmelk, de dadels, de sesamzaadjes en het kaneel in de keukenmachine of blender en pureer in 1-2 min. tot een gladde smoothie. Schenk de smoothie in grote glazen.
Smoothie - Appel Kokosnoot
 
Ingrediënten
 
- 1/4 kop appelsap
- 2 ijsblokjes
- 1/2 gepelde banaan
- 1/4 theelepel verse gepelde gemberwortel
- 1 soeplepel kokosmelk of 1 eetlepel gemalen kokosnoot
Bereidingswijze:
 
Alles in de blender doen en mixen tot een vloeiende substantie bereikt is.